09. APR. 2024 KL. 10:00

Ekspert advarer: "Det er en jungle at handle tv og bredbånd"

Colourbox

BL's rådgiver på tv- og bredbåndsområdet har ét godt råd: Invester altid i eget kabelanlæg fremfor at vælge "gratis fibernet" - for det kan blive en dyr fornøjelse. Foto: Colourbox

Sanddalsparken i Svendborg oplevede på den hårde måde, hvordan gratis fibernet pludselig blev en dyr fornøjelse. BL’s rådgiver på tv- og bredbåndsområdet giver gode råd til, hvad der skal til for at lande en god aftale.

Flere boligafdelinger har allerede været i situationen: skal de vælge gratis fibernet eller investere i eget kabelanlæg?

For nogle er det et enkelt valg – for andre er det et ekstremt svært marked at finde rundt i, da stort set alle udbydere af tv- og bredbåndsløsninger kommer med uimodståelige tilbud på lige præcis deres produkt.

For BL’s rådgiver på området, Thomas Brandt-Knudsen, er der kun ét svar:

”I bør i udgangspunktet altid vælge eget kabelanlæg, som I selv ejer og råder over. Det vil på både kort og lang sigt give jer de laveste priser og den største fleksibilitet. Og ikke mindst de mest gennemskuelige aftaler og vilkår,” fortæller Thomas Brandt-Knudsen, konsulent i Karobella Rådgivning og samarbejdspartner med BL på tv- og bredbåndsområdet.

Krigen om tv- og bredbåndskunder raser nemlig som aldrig før – og leverandørerne står i kø for at få de næsten 600.000 almene husstande som kunder.

”Markedet er en jungle af uigennemskuelige løsninger og komplekse kontrakter. Sælgerne har talegaverne i orden, og de er dygtige til at skabe tvivl hos kunden. De sælger ’gratis fiber’, som lokker mange til, men tit ender i dyre løsninger,” forklarer han.

Ifølge Thomas Brandt-Knudsen er det mest fremtidssikre for afdelingen, at boligafdelingen har sit eget anlæg. Modsat et fibernet, som er ejet af energiselskabet, kan afdelingen selv vælge, hvem der skal levere på deres anlæg og på den måde forhandle gode storkundepriser hjem til alle beboere på tv-pakker og internet.

Thomas Brandt-Knudsen har sammen med BL rådgivet en lang række boligorganisationer og boligafdelinger om valget af tv- og bredbåndsløsninger. Han kender markedet, leverandørerne, teknologierne og ikke mindst faldgruberne.

”I vores arbejde har vi erfaret, at forskellen på den dyreste og billigste løsning kan løbe op i rigtig mange penge for den enkelte beboer – helt op mod 4.000 kroner om året for helt sammenlignelige ydelser,” fortæller han.

Læs Karobellas 10 gode råd til, hvordan man bygger egne netværk til tv og internet

Artiklen fortsætter under billedet

Thomas Brandt Knudsen Karobella

Thomas Brandt-Knudsen, Karobella Rådgivning

"Vi gennemgik mulige scenarier fra A-Z, så beboerne fik et reelt og objektivt beslutningsoplæg, de kunne tage med hjem til afstemning på afdelingsmødet. Beslutningen er helt og holdent beboernes, vores opgave er at vise alternativer til det, de allerede har."

Anne Jørgensen, formand i Sanddalsparken i Svendborg

Fanget i en fiberfælde

Anne Jørgensen, beboer og formand i Sanddalsparken i Svendborg Andels-Boligforening, kan skrive under på, at det er en jungle at finde rundt i tv- og bredbåndsmarkedet.

I efteråret 2022 måtte beboerne i hendes afdeling erkende, at de var fastlåste i en fibernet-aftale, som ville blive dyr for beboerne, hvis de ikke fandt et alternativ til det indlagte fibernet.

”Vi har i mange år haft et rigtig godt samarbejde med vores lokale elselskab, som lagde fibernet ind i vores afdeling. Da de bliver opkøbt af et stort energiselskab i 2022, bliver vi varslet kæmpe prisstigninger, som vi ikke havde mulighed for at forhandle om,” forklarer Anne Jørgensen.

Organisationsbestyrelsen i Svendborg Andels-Boligforening tog på vegne af sine boligafdelinger kontakt til BL for at få belyst, hvilke muligheder afdelingerne havde, hvis de ikke længere ønskede at bevare den gældende fibernetaftale. Og hvilke finansieringsmuligheder boligorganisationen kunne tilbyde dem, hvis afdelingerne valgte at investere i eget kabelanlæg.

Thomas Brandt-Knudsen rykkede sammen med BL ud i marts 2023, hvor han holdt informationsmøder for beboerne i Svendborg Andels-Boligforening. Her fik de et overblik over alternative løsninger og konkrete tilbud fra leverandører af tv og bredbånd, som rådgiveren havde indhentet på forhånd.

”Vi gennemgik mulige scenarier fra A-Z, så beboerne fik et reelt og objektivt beslutningsoplæg, de kunne tage med hjem til afstemning på afdelingsmødet. Beslutningen er helt og holdent beboernes, vores opgave er at vise alternativer til det, de allerede har,” fortæller han.

For Anne Jørgensen og beboerne i Sanddalsparken betød den uvildige rådgivning fra BL, at et flertal stemte for at etablere eget kabelanlæg i deres afdeling.

”Selv med et afdrag på 100 kroner til Svendborg Andels-Boligforening for det nye kabelanlæg, sparer vi mindst en tredjedel på tv-pakker og internet i forhold til den gamle løsning. Så det har helt sikkert været den rigtige beslutning for os,” fortæller en glad formand for Sanddalsparken.     

Læs senere artikler

Beboere kan spare stort på at eje kabler til tv og internet

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Afdæk behovet

Som ”garvet rotte” på bredbåndsmarkedet, kan Thomas Brandt-Knudsen se, at udbyderne tilbyder højere og højere hastigheder, som overhovedet ikke er nødvendigt for den gængse familie.

”Leverandørerne har det med at overbyde de behov, en husstand reelt har i forhold til hastighed. Selv familier, hvor flere streamer film og serier samtidigt, eller har børn, der gamer meget hver dag, er rigeligt dækket af 100-200 Mbit/s. Det overrasker mange,” fortæller Thomas Brandt-Knudsen.   

Han håber, at beboerne i de afdelinger, som står overfor at skulle skifte anlæg eller skifte leverandør af tv- eller bredbånd gør sig den tjeneste at afdække både markedet og beboernes behov, så de har et klart og gennemarbejdet beslutningsgrundlag, de kan stemme om på afdelingsmødet.

”I min afdeling havde vi ikke selv forudsætninger for at kunne gennemskue sådan et marked. Vi er meget taknemmelige for den grundige research, BL havde lavet for os,” afslutter Anne Jørgensen i Svendborg.

Læs mere om tv- og bredbåndsløsninger på BL’s side om rådgivning.

 

Om skribenten

Anja Andersen BL
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Kredsformand: "Vi skal sikre de rigtige boliger til de personer, der vil bo her”

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Kredsformand: "Vi skal sikre de rigtige boliger til de personer, der vil bo her”

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2887 )

0

Læseliste