06. SEP. 2023 KL. 12:30

Udviklingsprojekter: Studerende skal bidrage med nysgerrighed og nytænkning

Baghaven Projekt

Baghaven-projektet er et parkområde, som Boligselskabet Sjælland gerne vil have, at RUC-studerende giver deres input til, hvordan det kan udvikles til et rekreativt område for beboerne i Æblehaven/Rønnebærparken. Foto: BOSJ

Boligselskabet Sjælland og Roskilde Universitet har indgået en samarbejdsaftale, der skal fremme bæredygtig udvikling og trivsel i sjællandske boligområder.

Et nyt samarbejde mellem Boligselskabet Sjælland og Roskilde Universitet (RUC) skal styrke de sjællandske boligmiljøer – med hjælp fra studerende i Roskilde.

”Vi må ikke forelske os i vores egen succes, hvis vi skal blive ved med at være relevante på boligmarkedet,” er devisen fra Francisco Ortega, der er direktør for Udvikling & Partnerskaber i Boligselskabet Sjælland i Roskilde.

Sagt med andre ord, er nytænkning vejen frem, når man skal udvikle boligområder, som dækker de næste generationers behov.   

”Samarbejdet med RUC går ud på, at vi pitcher projekter fra det virkelige liv, som de unge studerende på Plan og Byuddannelsen på RUC kan byde ind på. Vores håb er, at de kan supplere vores arbejde med nyskabende og kvalificerede løsninger til, hvordan vi fremover skal udvikle vores boligområder,” fortæller udviklingsdirektøren i boligselskabet.

Kvartersudvikling, bæredygtig udvikling, sundhed og trivsel kan være nogle af de temaer, der er fokus på i de projekter, som Boligselskabet Sjælland har med i deres projektmappe i denne uge, hvor RUC slår dørene op efter sommeren for studerende på By og Planuddannelsen.

Lektor og studieleder ved By & Plan på RUC, Kristian Nagel Delica, er stærkt begejstret for det kommende samarbejde – for det giver en ekstra dimension til uddannelsen, forklarer han:

”Det giver rigtig god mening, at vores studerende kan tage virkelige projekter ind i deres undervisning. Det giver et incitament til at fordybe sig i udarbejdelsen af løsninger, hvilket vil styrke dem, både fagligt og personligt. Derudover møder de også en boligsektor og samfundsaktør, som mange af de unge ikke er bekendte med kunne blive en spændende arbejdsplads senere i livet.” 

OM SAMARBEJDET

På RUC er samarbejdet forankret på Institut for Mennesker og Teknologi. Instituttets forskningsmiljøer har en lang tradition for at arbejde med bl.a. by- og boligudvikling, sundhedsfremme, social innovation og vedvarende energi og miljøløsninger.

Samarbejdsaftalen løber i første omgang i en 3-årig periode, som kan forlænges.

Francisco Ortega BOSJ

Francisco Ortega, direktør for Udvikling & Partnerskaber i Boligselskabet Sjælland

De studerende møder en boligsektor og samfundsaktør, som mange af de unge ikke er bekendte med kunne blive en spændende arbejdsplads senere i livet.

Kristian Nagel Delica

Lektor og studieleder af By og Planuddannelsen på RUC

Skal befrugte hinanden

Helt konkret går samarbejdet ud på, at Boligselskabet Sjælland laver en række projektforslag, som de pitcher til de studerede på By og Planuddannelsen i Roskilde. Interesserede studerende kan så byde ind på et projekt og følge det hen over et halvt år. Resultatet munder ud i en semesteropgave.

”De studerende får en unik adgang til spændende empiri, som handler om virkelige mennesker og deres dagligdag. For eksempel hvordan man tænker fysisk forandring med social forandring. Og de får adgang til fagrelevante medarbejdere i boligselskabet,” fortæller Kristian Nagel Delica fra RUC.

Et af de projekter, som boligselskabet glæder sig til at præsentere for de studerende, er boligafdelingen Rønnebærparken/Æblehaven, som er et udsat boligområde i Roskilde. Her har boligselskabet og Roskilde Kommune taget hul på et stort udviklingsprojekt for området, som både indeholder boligsociale og landskabmæssige greb.

”Boligselskabet åbner døren til alt det, de arbejder med – projekter, planer, visioner, strategier, tidshorisonter. Det er en kontakt, som vi ellers skulle bruge lang tid på at etablere. Og uanset om projektet handler om energirenovering, begrønning af kvarterer, boligsociale tiltag, er det interessant for os,” tilføjer han.

Fransisco Ortega fra Boligselskabet Sjælland er lige så spændt på det nye makkerskab:

”Vi glæder os til at opleve nye indsigter, som opstår ved at være ung og nysgerrig. Vi har også en forventning om, at de studerende går kritisk til værks, som skal udfordre os gamle boligrotter til at tænke ud af boksen, og ikke mindst blive klogere på vores beboere,” siger han.

Der er ifølge udviklingsdirektøren mange fordele ved at kunne trække på de studerendes ressourcer i en hverdag, hvor boligselskabet er underlagt deadlines på projekterne.

”Det vil være en kæmpe gave for vores medarbejdere, at de studerende kan supplere med tid og engagement i forarbejdet med projekterne. De kan grave det spadestik dybere og give en bredde i undersøgelserne, som vi ellers ikke har ressourcerne til i vores travle hverdag,” fortsætter Francisco Ortega.

Samarbejdsaftalen løber i første omgang i en 3-årig periode, som kan forlænges. Det betyder, at parterne lærer hinanden at kende og kan etablere vaner og traditioner for projektforløb og måske på sigt også lave fælles forskningsprojekter.

”Der er super lovende potentialer i vores samarbejde, hvor vi forhåbentlig kan befrugte hinanden,” er ønsket fra Kristian Nagel Delica.

 

OM BOLIGSELSKABET SJÆLLAND

Boligselskabet Sjælland er Danmarks fjerdestørste almene boligselskab, der udlejer almene boliger på det meste af Sjælland.

Boligselskabet er en boligaktør i Roskilde, hvor de arbejder med at fremme tryghed og trivsel i organisationens boligområder. Det sker i tæt parløb med kommunerne og omfatter bl.a. samarbejde med civilsamfund, foreningsliv, psykiatri, politi, fonde og en lang række NGOere.

Boligselskabet har også et stort fokus på den grønne omstilling og bæredygtighed.

Om skribenten

Anja Andersen 02823
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3003 )

0

Læseliste