18. SEP. 2023 KL. 11:05

Realdania: Ny pulje skal hjælpe ældre ud af ensomhed

20220111 161844 1 Undervaerker Moebelfabrikken

Realdania vil i kampen mod ensomhed blandt ældre give op til fem millioner kroner til aktører, som kan udvikle mødesteder, der giver de ældre nem adgang til fællesskaber. Læs her, hvordan I søger.

Realdania vil med nyåbnet pulje være med til at hjælpe ældre mennesker ud af ensomhed.  

Med projektet ”Steder vi mødes” opfordrer den filantropiske forening alle aktører, der har ideen og lokaliteten til at udvikle mødesteder, som giver ældre mennesker mulighed for at tage del i det lokale liv og fællesskab, til at søge midler fra fonden.

Er I en af dem, som kan komme med et konkret bud på, hvordan I kan skabe ældrevenlige og inkluderende mødesteder, så kan I frem til den 24. januar 2024 søge op til 300.000 kroner i Realdania i første runde og op til 5 millioner i anden runde.

”Vi håber, at indsatsen kan danne grobund for frugtbare, lokale samarbejder på tværs af private, kommunale og frivillige aktører. Og vi glæder os til at se nogle nyskabende bud på, hvordan man kan bruge steder med hverdagsfunktioner til flere ting, som så styrker mulighederne for at være med i fællesskabet – især for ældre mennesker,” siger Laura Kristine Bjerre Munch, projektchef i Realdania. 

Læs pressemeddelelse fra Realdania her

Markant flere ældre

Otte procent af den voksne befolkning føler sig ensomme, og i 2040 vil hver fjerde dansker være over 60 år. Det påvirker ikke kun den enkeltes livskvalitet negativt. Det har også store konsekvenser for samfundet og for sundhedsvæsenet. 

Mange steder ligger hverdagsfunktioner som fx indkøb og sundhedstilbud spredt fra hinanden. Særligt i de mindre samfund kan afstande i sig selv være en hindring for ældre mennesker for at deltage i det lokale fællesskab. De er derfor i risiko for at blive ensomme.    

En projektidé kunne ifølge Realdania være en nyindretning eller ombygning af et lokale, som kan bruges til forskellige aktiviteter – samtidig med, at hverdagsfunktionen opretholdes. Det kunne også være hos den lokale købmand, apotek eller en stationsbygning, hvor et lokale kan indrettes til strikkeklub, læseklub eller fællesspisning. Eller blot til at få en kop kaffe sammen med andre. Eller det kunne være en aktivitetssal i tilknytning til et kommunalt sundhedshus eller et bibliotek.   

Som udgangspunkt støtter Realdania ikke nybyggeri, medmindre der er tale om udendørs mødesteder, fx en overdækning, et madpakkehus eller lignende, der kan understøtte aktiviteter i det fri. 

Og det er afgørende, at projektet er lokalt forankret.

”Steder vi mødes” er åben for ansøgninger fra den 11. september 2023 og frem til den 24. januar 2024. Anden fase forventes at starte i foråret 2025.

Find ansøgningsmateriale og ansøgningsskema her

Artiklen fortsætter under citatet

SÅDAN ANSØGER I

Hvem kan søge?

Ansøgere kan være kommuner, organisationer, institutioner, erhvervsdrivende, foreninger, ildsjæle og andre, der har en god ide til et projekt og lysten til at arbejde for at bringe ældre mennesker tættere på det lokale liv og fællesskab.

Projektet skal være tydeligt lokalt forankret.

Hvad kan man søge til?

”Steder vi mødes” støtter udvikling og etablering af fysiske rammer, der understøtter fællesskaber. Projektet skal ligge godt i forhold til ældre menneskers hverdagsliv, og man skal have en klar idé om, hvordan de fysiske rammer understøtter fællesskab. Man kan få støtte til ombygning, tilbygning eller nyindretning af eksisterende bygninger – ikke til nybyggeri. Man kan dog søge støtte til at etablere nye udendørs mødesteder til aktiviteter i det fri – fx en overdækning. 

Hvor meget kan man søge?

Indsatsen ”Steder vi mødes” har to ansøgningsfaser:

I første fase kan man søge om støtte til at udvikle projektideer. Her kan søges op til 300.000 kroner til konsulentydelser til at udvikle idekoncept, organisering, driftsmodel, finansiering. Syv til ni projekter vil blive udvalgt til at få støtte.

I fase to kan man søge op til 5 millioner kroner til at realisere et projekt. Dog kun, hvis man har modtaget støtte i første fase.

Find ansøgningsmateriale og ansøgningsskema her

Læs mere om projekt ”Steder vi mødes” her

Vores beboerstatistikker taler et klart og tydeligt sprog; Kurven går kun opad, i forhold til at vi over de næste mange år vil få markant flere beboere, som er ældre end det nuværende aldersgennemsnit. Det stiller nye krav til os.

Jens Utzon

Kommunikationschef i Himmerland Boligforening

Boligforening har kig på puljen

I Himmerland Boligforening er de opmærksomme på projekt ”Steder vi mødes” og pengepuljen, som Realdania har åbnet for.

”Det er slet ikke utænkeligt, at vi sender en ansøgning afsted. Vores beboerstatistikker taler et klart og tydeligt sprog; Kurven går kun opad, i forhold til at vi over de næste mange år vil få markant flere beboere, som er ældre end det nuværende aldersgennemsnit. Det stiller nye krav til os,” fortæller Jens Utzon, kommunikationschef i Himmerland Boligforening.

At arbejde med aktiviteter, som er målrettet udvalgte beboergrupper, er ikke nyt for boligforeningen. De har blandt andet etableret seniorforeninger, som er organiseret i afdelingerne og drevet af beboerne selv. Og de har aktive fællesskaber, som også er lokalt forankret i boligområdet, fx med idrætsaktiviteter.

”Der er et enormt potentiale for partnerskaber i den her pulje. Det vil da være fantastisk, hvis vi sammen med andre foreninger eller kulturinstitutioner kan udvikle nye ideer, som får de ældre beboere ud af boligen og ind i fællesområderne. At de i hverdagen nemt kan møde hinanden på tværs i trygge rammer, hvor de får sociale, kulturelle og fysiske oplevelser med hjem. Vi har kvadratmeter nok i boligafdelingerne, som vi godt kunne udnytte bedre,” siger Jens Utzon.

Han hentyder til de mange kvadratmeter i beboerhusene ude i afdelingerne. Og nogle af dem bliver måske kun brugt til 70-års-fødselsdage i weekender. De arealer kunne ifølge boligforeningen godt forbedres og udnyttes bedre. 

”Tænk, hvis de i hverdagen kunne bruges til yoga, filmklub, syklub, kunstklub og meget andet. Nu går vi i tænkeboks sammen med beboerne og ser, hvad vi kan komme op med af ideer til ældrefællesskaber, som kan kvalificere os til en bid af Realdanias pulje,” afslutter Jens Utzon fra Himmerland Boligforening.

Om skribenten

Anja Andersen 02823
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Monsterregn i Esbjerg og Vejle: ”Vi slap billigt – men der skal gøres noget ved kloakkerne”

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Monsterregn i Esbjerg og Vejle: ”Vi slap billigt – men der skal gøres noget ved kloakkerne”

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2961 )

0

Læseliste