05. SEP. 2023 KL. 10:22

Leder: Nu er det yderområdernes tur

Foto Holger Anderson Bent Madsen 03257

Bent Madsen, adm. direktør i BL - Damarks Almene Boliger

Hvad der er godt for yderområderne, er godt for velfærdssamfundet på sigt.

I mange år har den politiske retorik været et "Danmark der hænger sammen”.

Det udsagn er svært at være uenig i. Men desværre er virkeligheden den, at der er langt mellem ordene og den faktiske udvikling.

Nok er uddannelser og statslige styrelser blevet flyttet ud i landet, men vi mærker ikke, at udviklingen for alvor er vendt.

Tværtimod slås vi flere steder med at få udlejet vores boliger. Det lokale boligmarked er generelt vigende, og nybyggeri af almene boliger er kun noget, som de ældre på egnen kan huske.

Ser vi på de seneste boligpakker, har fokus i højere grad været på de store byområder med særlige indgreb og nedrivning i udsatte områder, billige boliger i de store byer, hjemløseindsatser – for blot at nævne nogle af eksemplerne.

Derimod er der blevet skruet helt ned for Landsbyggefondens muligheder for at støtte ombygning af boliger, så de kan blive mere tilgængelige for den stigende ældre del af befolkningen.

Det er nærmest gået helt i stå, og det er gift for udviklingen udenfor de større byer og i yderområderne, hvor der er en koncentration af ældre, fordi de unge er flyttet til de større byer.

Den udvikling er helt paradoksal i forhold til de store udfordringer, som vores velfærdssamfund står overfor. Den måske mest markante og største udfordring er, at vi bliver markant flere ældre.

Afgørende med udvikling

Vi lever længere, heldigvis. Men det stiller også nye krav til vores boliger og boligområder. Det kræver nytænkning af de offentlige ydelser omkring pleje og sundhed.

Følger vi ikke med i denne udvikling, er områderne udenfor de større byer de første ofre. Og det har vi allerede set.

Regeringen har bebudet et snarligt boligpolitisk udspil, og nu må det være yderområdernes tur. Landsbyggefonden skal have markant flere muskler til tilpasning af boligområder til befolkningen.

Der skal i højere grad tænkes i tilgængelighed, universelt design, generationsboliger og muligheder for lokale sundhedsydelser, som regeringens egen Sundhedsstrukturkommission kan tænkes at foreslå næste forår.

Det er helt afgørende for, at vi kan skabe udvikling udenfor de større byer. Men det er også helt afgørende for udviklingen af vores velfærdssamfund.

Hvad der nu er helt nødvendigt for områderne udenfor de større byer, vil fremover være afgørende for hele Danmarks velfærdsudfordring.  

Om skribenten

Fik du

læst disse?

BL Tingbjerg 111018 014 Nu er der færre parallelsamfund på Boligministeriets liste
Finnmuus Boligdirektører: Kæmpe problem at udskyde energirenoveringer og andre nødvendige renoveringer
RW 210922 FAB Elbiler 0024 Boligselskab: "Planlæg ladestandere til fremtiden"
Katja Lindblad Domea Beboerrådgivning bremser udsættelser
Se alle artikler ( 2735 )

0

Læseliste