21. SEP. 2023 KL. 08:10

Boligsocial energi rykker i Lemvig – nu er 95 procent trygge

Find Ro Og Energi Lemvig

Trygheden, beskæftigelsen og de ældste skolebørns karakterer stiger i udsat kvarter i Lemvig. Viceværter får ny rolle i boligsocial helhedsplan.

For fire år siden fik et mindre boligområde i Lemvig sin første boligsociale helhedsplan. Det var der brug for. Skolebørnene fik for lave afgangskarakterer. Kun 30 procent af de 18-64-årige var i beskæftigelse, og trygheden var udfordret.

”Her bor mange enlige og førtidspensionister, som kommunen har hjulpet med at finde et sted at bo. Hvis boligområdet havde været større, ville det stå på de officielle lister over udsatte boligområder,” siger Søren Christensen, der leder den boligsociale indsats i boligorganisationen Bo i Lemvig.

Bo i Lemvig er en mindre boligorganisation. Området består af 320 boliger med 600 beboere i den vestlige del af byen.

Halvdelen af de offentligt forsørgede er førtidspensionister. Her ligger også to bofællesskaber for unge, der er tilknyttet Handicap og Psykiatri i Lemvig Kommune.

Det går den rigtige vej

I dag går udviklingen den rigtige vej. 95 procent af beboerne føler sig trygge mod 77 procent før helhedsplanens start.

De ældste skolebørns afgangskarakterer i dansk og matematik er hævet fra et gennemsnit under karakteren 5.0 til at ligge omkring 6.0 de seneste to år.

Beskæftigelsen er også steget. Nu er 50 procent af de 18-64-årige i gang med arbejde eller uddannelse.

”Grunden til, at det er gået godt med at få især tosprogede ud på arbejdsmarkedet, er vores samarbejde med kommunens integrationsafdeling og børnefamilieafdeling,” siger Søren Christensen.

Samarbejdet har styrket mange beboere gennem helhedsplanens populære multi-mødregruppe. Alle nybagte mødre deltager og får gode råd af sundhedsplejersken, integrationsafdelingen og tandplejen. Fædre kan også være med.

”Især multi-mødregruppen har vist sig at have en effekt. Beboerne har fået nogle gode kompetencer til at fungere som familie og er blevet klar til at sende barnet i daginstitution, hvilket også betyder, at mor og far kan starte op på arbejde eller uddannelse igen,” fortsætter han.

HVAD ER EN BOLIGSOCIAL INDSATS?

En boligsocial indsats er en områdebaseret social indsats, der målrettet adresserer de udfordringer, der gør sig gældende i udsatte almene boligområder.

Offentlige og civile kræfter i boligområdet og det omkringliggende lokalsamfund bliver mobiliseret ud fra en helhedsorienteret tilgang og involverer et bredt udsnit af aktører fra bl.a. boligorganisation, kommune, politi og frivilligorganisationer.

Landsbyggefonden finansierer hovedparten af de boligsociale indsatser i Danmark.

Læs mere om boligsociale helhedsplaner på Landsbyggefondens hjemmeside.

Der er også beboere, der gerne vil tale med viceværten, men ikke med kommunen eller os. I de tilfælde kan viceværten i visse situationer være bindeleddet til en boligsocial medarbejder og hjælpe en positiv udvikling på vej.

Søren Christensen

Leder af den boligsociale indsats i boligorganisationen Bo i Lemvig

Aktiviteter øger trygheden

Helhedsplanen har også skabt andre aktiviteter i fælleshuset. Her er café med leg og læring for børnefamilier, gåture for kvinder og et propfyldt mødested for mænd udenfor arbejdsmarkedet.

Hver mandag mødes 15 mænd i viceværternes nedlagte garage, hvor de fixer cykler og reparerer ting sammen med en boligsocial medarbejder og en vicevært fra driften.

”De har fået et netværk, hvor de tager sig af hinanden. Nu er de blevet til mennesker, der bliver værdsat, i stedet for at være ham, der drikker eller ham den handicappede,” siger Søren Christensen.

De synlige aktiviteter giver tryghed i området.

Unge uddanner sig ikke

Nu starter en ny helhedsplan, der løber frem til 2027. Den har endnu mere fokus på at løfte børn og unge. Omkring 30 procent af beboerne har anden etnisk baggrund, men hele 90 procent af områdets 120 børn er tosprogede, blandt andet fra Syrien, Ukraine og Eritrea.

”Jeg har haft en spændende dialog med skolen, hvor jeg har oplevet, at når jeg sætter spørgsmålstegn ved, hvorfor vores børn har lavere karakterer, så ser de mere samlet på klasserne, mens jeg har fokus på vores børn,” siger Søren Christensen..

En af udfordringerne er nemlig, at 65 procent af de 18-29-årige ikke har en uddannelse eller er i gang med en. Det samme gælder kun 16 procent af deres jævnaldrende i kommunen. Derfor er der også en læringscafe på vej i fælleshuset. Det er en form for lektiehjælpscafé med aktiv og alternativ læring. Helhedsplanen samarbejder også med ungdomsskolen om en særlig indsats for områdets børn og unge.

Viceværter giver god kontakt

Viceværterne får en ny og vigtig rolle i den nye helhedsplan.

”Viceværterne har den allerstørste kontakt til beboerne, og vi vil kompetenceudvikle dem – også til den dag, hvor den boligsociale helhedsplan ikke er her mere. De skal vide mere om, hvordan man tackler psykisk syge, og hvem man kontakter, hvis en ældre dame viser tegn på demens,” siger Søren Christensen.

”Der er også beboere, der gerne vil tale med viceværten, men ikke med kommunen eller os. I de tilfælde kan viceværten i visse situationer være bindeleddet til en boligsocial medarbejder og hjælpe en positiv udvikling på vej,” tilføjer han.  

Nu skal de små afdelinger med

Den nye helhedsplan omfatter alle boligorganisationens 600 boliger med cirka 800 beboere, også de små boligafdelinger i mindre byer.

”Der bor også udsatte borgere, og vi er bekymrede for, at der er nogle, der gemmer sig lidt og bliver usynlige for psykiatri og sundhedsvæsen. Vi vil gerne sikre, at vi har velfungerende boligområder, der ikke får et dårligt ry. Her er viceværterne også vigtige, fordi de kender beboerne,” siger Søren Christensen.

Læs senere artikler

Socialøkonomisk virksomhed har fået Fida og Zoulikha tilbage på arbejdsmarkedet

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste