20. OKT. 2023 KL. 11:22

First Movere er ungdommens almene frontløbere

Jonas Brock Hanash, Katja Frederiksen, Artillerihuset Fsb

Jonas Brock-Hanash var en af First Moverne i Artillerihuset, da det stod klar til indflytning. Foto: fsb

Fsb inviterer unge, kommende beboere til at være First Movere i nybyggede ungdomsboliger. Det skal styrke rammerne for beboerdemokratiet og fællesskabet – på de unges præmisser.

”Min ungdomsbolig skal ikke være et sted, hvor jeg kun kan sove. Her skal vi også være sammen.”

Det var grunden til, at Jonas Brock-Hanash meldte sig som First Mover i fsb-afdelingen Artillerihuset på Amager, da fsb inviterede en gruppe unge til at være frontløbere i den spritnye boligafdeling. 

Han ville gerne være med til at skabe rammerne for engagement og fællesskab i de nybyggede ungdomsboliger – som ingen faste traditioner havde, fordi ingen havde boet i dem før.

”Jeg ville gerne gøre vores boliger til et sted, hvor vi unge har lyst til at engagere os i hinanden, hvor vi dyrker fællesskabet og naboskabet og i samlet flok beslutter, hvordan vi skal bo sammen. Det engagement kommer ikke af sig selv, især ikke blandt unge mennesker, som lige er flyttet hjemmefra og skal stå på egne ben. Dem ville jeg gerne være med til at sluse ind i det store fællesskab på en god måde,” fortæller Jonas.

I fsb har de brugt First Mover-konceptet i de sidste fire nybyggede afdelinger af ungdomsboliger. Det foregår ved, at boligorganisationen inviterer en håndfuld af de kommende unge beboere til omkring 3-4 workshops nogle måneder før officiel indflytning.

Her lærer gruppen af First Movere hinanden at kende, og de kommer med input til blandt andet indretning af fælleslokaler. Det er også her, de gør sig tanker om, hvilke aktiviteter og traditioner de gerne vil have, at afdelingen skal bygge på.

”First Moverne er de første, de unge beboere møder, når de træder ind ad døren til deres ungdomsbolig. Her er nogle, de kan gå til, når de har spørgsmål til deres bolig, og nogle der kan hjælpe dem ind i de sociale fællesskaber. Derudover fungerer First Moverne som bindeled til os i administrationen, så vi kan få løst de udfordringer, beboerne måtte opleve,” fortæller Lotte Olsen, specialkonsulent i fsb.

Hun har gennem nogle år arbejdet med First Moverne i fsb’s ungdomsboliger og ved, hvilken forskel det gør, at First Moverne har fingeren på pulsen, i forhold til hvad man som ung har behov for i opstartsfasen af et nyt boligfællesskab:

”Det er guld værd af have en gruppe unge, som er i øjenhøjde med de nye beboere. De kan meget bedre som jævnaldrende italesætte, hvad det betyder at bo alment. At de har medindflydelse på, hvad deres boligafdeling skal kunne tilbyde, og hvad deres husleje kan bruges på af aktiviteter. Meget bedre, end at vi som boligorganisation lægger en tør pjece om beboerdemokrati i postkassen,” forklarer Lotte Olsen og tilføjer:

”Det er også med til at afmystificere og gøre det naturligt for de unge at deltage aktivt i beboerdemokratiet.”

Artiklen fortsætter under citatet

OM FIRST MOVERE I FSB

Fsb bruger firstmmover-konceptet i alle sine nybyggede ungdomsboliger. Erfaringen er, at beboerne bliver knyttet stærkere til hinanden og til boligen, hvis de er med til at bestemme fra starten.

Fsb sammensætter en gruppe af 5-7 unge, der repræsenterer beboerne bredt ift. alder, køn og uddannelse.

First Moverne bliver introduceret til, hvad det vil sige at bo i en almen bolig, og hvordan de får indflydelse på de beslutninger, der bliver taget i deres afdeling. Man er kun First Mover, indtil der er valgt en afdelingsbestyrelse.

Som First Mover skal man have lyst til at gøre noget for fællesskabet i huset, have ideer til fester og arrangementer og kunne lide at sætte ting i gang.

Gruppen deltager i cirka tre workshops med fsb et par måneder før indflytningsdagen. De kommer med input til indretningen af fællesrummet og planlægger sociale aktiviteter, traditioner, og hvilke udvalg afdelingen skal have.

De forbereder en indflytnings-event, er værter sammen med fsb på indflytningsdagen, og så flytter de typisk ind et par dage før andre beboere.

"Det er guld værd af have en gruppe unge, som er i øjenhøjde med de nye beboere. De kan meget bedre som jævnaldrende italesætte, hvad det betyder at bo alment, end at vi som boligorganisation lægger en tør pjece om beboerdemokrati i postkassen."

Lotte Olsen, specialkonsulent i fsb

Der er også udfordringer

Lotte Olsen fra fsb er helt med på, at det ikke er en nem opgave for de unge First Movere at være ansvarlige for at sætte skub i alle de første aktiviteter i boligafdelingen. Især de formelle aktiviteter som afdelingsmøder kan være svære.

Det kan Jonas Brock-Hanash nikke genkendende til:

”Det kan godt være lidt svært at skabe et hype omkring et afdelingsmøde, når man er oppe imod en bytur med vennerne eller eksamenslæsning. Så det er et stort ansvar og en svær opgave for os First Movere at klare alene,” fortæller han, da Fagbladet Boligen spørger ind til de udfordringer, hans gruppe oplevede, da de var ansvarlige for at sætte gang i de første aktiviteter i Artillerihuset.

Det har fsb taget til efterretning og bruger i dag flere kræfter på at understøtte de unge beboere i forhold til at afholde afdelingsmøderne og forbedre processen frem mod det første afdelingsmøde.

”First Mover-konceptet er stadig nyt for os, som vi konstant skal udvikle på. De erfaringer, vi har gjort os indtil videre, viser blandt andet, at vi skal være bedre til at følge op på de unge First Movere i deres arbejde, så de ikke mister gejsten eller rammer en mur,” fortæller Lotte Olsen fra fsb.

Hvilke råd giver I til First Moverne i dag?

”Selvom der lægges mange kræfter i at forberede sociale aktiviteter som for eksempel filmaften og fredagsbar, så er det ikke en garanti for, at en masse af ens naboer møder op til arrangementet. Så brug tid på at fortælle andre beboere om arrangementet, og sæt invitationer op i god tid.”

”Fællesskab og socialt sammenhold i afdelingsbestyrelsen er også vigtigt. Planlæg at spise sammen til møderne eller tag en øl bagefter, så det ikke bare bliver en sur pligt,” er rådene fra Lotte Olsen i fsb.

Hvad er dit råd til andre boligorganisationer, som gerne vil arbejde med First Movere?

”Det er ikke nok at holde møder før indflytning. Planlæg 3-4 opfølgende møder, efter de er flyttet ind og som minimum frem til det første afdelingsmøde. Det kan for eksempel være en gang om måneden, så man sammen med First Moverne planlægger de første sociale arrangementer og hjælper med at få dannet klubber eller andet. Her kan man også løbende følge op på praktiske problemstillinger, som der måske skal tages stilling til i husordenen på første afdelingsmøde.”

Læs fsb’s folder om First Movere

Lille pris, stort netværk

”Jeg synes, det at være First Mover er en lille pris at betale for at få et stærkt socialt netværk,” siger Jonas Brock-Hanash.

På bagkant af rollen som First Mover, som i princippet stopper efter det første afdelingsmøde, hvor der er valgt en afdelingsbestyrelse, er han stolt af, at han har været med til at lægge fundamentet til et aktivt beboerdemokrati i Artillerihuset. For i dag er engagementet vokset, og der står nye beboere klar til at tage over i afdelingsbestyrelsen, når andre går af.

”At bo alment giver nogle muligheder, som du ikke får i det private. Jeg er selv lige flyttet ud af min ungdomsbolig, da jeg er færdig med min uddannelse. Nu bor jeg i en af fsb’s familieboliger, så lysten til fortsat at bo alment og engagere mig er der. Men jeg kommer stadig til den ugentlige fællesspisning i Artillerihuset, hvor flere af mine venner bor,” fortæller Jonas.  

I KAB gør de også brug af First Movere i deres ungdomsboliger, så der er nogle til at byde de andre beboere velkomne og sætte gang i det sociale. Her får man betalt en måneds husleje, hvis man melder sig som First Mover.

Læs senere artikler

Prisuddeling: Se de nominerede almene stjerne-projekter

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Beboerdemokrati: Unge kan tiltrækkes med uddannelse fra den almene sektor

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Anja Andersen 02823
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3003 )

0

Læseliste