30. NOV. 2023 KL. 10:41
Nærhed i sundhed er helt afgørende
30. NOV. 2023 KL. 10:41
Ulighed i sundhed er alt for stor, og det rammer de almene beboere. Sundhedsindsatser skal ud tæt på beboerne. Til gavn for de syge, for naboerne og for samfundsøkonomien.
Der er voksende pres på den danske sundhedssektor, og de almene beboere er fortsat overrepræsenterede, når det gælder behov for behandling.
Det kunne cirka 70 interessenter fra sundhedsfaglige institutioner og foreninger, styrelser, boligorganisationer samt kommuner med flere konstatere, da de mandag morgen den 27. november var samlet hos BL - Danmarks Almene Boliger.
De blev præsenteret for den seneste rapport om ”Sundhedstilstanden blandt beboere i almene boliger i 2021”. Rapporten er udarbejdet af Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet.
Af rapporten fremgår det, at cirka dobbelt så mange almene beboere lider af diabetes og KOL, som det er tilfældet blandt resten af befolkningen.
Det gælder også andre ofte miljøpåførte sygdomme og lidelser som astma, allergi, migræne, diverse rygsygdomme, hvor de almene beboere også er overrepræsenteret.
Pres på sygehusene
Vi lever heldigvis længere, men det betyder også større pres på sundhedssystemet.
”I gamle dage døde man af sygdom. Det gør man heldigvis ikke i samme grad mere. Til gengæld har man sygdommen i mange år. Så er man til belastning for sundhedsvæsenet i lang tid,” forklarede professor i innovation og data ved Københavns Universitet, Henning Langberg, der er tidligere innovationschef ved Rigshospitalet og en markant stemme i forhold til fremtidens sundhedsvæsen.
”Det giver problemer på de fleste sygehuse, at der er flere og flere patienter, der skal behandles,” fortsatte han og uddybede:
”Samtidig med flere syge bygges nye sygehuse med mindre sengekapacitet. Dertil kommer, at vi har problemer med at skaffe personale.”
Udlægning i eget hjem
Normalt taler man om indlæggelser på hospitalet, men professor Henning Langberg introducerede et helt nyt begreb, nemlig ”udlæggelser”.
Det betyder, at man i fremtiden som en del af hospitalsvæsenet bliver ”ud/indlagt” i eget hjem.
”Når vi ser på de overordnede tal, bliver der behov for flere ambulante behandlinger, operationer med mere. Skal det regnestykke gå op, er vi nødt til at have mere forebyggelse af sygdom og mere behandling i eget hjem,” fortsatte han.
En udvikling der ifølge Henning Langberg kan have flere positive følgevirkninger.
”De fleste vil have bedre af at blive i eget hjem. Mens man dokumenterbart ligger i sengen 23 og en halv time i døgnet på hospitalet, så kommer man mere op, når man ligger hjemme,” sagde han.
Artiklen fortsætter under citatet