08. NOV. 2023 KL. 07:47

Grønttorvet vinder Blandet By Prisen

BL 05966

Foto: Lars Græsborg Mathiasen

Gamle grønthaller i Valby ved København er blevet til en levende bydel med almene boliger, private boliger og andelsboliger. De 5000 beboere kender hinanden og elsker at bo på Grønttorvet, der nu har vundet stor pris fra Landsbyggefonden.

Det var en rørt Hans Bo Hyldig, der i tirsdags gik på scenen i Fængslet i Horsens og modtog Blandet By Prisen.

Han er direktør for FB Gruppen, som for blot syv år siden købte Grønttorvet i Valby ved København med en vision om at skabe en blandet bydel.

Mens de blå og grønne balloner dalede ned fra loftet i fængselsgården, tog han mikrofonen:

”Den her pris betyder ufatteligt meget for os. Da vi købte Grønttorvet, var det med en drøm om at bygge en blandet bydel. Det har været svært. Der har være bump på vejen. Men det er lykkedes, og det er vi utrolig stolte af,” sagde han.

Udover Grønttorvet var også Høje Taastrup C og Aarhus Ø nomineret til Blandet By Prisen ud af i alt 10 indstillede projekter. 

Prisen uddeles af Landsbyggefonden og nyhedsmediet Byrummonitor.

Vi bor mere sammen med dem, der ligner os selv

Marie Stender, juryformand og seniorforsker på Build, motiverede begrundelsen for at udpege Grønttorvet som vinder:

”Vi bor mere og mere sammen med nogen, der ligner os selv. Det betyder, at uligheden stiger. Og det sker blandt andet i de udsatte boligområder. Derfor må vi se på, hvordan vi forebygger den tendens. Her er den blandede by en del af svaret.”

Jurymedlem Allan Werge, der er direktør i Al2bolig og formand for BL – Danmarks Almene Boliger, uddybede:

”Det er helt afgørende at holde fast i at skabe byområder, hvor vi udbygger og understøtter sammenhængskraften. Det at vi kender hinanden, hvor vi bor. Vi hilser på hinanden. Vi mødes til fodbold, er det, der gør, at vi trives, når vi kommer hjem.”

Vil fremme fællesskabsånd

I begrundelsen for, at det var Grønttorvet, der løb med prisen, lød det blandt andet:

”Der er interessante tiltag til at skabe et solidt naboskab på tværs af generationer, ejerformer og boligtyper, hvilket illustrerer, at det ofte ikke er nok at bygge og blande ejerformerne – man må også aktivt understøtte fælles faciliteter og organisering på tværs. Væksthuse på tagene og den store park i midten giver området en stærk stedsidentitet og grønne mødesteder.”

Fællesskabs-koordinator laver Halloween

For Hans Bo Hyldig fra FB Gruppen er netop fællesskabet i den nye bydel med 5000 beboere kimen i Grønttorvet. Men det kommer ikke af sig selv.

For at fremme fællesskabet betaler beboerne på tværs af de forskellige boligformer fem kroner om året per kvadratmeter, der finansierer en fællesskabskoordinator i området.

”Det må ikke være sådan, at dem med mindst rådighedsbeløb ikke har råd til at deltage i for eksempel en halloweenfest. Derfor har vi ansat en koordinator, der arrangerer de her aktiviteter, og samtidig er det hans rolle at sørge for, at alle kommer," sagde Hans Bo Hyldig og fortsatte:

"Det lykkes. Der er propfyldt, hver gang vi arrangerer noget. Det er så fedt, for det er netop det, der fremmer fællesskabsfølelsen og mindsker uligheden."

Han opfordrer andre, der skal i gang med lignende byggeprojekter, til at have et økonomisk råderum til mere end bare mursten.

Læs senere artikler

Om skribenten

Christina Ove Holm BL
Christina Ove Holm

Christina Ove Holm er kommunikationschef og uddannet journalist. Hun bidrager i det redaktionelle arbejde med sparring og idé- og konceptudvikling.

Seneste Artikel

Allan Werge genvalgt som formand for BL

Christina Ove Holm er kommunikationschef og uddannet journalist. Hun bidrager i det redaktionelle arbejde med sparring og idé- og konceptudvikling.

Seneste Artikel

Allan Werge genvalgt som formand for BL

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste