13. NOV. 2023 KL. 10:55
Flere boligorganisationer arbejder seriøst med verdensmålene
13. NOV. 2023 KL. 10:55
Rapporten Vores Bidrag om de almene boligers bidrag til verdensmålene er ude.
Den nyeste rapport om Vores Bidrag er netop lanceret.
210 boligorganisationer har i 2023 indberettet til rapporten, der siden 2019 har fulgt udviklingen i de almene boligers bidrag til verdensmålene – både som branche og som enkelt organisation.
Rapporten bidrager med information om aktiviteter indenfor administration, drift, byggeri og beboerengagement.
Og flere og flere boligorganisationer har stort fokus på verdensmålene, viser de nye tal.
"Vi kan se, at flere arbejder seriøst med verdensmålene. Bæredygtighed, klima, energi og biodiversitet er inde på radaren, og FN’s verdensmål har givet en ramme for at tale om den nødvendige bæredygtige udvikling. Det nye er, at der er kommet endnu mere fokus på, hvordan vi så konkret griber det an derude," siger Liv Jørgensen, udviklingskonsulent i BL – Danmarks Almene Boliger.
I 2023 sætter rapporten fokus på to temaer: ’En grønnere fremtid’ og ’Bæredygtige byer og boligtryghed til alle’.
Afsnittene kigger på, hvordan de almene boligorganisationer bidrager til klima og energidagsordenen - og understøtter boligtrygheden i en tid med inflation.
En grønnere fremtid
Afsnittet ’En grønnere fremtid’ viser, at bæredygtighed, energi og klima er kommet yderligere i fokus på renoveringerne. Overvejelserne om bæredygtighed påvirker fx i stigende grad materialevalg.
De prioriteter, der bliver gjort i renoveringerne, har øget fokus på energi og klima, viser rapporten.
Det er også noget, som afspejler sig direkte i de indsatsområder, der har haft højest prioritet under renoveringer færdiggjort i 2022.
Her ligger energieffektivisering, indeklima og renovering/udskiftning af tekniske anlæg i top.
I samme boldgade er også solceller og ladestandere blevet mere populære.
7 procent af boligorganisationerne rapporterer, at halvdelen eller flere af deres boliger har adgang til ladestandere.
Derudover har den almene sektor 20 kvadratkilometer tagareal liggende urørt oven på boligerne. Hvis 25 procent af tagarealerne belægges med solceller, vil det samlet set være muligt at fortrænge 80.000 tons CO2 årligt.
Lovgivning kan på dette område hjælpe boligorganisationerne med at indfri et stort uforløst potentiale for at skabe endnu mere grøn strøm og samtidig tage hensyn til naturen og beboernes husleje.
Bæredygtige byer
I afsnittet ’Bæredygtige byer og boligtryghed til alle’ kigges der på, hvordan boligorganisationerne arbejder med at skabe tryghed for beboerne.
Inflation har ramt de laveste indkomstgrupper hårdt. Det er isæt gået ud over enlige forsørgere, studerende og pensionister, som har stået med en helt reel bekymring for, om de kunne betale deres faste månedlige udgifter, herunder deres husleje.
Behovet for at forebygge udsættelser – begivenheder, som i værste fald leder til hjemløshed – er derfor fortsat en aktuelt og vigtig del af boligorganisationernes sociale arbejde.
Det fremgår af rapporten, at flere boligorganisationer er begyndt at samarbejde med eksterne rådgivere om økonomisk rådgivning og dermed hjælp til beboere, der er på kanten til at kunne betale fx husleje.
Vores Bidrag kan læses i forlængelse af Almene Mål, som udgør sigtelinjerne for BL’s arbejde i perioden 2022-2024.
De to prioriterede målsætninger er at skabe ”Byer i balance” og ”En grønnere almen sektor”.
Se også Alment Inside med Thomas Holluf, adm. direktør i Domea.dk, om ESG-rapportering
Læs senere artikler
Boligdirektør: Vi kommer ikke udenom ESG
Om skribenten
Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.
Seneste Artikel
Løb Mellem Husene har vokseværkKristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.
Seneste Artikel
Løb Mellem Husene har vokseværk