30. MAR. 2023 KL. 10:28

Fælles appel fra BL og Ejendom Danmark: ”Fjern barriererne for solceller”

Artikel 1 Eller 2Solceller1

I følge organisationerne bag de private og de almene lejeboliger, udgør medlemmernes mange tusinde tage et kæmpe potentiale for, at Danmark kan nå de fælles klimamål. Men det sker kun, hvis Folketinget tænker energifællesskaber og solceller ind i lovgivningen på området.

Politikerne i Folketingets Klima- Energi- og Forsyningsudvalg er i øjeblikket travlt beskæftiget med at forberede lovgivningen, der skal udmønte klimaaftalen om grøn strøm og varme, et enigt Folketing vedtog i juli sidste år. Det blev en aftale, der blandt andet fremhæver et betydeligt teknisk potentiale i solceller på tagflader.

Fælles appel

Det er positivt med den erklærede velvilje. Der er stadig forhold i lovgivningen, som skal ændres betydeligt, hvis potentialet, der ligger i at opsætte solceller på tagene af udlejningsboliger, skal udnyttes.

BL – Danmarks Almene Boliger har derfor sammen med EjendomDanmark (de private udlejeres organisation) via et fælles indlæg i Jyllands Posten sendt en fælles appel til bordet i Klima, Energi- og Forsyningsministeriet, hvor politikere i øjeblikket forhandler.

”Desværre er den nuværende lovgivning en stopklods for denne rationelle udnyttelse af solens stråler,” siger viceadministrerende direktør hos BL – Danmarks Almene Boliger, Solveig Råberg Tingey.

”Eksempelvis kræver reglerne, at solcelleanlæg splittes op i lige så mange små enheder, som der er selvstændige bygninger. Det betyder, at solenergien produceret på taget af én bygning ikke kan deles med naboer på tværs af havegangen, som måske bor i en bygning, hvor taget ligger i skygge. Dét afholder borgere fra at indgå i et energifællesskab. Altså et fællesskab, som både producerer og forbruger en del af strømforbruget lokalt,” fortsætter hun.

Store gevinster

I den fælles appel fremhæver Danmarks to udlejerorganisationer fire vigtige politiske udfordringer, som de efterlyste lovændringer vil bidrage til at løse.

En gigawatt

Potentialet politikerne i jagten på løsningerne kan vælge at råde over er kolossalt. Tæller man også andelsboliger med, er der 40 kvadratkilometer tage at gøre godt med. Opsættes der solceller på blot en fjerdedel af dette areal, vil det øge Danmarks grønne energikapacitet med én gigawatt.

Det svarer til den samlede kapacitet på Danmarks to største havvindmølleparker (Kriegers Flak og Horns Rev 3) Det er ikke helt en fordobling af Danmarks produktion af solenergi – men det er en forøgelse med cirka 75 procent sammenholdt med maj 2021.

Det grønne bidrag til strømforbruget hos familier i lejeboliger vil spare næsten 160.000 ton årlige CO2-udledninger. En markant forbedring af Danmarks CO2-regnskab.

Læs senere artikler

Lad os få solceller på tagene af landets udlejningsejendomme

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Danmarkskort: Her er de store tagarealer til solceller

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Regnar Nielsen BL
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

3. kreds prioriterer forebyggelsen af tomgang

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

3. kreds prioriterer forebyggelsen af tomgang

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2887 )

0

Læseliste