27. JUN. 2023 KL. 09:21
Sociale helhedsplaner understøtter folkeskolen
27. JUN. 2023 KL. 09:21
En undersøgelse fra BL viser, at børn i folkeskoler i boligområder, som er omfattet af en helhedsplan, klarer sig lige så godt i forhold til at bestå dansk og matematik, som børn i øvrige skoler.
Elever fra folkeskoler i udsatte boligområder, der er omfattet af boligsociale helhedsplaner, består nu folkeskolens afgangsprøver i dansk og matematik lige så ofte som elever i landets øvrige folkeskoler. Det fremgår af en analyse - foretaget af BL – Danmarks Almene Boliger.
I 2014 bestod to ud af tre elever fra de udsatte boligområder afgangsprøven i de to fag. Mens det var fire ud af fem elever på landets øvrige folkeskoler.
I 2021 var det knap ni ud af ti elever på begge typer skoler, der bestod afgangsprøverne i de to fag.
Understøttes af helhedsplan
Der er fortsat forskel på karakterniveauet mellem elever fra udsatte boligområder, der har fået en helhedsplan, og børn fra andre skoler. Men gabet mindskes.
En af de skoler, der er placeret i et af de aktuelt 50 boligområder med boligsocial helhedsplan, er Brøndby Strand Skole. Ifølge skolens viceskoleleder, Finn Rigét, skyldes fremgangen en kombination af en bedre tilgang til udfordringerne på skolen kombineret med understøttelse af helhedsplanens aktiviteter.
”På skolen vil jeg gerne fremhæve, at vi i de to fag har holdinddelt flere klassetrin efter elevernes faglige kunnen. Det sikrer, at de enkelte elever får undervisning, der svarer til deres faglige behov,” siger Finn Rigét.
”Men vores elever er også understøttet af de boligsociale aktiviteter, som helhedsplanen har gennemført for både elever og deres forældre," fortsætter han.
Det er aktiviteter, som skolen ifølge viceskolelederen også ofte indgår i et samarbejde om. Han nævner i den forbindelse Turning Tables, SSP med mere.
Om helhedsplaner
Der er aktuelt 50 igangværende sociale helhedsplaner fordelt over hele landet. De er ikke bare møntet på børn og unge, men også på voksne beboere.
43 helhedsplaner ud af de 50 vedrører den nuværende bevillingsperiode (19-26-midlerne). De resterende 7 har fået tilsagn på den tidligere ramme (15-18-midlerne), men er stadig virksomme.
Opbygger forældre
Den boligsociale helhedsplan i Brøndby Strand har da også udviklet en bred buket af aktiviteter, som behandler de barrierer, der kan opstå i forhold til at passe skolen.
”Vi udviklede og gennemførte sommerlejre for børnene, hvor vi blandt andet arbejdede med dansk og matematik. De kører stadig, men er nu overtaget af kommunen. Vi arbejder stadig med undervisning i de to fag. Men undervisningen er nu rettet mod forældrerene. Forældres faglige kunnen er vigtig i forhold til at understøtte børnene,” siger helhedsplanens sekretariatsleder, Bo Mouritzen.
Målrettet børnene kører helhedsplanen blandt andet lommepenge-jobordninger. Den aktivitet, sekretariatslederen dog selv fremhæver, er den omfattende tryghedsindsats som helhedsplanen praktiserer i et tæt samarbejde med skolen og politiet.
”Indsatsen har reelt udryddet de tilbud om kriminelle aktiviteter, som børnene kunne blive præsenteret for som alternativ til at passe skolen," siger Bo Mouritzen.
”Samme samarbejdspartnerskab rykker også sammen om børn, som er meget fraværende, spørger hvorfor, taler med forældre med mere,” fortsætter han.
Undersøgelsen fra BL viser ligeledes, at børn fra boligområder, som er omfattet af en helhedsplan, klarer sig bedre, hvis de går på den lokale skole, end hvis de går på en skole et andet sted i kommunen.
”Man kan derfor godt sætte spørgsmålstegn ved den opfattelse, at man løfter børnene ved at placere dem på skoler, som ofte ligger langt fra hjemmet, eller om man skal tilføre ressourcer der, hvor de er,” siger Kristine Vasiljeva, chefanalytiker ved BL – Danmarks Almene Boliger, der har udarbejdet analysen.
Politisk opbakning til helhedsplanerne
For en måned siden fremhævede reform-kommissionen i sin afsluttende rapport også de boligsociale helhedsplaner som et nyttigt supplement til kommunernes indsatser.
Også social- og boligminister, Pernille Rosenkrantz Theil, taler varmt for boligsociale initiativer som lommepengejob i en interviewartikel, der også offentliggøres i Fagbladet Boligen i dag.
”Det er vigtigt, at unge lærer at have et arbejde, møde til tiden, lærer, hvad det er for krav og forventninger man bliver præsenteret for. Man får lært nogle normer, der er vigtige for resten af livet," udtaler ministeren blandt andet i Fagbladet Boligens artikel.
Læs senere artikler
Ekspert: Derfor er lommepengejob så vigtige for udsatte unge
Om skribenten
Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.
Seneste Artikel
Regeringen vil ikke forpligte politi til at informere om kriminelleRegnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.
Seneste Artikel
Regeringen vil ikke forpligte politi til at informere om kriminelle