12. JUN. 2023 KL. 13:51
Privat jobindsats virker: "Ved at hjælpe de unge i fritidsjob, hjælper vi også os selv"
12. JUN. 2023 KL. 13:51
Offentlige og private aktører var samlet til Ungetræf 2023. Her blev de klogere på effekten af samarbejdet på tværs af sektorer. Coop fortalte om succesen med fritidsjob i Coop Crew-projektet.
”Hvor mange af jer har haft et fritidsjob?” lød det fra scenen i Odeons Storesal i Odense den 8. juni.
Stort set alle 400 deltagere på KL’s Ungetræf 2023 rakte det grønne kort i vejret – som ja til, at de havde haft en tjans som flaskedreng, bagerjomfru eller noget andet efter skoletid i deres ungdom.
I dagens Danmark er det et faktum, at 42.000 unge 16-24-årige hverken er i job eller uddannelse. I mange tilfælde, fordi de døjer med et lavt selvværd eller mangler støtte og vejledning hjemmefra, fordi deres forældre heller ikke er kommet ind på arbejdsmarkedet.
Overskriften på KL’s Ungetræf var ”De unges tid er nu!”. Indholdet var oplæg og workshops om, hvordan man på tværs af sektorer får de unges potentialer frem i lyset, så de kan klare sig selv i voksenlivet.
Til det havde KL indbudt nøglemedarbejdere fra kommuner, repræsentanter for FGU-institutioner, ministerier, organisationer og private aktører, som på tværs af sektorerne arbejder med kommunale ungeindsatser.
Samarbejder, som har succes med at øge udsatte unges livschancer.
De boligsociale helhedsplaner i udsatte boligområder har i mange år arbejdet med fritidsjobindsatser. Den jobindsats har nu spredt sig til ungdomsskolerne og større private organisationer.
Artiklen fortsætter under billedet
OM COOP CREW
Sammen med udvalgte ungdomsskoler hjælper Ungdomsskoleforeningen unge til at få et fritidsjob i samarbejde med Coop.
Coop Crew er et projekt med samarbejde på tværs af det offentlige skolesystem og en privat virksomhed. Den A. P. Møllerske Støttefond har bevilliget 27.6 mio. kr. til initiativet, som er et seksårigt udrulningskoncept, der løber fra 2019-2025.
Baggrunden for projektet er, at dét at have et fritidsjob både styrker arbejdsmarkedskompetencer og uddannelsestilknytning og også forebygger kriminalitet og anden risikoadfærd.
De unge deltager i seks moduler i en Coop-butik, hvor de får grundviden om at arbejde i butik, og hvilke kompetencer det kræver.
Ungdomsskolerne stiller en medarbejder til rådighed, som er med til at rekruttere de unge og hjælpe dem gennem forløbet. Samtidig hjælper medarbejderen de unge med at søge fritidsjob efterfølgende og for at få projektet forankret i kommunen efter projektperioden.
Kilde: Coop Crew