15. JUN. 2023 KL. 08:00

Her starter den boligsociale indsats på biblioteket

Helle Jelstrup Og Christine Bille Arbejder Tæt Sammen I Den Boligsociale Indsats På Biblioteket I Høje Gladsaxe.

Helle Jelstrup og Christina Bille arbejder tæt sammen i den boligsociale indsats. Foto: Signe Schlichtkrull

Der er boligsociale tilbud på hylderne i det nye BIBLIOTEK+ i Høje Gladsaxe. Tæt samarbejde mellem fem boligorganisationer, bibliotek og kommune styrker området.

Det summer af liv en sen eftermiddag i det nye BIBLIOTEK+ i Høje Gladsaxe. Omkring 20 børn knokler i lektiecafeen. Folk læser aviser og drikker en gratis kop kaffe. De lokale bydelsmødre holder generalforsamling, og en far leger med sin lille dreng i børnehjørnet.

Bag dem møder man den boligsociale indsats ”Vores HG” i et kontor med glasvægge. Her flyttede Christine Bille og hendes kolleger ind for to år siden.

”Vi kommer i kontakt med mange flere mennesker end tidligere, og det er fantastisk, fordi vi har fokus på at styrke det sociale mix på tværs af bopæl og baggrund. Et bibliotek er et rigtigt godt udgangspunkt for at mødes på tværs,” siger Christine Bille, leder af sociale og bystrategiske indsatser i Høje Gladsaxe.

Viceværterne har et godt råd til beboere

Den boligsociale indsats er et samarbejde mellem Gladsaxe Kommune og områdets fem boligorganisationer: AAB, 3B, Arbejdernes Boligselskab Gladsaxe, fsb Gladsaxe og Lejerbo.

Samarbejdet giver de lidt over 4.000 beboere en fælles indgang til kommune og boligorganisationer.

”Her kan beboere finde det, de søger, uanset om det er et fællesskab, et kommunalt tilbud eller hjælp til at finde den helt rigtige at tale med. Vi har gerne villet skabe en samlet indgang for beboerne, fordi det for nogen kan være svært at vide, hvor man skal gå hen. Nu kan viceværterne sige: gå bare op på BIBLIOTEK+ og spørg,” siger Christine Bille.

Her er lommepengejob og fritidsaktiviteter til børn og unge, fædregruppe, sundhedstilbud, overskudsmad og over 25 andre aktiviteter på hylderne. Her er også et åbent køkken, som alle må lave mad i.

De gode rammer betyder, at flere børn bruger lektiecafeen, og at bydelsmødrene er begyndt at lave familiecafé med kommunen.

”Biblioteket kan som institution en masse, som vi kobler os på, og sammen kan vi endnu mere. Man kommer måske for at låne en bog, men bliver for fællesskabet,” siger Christine Bille.

Ahmad Siar Leger Med Sin Lille Søn, mens Storebror Er I Lektiecafe.

1 / 2Ahmad Siar leger med sin lille Søn, mens storebror er i lektiecafe.

Carl Erik Rasmussen Mener Det Er Godt, At Beboere Kan Bruge Biblioteket Som Mødested.

2 / 2Carl Erik Rasmussen mener, det er godt, at beboere kan bruge biblioteket som mødested.

Beboer: Vores HG gør en masse for området

En af beboerne i Høje Gladsaxe er Ahmad Siar. Han leger med sin lille dreng på ti måneder, mens storebror er i lektiecafe.

”Vores HG gør en masse for området. For eksempel tiltrækker de unge mennesker til aktiviteter i sommerferien, og hvis de skal have et lommepengejob, så foregår det også her,” siger Ahmad Siar.

En anden beboer, Carl-Erik Rasmussen, har lånt en bog efter arbejdstid.

”Mange mennesker siger, de er ensomme, og jeg tror, det betyder meget, at folk har mulighed for at mødes et sted som her,” siger Carl-Erik Rasmussen.

De boligsociale medarbejdere bruger meget af deres tid på at understøtte og skabe gode rammer i området for det store frivillige engagement i alt fra bæredygtighed, motion og til kreative aktiviteter. De samarbejder blandt andet med jobcenteret, by- og miljøafdelingen og sundhedsplejersken.

”Vi er en platform for samarbejde mellem boligorganisationer, kommune og andre aktører som politiet og civilsamfund. Vi har det lokale kendskab, som gør, at vi er med til at få de rigtige tilbud til området og bygge bro til dem,” siger Christine Bille.                       

Vi er rykket tættere sammen i bussen

BIBLIOTEK+ giver medarbejdere fra både boligorganisationer og kommune en fælles base.

”Det gør samarbejdet nemmere. Man har hvert sit udgangspunkt og organisation, men vi har et fælles mål om, at Høje Gladsaxe skal være et attraktivt kvarter i social balance,” fortæller Christine Bille, der selv er ansat af boligorganisationerne.

Det er Helle Jelstrup enig i. Hun leder den kommunale del af Vores HG og har blandt andet tæt kontakt til skoler og ungdomsklubber.

”Vi er blevet mere enige om problematikkerne, og vi løser dem bedre i dag, fordi vi sammen har en større palet af løsninger, gode kontakter og bedre alliancer,” siger Helle Jelstrup.

Det gælder også i det lokale tryghedssamarbejde med Vestegnens Politi.

”Hvis der for eksempel er ballade med unge, der holder til på en brandtrappe – hvem har så ansvaret for det? Er det kommunen, boligorganisationen eller politiets problem?  Ingen kan løse det alene. Vi er rykket tættere sammen i bussen, og det virker,” siger Helle Jelstrup.

Læs senere artikler

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2940 )

0

Læseliste