06. JUN. 2023 KL. 07:53

30 organisationer skaber forandringer for unge

E10P7381 (2)

Bent Madsen, direktør i BL, deltog i debatten.

42.000 unge er uden job eller uddannelse. Det er et komplekst problem, som kræver fælles handling. Derfor er 30 organisationer gået sammen i forandringskoalitionen En Vej til Alle. En tredjedel af denne gruppe unge bor i landets almene boliger. Derfor er BL med i koalitionen, som holdt Ungdommens Topmøde i torsdags.

Som hun står der på scenen, ligner hun en ung kvinde, der suser gennem livet med masser af venner, gang i sin uddannelse og en stor bunke selvtillid. Men virkeligheden er en anden for den 23-årige Maria Nørmølle.

Hun var i torsdags inviteret til at fortælle sin historie på En Vej til Alle koalitionens Ungdommens Topmøde i Pressen i København. Sammen med en række andre unge, gav hun indblik i, hvordan det er at være en af de 42.000 unge, der i dagens Danmark står langt fra både uddannelsessystem og arbejdsmarkedet.

”Det startede i 8. klasse, hvor jeg bare ikke kom afsted i skole. En læge sagde, jeg havde depression. Jeg vidste godt, det ikke var det. Senere fik jeg diagnosen borderline. Tak for den. Og da jeg nogle år senere fik det værre, var min eneste udvej broen. Motorvejsbroen. Jeg gik derhen dagligt og stod og kiggede ned,” fortalte Maria Nørmølle, der med psykiatrisk hjælp og støtte er lykkes med at få en HF studenterhue sat på hovedet i denne uge.

Bag hver eneste af de 42.000 i statistikken, står et ungt menneske med sin egen historie. Gribende historier som Marias. På Ungdommens Topmøde slog alle ørerne ud og lyttede til, hvordan unge ser både problemer og løsninger, og samtidig leverer de organisatoriske muskler til at føre ideer og eksperimenter ud i livet.

Over halvdelen af deltagerne på topmødet var unge og ungdomsorganisationer. Sammen med fagpersoner, civilsamfundsorganisationer, virksomheder, politiske aktører og forskere blev der diskuteret løsninger og handlinger til et fundament for nye veje til alle unge.

Unge skal have tid til at modnes

Uddannelsessystemet, var et af de emner, der blev diskuteret grundigt på Ungdommens Topmøde.

En af dem, der var med i den diskussion, var Reformkommissionens formand Nina Smith. Reformkommissionen lancerede i starten af maj en rapport om, hvordan man skaber nye løsninger, der skal sikre at alle unge er en del af et fællesskab gennem enten uddannelse eller beskæftigelse. En Vej til Alle koalitionen har bidraget undervejs i Reformkommissionens arbejde.

”Ungestemmerne fra En Vej til Alle har gjort dybt indtryk på os i Reformkommissionen. De unges pointe om, at det er systemerne, der skal tilpasse sig unge, frem for unge, der skal tilpasse sig systemerne, har været en ledetråd for vores arbejde,” sagde Nina Smith.

Det synspunkt blev hun bedt om at uddybe fra flere af de tilstedeværende.

”Vi har lavet et uddannelsessystem med et rigtig godt tilbud, til dem, der passer ind i den traditionelle gymnasieuddannelse. Her er der tid til at modnes, som alle unge har brug for. 70 procent af alle unge vælger den vej. Men det er langt fra alle, der får det godt der. Problemet er bare, at der ikke er alternativer i uddannelsessystemet, hvor man har tid til at finde sig selv, og hvor der er gode fællesskaber, som man kan være tryg i og udvikle sig i,” sagde Nina Smith.

E10P7161

1 / 2

E10P7374

2 / 2

”Ungestemmerne fra En Vej til Alle har gjort dybt indtryk på os i Reformkommissionen. De unges pointe om, at det er systemerne, der skal tilpasse sig unge, frem for unge, der skal tilpasse sig systemerne, har været en ledetråd for vores arbejde.”

Nina Smith

Reformkommissionens formand

Tæt kontakt til de unge

Forandringskoalitionen arbejder også for, at der skabes mere sammenhæng mellem læring, uddannelse, arbejde og det sted, man bor. Der skal være andre måder at lære og udvikle sig på end i skolen og uddannelsessystemet. Og der er brug for, at unges praktiske erfaringer og livskompetencer også får værdi.

Og her kommer den almene boligsektor ind i billedet. Cirka en tredjedel af de unge, der ikke er i job eller uddannelse bor nemlig i de almene boligområder.

”Der bor en million mennesker i den almene boligsektor i Danmark. Det er en meget blandet skare med alt fra akademikere til ufaglærte. Nogle af dem, har det sværere end gennemsnittet. Derfor har vi et stort fokus på at give deres børn bedre chancer for at få det liv, de selv drømmer om,” sagde Bent Madsen, administrerende direktør i BL – Danmarks Almene Boliger.

Det sker blandt andet gennem de boligsociale indsatser med lektiecafeer, tilbud om fritidsjob og fremskudte beskæftigelsesindsatser i de almene boligområder.

”Vores styrke er, at vi er helt tæt på borgerne, der hvor de bor. Og vi kan se, at det, der virker, er lokale tilbud, hvor vi har en tæt dialog med den enkelte, og hvor man deltager frivilligt. Nu glæder vi os til det videre samarbejde i koalitionen, hvor jeg er sikker på, vi kan skabe nye veje,” sagde Bent Madsen.

Forandringskoalitionen tager afsæt i tre principper:

Læs senere artikler

Om skribenten

Christina Ove Holm BL
Christina Ove Holm

Christina Ove Holm er kommunikationschef og uddannet journalist. Hun bidrager i det redaktionelle arbejde med sparring og idé- og konceptudvikling.

Seneste Artikel

Allan Werge genvalgt som formand for BL

Christina Ove Holm er kommunikationschef og uddannet journalist. Hun bidrager i det redaktionelle arbejde med sparring og idé- og konceptudvikling.

Seneste Artikel

Allan Werge genvalgt som formand for BL

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste