23. JAN. 2023 KL. 14:09

Særlig jobindsats hjælper flere unge i uddannelse

BL 09307

16-årige Salih Sharif er ved at uddanne sig til VVS’er. Han er en af de mange unge fra Greve Nord, som en helt særlig indsats har fået i uddannelse.

Salih Sharif fra Greve Nord er på mange måder en mønsterbryder.

For seks år siden ankom han fra Syrien til Danmark. I dag er han ved at tage sig en erhvervsuddannelse som VVS’er.

En – med Salih Sharifs egne ord – drømmeuddannelse, som den særlige jobindsats Jobplaneten i Greve Nord har hjulpet ham i gang med. 

”Det er drømmen at få en uddannelse som denne. Uden Jobplanetens hjælp ville jeg aldrig have lært, hvordan man søger et arbejde. De har hjulpet mig meget, både med at møde nye mennesker og give mig mod på at begynde på en uddannelse,” siger Salih Sharif med et smil i stemmen.

Når man vokser op i et udsat boligområde, er det ikke en selvfølge at tage en ungdomsuddannelse.

Men i Greve Nord har de succes med at få unge fra folkeskolen til at starte på en ungdomsuddannelse. Her er andelen af elever, der starter på en ungdomsuddannelse efter folkeskolen, steget markant de sidste otte år.

Det betyder, at Greve Nord i dag kan bryste sig af at have en højere andel unge, der læser videre efter folkeskolen end landsgennemsnittet.

Mød Salih Sharif i videoen, og hør ham fortælle mere om sine drømme.

Artiklen fortsætter under videoen. 

Jobplaneten

Antallet af unge fra Greve Nord mellem 15-17 år, der starter på en ungdomsuddannelse, er steget med godt 7 procent i årene 2012-2020.

Dermed er Greve Nord bedre end landsgennemsnittet, når det kommer til at få unge videre efter grundskolen. Helt konkret er det kun 3,85 procent af de unge fra Greve Nord, der ikke læser videre, mens det på landsplan er på 4,74 procent.

Kilde: Landsbyggefonden

Forbereder unge på voksenlivet

Hos jobplaneten er en af ingredienserne på succes, at de arbejder aktivt med at forberede områdets unge fra 13-årsalderen til at få et fritidsjob og en uddannelse, forklarer Josephine Jensen, der er fritidsjobkonsulent i Jobplaneten.

”Hos os starter vi med at skaffe de unge små 'lommepengejobs' så de hurtigt finder ud af, hvad det vil sige at have et arbejde – samt tjene sine egne penge,” siger Josephine Jensen.

”De unge har ikke altid ressourcerne hjemmefra til selv at søge fritidsjob eller få et indblik i uddannelsesmulighederne. De kan have brug for hjælp til at få en god start på arbejdsmarkedet. For os handler det om at skubbe dem i en retning, hvor de selv har lyst til at fortsætte og blive selvkørende. Sammen med folkeskolerne og erhvervsuddannelserne hjælper vi de unge med at finde ud af, hvad de gerne vil, og hvad de interesserer sig for,” fortsætter hun.  

Siden 2019 har der samlet set været flere end 1.000 unge igennem Jobplanetens forløb. Det var blandt andet med Jobplanetens hjælp, at Salih Sharif som 13-årig fik sit første fritidsjob.

Forsker: Jobplaneten gør det rigtige

Når flere unge kommer i uddannelse, er det – ud over den personlige succes for den enkelte unge - med til at sikre, at boligområdet ikke havner på en af listerne over udsatte boligområder. Ufaglærte beboere er nemlig et af de kriterier, der kan holde et boligområde på listerne.

”Når mange fritidsjobsindsatser foregår i udsatte boligområder, er det fordi, vi ved, at der her er særlige udfordringer med unge, der ikke får sig en uddannelse eller kommer i job. Der er unge, der ikke har voksne omkring sig til at hjælpe med afklaring, støtte og rådgivning. Derfor giver det ofte god mening, at fritidsjobsindsatser som Jobplaneten er forankret der, så de kan opsøge og hjælpe de unge, hvor de bor,” siger projektchef og ph.d. i sociologi Gunvor Christensen.

”Derudover handler det om at arbejde tæt sammen med skoler og 10. klasses-centre, for bedre at finde frem til dem, der har behov for hjælp og støtte. Uddannelse er en vej ind på arbejdsmarkedet, og det er vigtigt, at alle unge får en uddannelse, der matcher deres præferencer, kompetencer og muligheder,” uddyber hun.

Jobplaneten lukker

Jobplaneten har eksisteret siden 2019 og fungerer i et samarbejde med Greve Kommune, de boligsociale helhedsplaner støttet af Landsbyggefonden og med støtte fra A.P. Møller Fonden. Men fra 1. februar er det slut, da støtten til Jobplaneten hører op.

”Vi er stolte over det, vi nåede at gøre. Nu håber vi bare, der kommer flere af denne type tilbud, der kan hjælpe de unge i gang og holde fast i dem,” siger Josephine Jensen.

Hun forklarer, at indsatsen er særlig vigtig, fordi unge fra udsatte boligområder ofte oplever at blive valgt fra på grund af deres boligområdets rygte.

”Det er det samme, når de skal søge lærepladser. Nogle unge kan godt opleve udfordringer, da der er mange fordomme om deres boligområder, som hænger ved. Men tallene viser jo tydeligt, at de er lige så gode til at komme i uddannelse som i resten af kommunen og landet. Mange virksomheder er selvfølgelig gode til at tage en masse ind, men vi hører stadig om unge, der møder udfordringer,” siger Josephine Jensen. 

På baggrund af de gode resultater, som  Jobplaneten har skabt, giver Greve Boligselskab nu 100.000 kroner årligt til værkstedet i Gersagerparken, så stedet forsat kan tilbyde de helt unge lommepengejob. De arbejder samtidig på at få andre boligselskaber med.

Jobplaneten

Jobplaneten Greve er et innovativt partnerskab for unge indgået mellem Greve- og Køge Kommune og de boligsociale helhedsplaner støttet af Landsbyggefonden. Jobplaneten er finansieret af Den A.P Møllerske Støttefond samt Greve- og Køge Kommune.

Jobplaneten Greve fokuserer på boligområderne: Askerød, Gersagerparken samt Gudekvarterene & Klyngen. Jobplanetens indsatser er: Lommepengejob for 13-15-årige.

  • Offentlige fritidsjob for 14-17-årige
  • Private fritidsjob, herunder fritidsjob med mentor
  • Undervisningsforløb for 7.-9. klasser, herunder praksistalenter og klasseforløb
  • Fremskudte vejledningsforløb for elever og forældre

Kilde: Jobplanten

Læs senere artikler

Bredt samarbejde skabte vejen ud af udsatte-listen

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Stor succes i Tingbjerg: ”Det var ikke sket uden et fælles mål”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Andreas Holm 01745
Andreas Holm Hansen

Andreas er videojournalist og har fokus på at planlægge, udvikle og producere forskelligt videoindhold på tværs af BL’s platforme.

Seneste Artikel

Alment bofællesskab huser beboere med 19 forskellige behov

Andreas er videojournalist og har fokus på at planlægge, udvikle og producere forskelligt videoindhold på tværs af BL’s platforme.

Seneste Artikel

Alment bofællesskab huser beboere med 19 forskellige behov

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3010 )

0

Læseliste