09. JAN. 2023 KL. 12:00

Nye tal: Familier og enlige skærer ned på maden

Tomt Middagsbord

Foto: BL - Danmarks Almene Boliger / Hos mange er det blevet sparsomt med maden på middagsbordet.

Det er ikke kun maden, befolkningen sparer på. Flere beboere end normalt oplever, at det er svært at få råd til huslejen og er i restance.

Mere end hver tredje familie, der består af en enlig forsørger med børn, er så hårdt presset af inflationen og de medfølgende prisstigninger, at de har skåret ”noget” eller ”kraftigt” ned på mængden af mad. Blandt den samlede befolkning gælder det 17 procent eller næsten hver sjette. Det viser en undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for BL – Danmarks Almene Boliger.

Ni procent af de enlige forsørgere tilkendegiver, at de har reduceret deres madforbrug kraftigt. Og det er ikke kun maden, som mange familier, der ernæres af en enlig mor eller far, er nødt til at skære ned på. Ifølge undersøgelsen skærer mere end hver tredje også ned på forbruget af varme, el og vand.

 

Flere i huslejerestance

”Det er jo ikke bare en liter mælk, som enlige forsørgere lige tager af bordet. Vi ser med al ønskelig tydelighed en udvikling, hvor mange familier nu skærer i de yderste marginaler,” siger viceadministrerende direktør hos BL – Danmarks Almene Boliger, Solveig Råberg Tingey.

Vicedirektøren frygter for fremtiden. Maden er noget af det sidste, man skærer ned på. Før man når dertil, er der meget andet, man sparer væk. Flere lejere end normalt oplever også, at det er svært at få råd til huslejen og er i restance. Hos ni af de største almene boligorganisationer og administratorer er der det seneste år sket en stigning i antallet af opsagte lejemål på knap 20 procent på grund af manglende huslejebetaling.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup for BL i perioden fra slutningen af november til begyndelsen af december 2022.

Respondenterne har haft mulighed for at svare, hvorvidt deres forbrug er ”uændret”, ”øget en smule”, ”øget noget”, ”øget kraftigt”, ”reduceret en smule”, ”reduceret noget” eller ”reduceret kraftigt”.

Undersøgelsen kan ses her

 

 

 

At hjælpe de særligt udsatte er en mærkesag i en akut nødsituation. Det bør på den korte bane overskygge andre politiske ønsker.

Solveig Råberg Tingey

Viceadministrerende direktør for BL - Danmarks Almene Boliger

Studerende er også hårdt ramt

Også andre grupper er hårdt ramt af de stigende priser. 18 procent af de adspurgte studerende svarer, at de har skåret ned på maden. Næsten 30 procent af de studerende har skåret ned på fornøjelser. Ligesom de i varierende omfang også har skåret ned på tøj, personlig pleje, medicin med mere.

Måske hjælp på vej

I det nye regeringsgrundlag er der varslet et forslag om inflationshjælp, som vil blive fremlagt i begyndelsen af det nye år.

BL påpeger, at der er behov for en hurtig og målrettet hjælp til særligt udsatte grupper. Organisationen har derfor også udarbejdet et forslag til, hvordan hjælpen bør gives. Støtten skal, som det også sker i mange nabolande, udbetales gennem boligsikringen og boligydelsen.

”Vi synes, det er en mærkesag i en akut nødsituation. Det bør på den korte bane overskygge andre politiske ønsker,” siger Solveig Råberg Tingey.

Læs hele BL's analyse Reduceret forbrug som følge af stigende priser

 

Mere om BL's forslag om inflationshjælp

Der indføres et midlertidigt og fokuseret udsættelsesværn som et ekstra varmetillæg pr. m2. i boligsikring og boligydelse til både almene og private husstande.

Tillægget har den fordel, at det er nemt og billigt at administrere over boligstøtteordningen og kan differentieres efter energikilde.

Tillægget bør ikke omfattes af kontanthjælpsloftet, så man sikrer, at enlige forsørgere, der allerede i dag befinder sig tæt på kontanthjælpsloftet, også kan modtage støtten.

 

 

 

Læs senere artikler

Om skribenten

Regnar Nielsen BL
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Tæt samarbejde med erhvervslivet får udsatte borgere i job

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Tæt samarbejde med erhvervslivet får udsatte borgere i job

Fik du

læst disse?

BL Tingbjerg 111018 014 Nu er der færre parallelsamfund på Boligministeriets liste
Finnmuus Boligdirektører: Kæmpe problem at udskyde energirenoveringer og andre nødvendige renoveringer
RW 210922 FAB Elbiler 0024 Boligselskab: "Planlæg ladestandere til fremtiden"
Katja Lindblad Domea Beboerrådgivning bremser udsættelser
Se alle artikler ( 2670 )

0

Læseliste