06. FEB. 2023 KL. 10:16

AAB: ”Det skal være fedt at være lærling på vores byggeplads”

Image00008

Holdet er lærlinge og projektledere var samlet til Lærlingecafé på AAB's store renovering af Bellahøjhusene. Målet er at ryste de unge lærlinge sammen, så de ikke risiskerer at føle sig alene på projektet.

AAB vil fastholde lærlinge med nyt netværk, som skal være med til at skabe sammenhold mellem deres lærlinge og få dem til at føle sig som en vigtig del af byggeholdet.

”Hvor er det fedt at møde jer. I er en del af et vigtigt projekt, og I gør en stor forskel for os,” var de motiverende ord fra projektleder Jan Hansen fra AAB til de seks unge lærlinge, som den 2. februar var mødt ind til deres første Lærlingecafé i skurvognsbyen på Bellahøj.

De skal de næste måneder eller år være med til at vække de ikoniske højhuse på Bellahøj til live igen – og dygtiggøre sig indenfor deres fag som elektriker, tømrer, murer og maler.

Sammen med Nordstern, der er hovedentreprenør på AAB’s renoveringsprojekt, og det Landsbyggefond støttede projektet Bygherre skaber lærepladser under Bygherreforeningen, har de taget hul på en såkaldt Lærlingecafé, som skal være et samlingsforum, der ryster de unge lærlinge sammen på pladsen, så de får et socialt og fagligt fællesskab. Og samtidig giver dem et rum til at tale om trivsel og få svar på faglige spørgsmål.

”Vores mål med de her møder er, at I føler, at I er en del af den store flok, og at I er stolte af det, I præsterer herude,” siger Alexander Røjkjær Davidsen, der er senior projektchef i Nordstern og medarrangør på dagens lærlingecafé.

Artiklen fortsætter under billederne.

OM LÆRLINGECAFÉ

Som bygherre kan du være med til at skabe et bedre læringsmiljø og et fællesskab blandt lærlingene på byggepladsen, der kan fastholde og engagere dem.

Det kan være med til at sikre, at læreforløbet rent faktisk munder ud i faglært arbejdskraft efterfølgende.

Læs mere om, hvordan I skaber engagement og fastholdelse med en lærlingecafé på Bygherreforeningens hjemmeside

Ønsker I at sparre om en Lærlingecafé på jeres byggeplads, så kontakt Karin Parbst i Bygherreforeningen på kap@bygherreforeningen.dk

Vores mål med de her møder er, at I føler, at I er en del af den store flok, og at I er stolte af det, I præsterer herude.

Alexander Røjkjær Davidsen

Senior projektchef i Nordstern

Image00003 (1)

1 / 3Nikolaj Frandsen er elektriker-lærling på AAB's store rennovering af Bellahøjhusene. Han har været på pladsen i cirka tre måneder og synes, det er rigtig fint at møde pladsens andre lærlinge, så de kan få et sammenhold.

Rundvisning På Byggeplads

2 / 3Dagens Lærlingecafé bød også på en rundvisning i et af højhusene, så de unge lærlinge kunne høre om, hvad de hver især har af faglige opgaver på det store renoveringsprojekt.

Image00001

3 / 3AAB har sammen med entreprenørerne lavet store bannere, som skal lokke andre unge til at melde sig som vvs-, tømrer, murer, maler- og elektrikerlærlinge på Bellahøj. De hænger som store reklamer på hegnet, der omkranser byggeprojektet på Bellahøj.

Forsøg med at fastholde lærlinge

Det kan godt være en stor mundfuld at være ny, og måske også være eneste lærling i et team. Derfor har Bygherreforeningen, sammen med de almene boligorganisationer og entreprenører, udviklet indsatser og metoder, som skal tiltrække og fastholde lærlinge. Sikre dem god trivsel på arbejdspladsen, så de har lyst til at møde ind hver dag – og i sidste ende fuldføre deres uddannelse.

”Her giver vi dem mulighed for at skabe kontakt til pladsens andre lærlinge. Og her møder de projektlederne, som kan lytte til dem og rette op på de problematikker, der måtte opstå i hverdagen. Det tror vi kan være med til fastholde dem og sikre, at de kommer ud i den anden ende som dygtige håndværkere,” fortæller Karin Parbst fra Bygherreforeningen.

Det er ingen hemmelighed, at byggesektoren og erhvervsskolerne hungrer efter, at flere unge søger ind på byggefagene, så der fortsat er arbejdskraft at hente fremover.

”Al erfaring siger os, at for at de unge overhovedet gider at søge ind på erhvervsskolerne, skal vi kunne tilbyde dem gode lærepladser – ellers bliver vi fravalgt til fordel for gymnasiet eller ufaglærte job,” fortæller Karin Parbst.    

Det skaber sammenhold

Nikolaj Frandsen er en af dagens elektrikerlærlinge. Han er ansat af firmaet Projekt Entreprise ApS, som laver el-arbejdet i Bellahøjhusene for AAB. Han kan godt se en idé med lærlingecafeen – især i forhold til at være ny på byggepladsen.

”Som lærling kan man godt risikere at føle sig lidt alene, fordi man kun ser kollegerne fra sit eget firma. Det vil da være rigtig fint at have ligesindede at tale med i hverdagen, så jeg også hører om de andres fag,” siger Nikolaj Frandsen.

Som tiden går, vil der dukke flere lærlinge op på Bellahøj, så der vil være et miks af nye og erfarne under uddannelse.

”Jeg tror da godt, jeg vil være med til at bygge det her netværk op, så dem efter os får en lettere start herude og ved, hvem de kan gå til, hvis der er noget, de vil tale om – også rent socialt,” afslutter han.

Der er ikke lavet en præcis køreplan for de kommende lærlingecafeer på Bellahøj, men AAB og Nordstern overvejer at lave halvtimes møder en gang om måneden, hvor de inviterer de unge ind til kaffe og basser og en snak om livets gang i de høje huse på toppen af København.

BL understøtter uddannelse på almene byggesager

Med Grøn Boligaftale 2020 har de almene boligorganisationer fået en bunden opgave – 14 pct. af de ansatte på almene byggesager skal være personer under oplæring (lærlinge eller andre former for oplæring).

 bl.dk kan I finde hjælp og vejledning til opgaven med at få personer i oplæring og igangsætte uddannelses- og beskæftigelsesinitiativer på jeres byggesag

Læs senere artikler

Nyt samarbejde skal skabe flere lærlinge på de almene byggerier

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

14 procent lærlinge på bygge- og renoveringssager

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Anja Andersen BL
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Boligdirektør: ”Jeg har det lidt svært med rigide systemer”

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Boligdirektør: ”Jeg har det lidt svært med rigide systemer”

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste