24. AUG. 2023 KL. 08:26
”Vi ser potentialet i både mennesker og kasserede tekstiler”
24. AUG. 2023 KL. 08:26
Virksomheden I Tråd Med Verden skaber arbejde til kvinder i udsatte boligområder, som syr kasserede tekstiler om til nye produkter.
Kasserede lagner og duge bliver til smukke gardiner, et udstillingsbanner fra et museum bliver syet om til tasker, og tekstiler med et lille hul eller slitage på ét sted ender som kaffevarmere, puder, toilettasker, øjenpuder eller veste med patchworkmønster.
Forvandlingen sker på en af systuerne hos den socialøkonomiske virksomhed I Tråd Med Verden, der ligger i boligområdet Lundtoftegade på Nørrebro i København.
Tekstilerne får nyt liv mellem fingrene på en lille gruppe kvinder, der stille og roligt har fundet vej til arbejdsmarkedet – ofte efter mange år med komplekse problematikker som fysiske, psykiske og sociale udfordringer og minimal erhvervserfaring.
”Det er ikke en forudsætning, at de kan sy. Det er vigtigere, de er motiverede for først at lære at gå på arbejde og blive en del af et fællesskab. Den første fase handler ikke så meget om at producere, men mere om at komme ind ad døren og lande,” forklarer chefdesigner og daglig leder Liv Bejer Heckmann, der har en baggrund som tekstildesigner.
Har vokseværk
Siden virksomheden i 2017 overgik til at være en forening med en frivillig bestyrelse, er den vokset markant og havde 20 ansatte i løbet af 2022. I Tråd Med Verden samarbejder med afdelingsbestyrelsen i KAB og Jobcentrene, som sender kvinderne i praktik eller afklarende forløb, indtil de eventuelt får tilkendt fleksjob eller er klar til arbejdsmarkedet og bliver tilbudt en ansættelse.
Ofte starter kvinderne ved broderibordet, hvor der ikke er så højt tempo. Nogle er efter lidt tid klar til flere udfordringer og kommer på større syprojekter, mens andre får helt andre opgaver, for eksempel at hjælpe til i butikken og pakke varer.
”Vi prøver at tilpasse opgaverne i en vis grad, og det kan kræve rigtig meget én til én-dialog. Hvis vi var en helt ordinær virksomhed, så ville vi jo have et tempo og en produktion, og det ville være et kæmpe benspænd at have folk ansat, som nogle gange har brug for, at man tager en lang snak med dem. Men her er der plads til det,” siger Liv Bejer Heckmann.
Artiklen fortsætter under billedet.
I Systuen arbejder Fida og Zoulikha. Foto: Dorte Mosbæk
I Tråd Med Verden har tre afdelinger, hvoraf ”hovedkontoret” holder til i et lavt hus midt mellem boligblokkene i Lundtoftegade på Nørrebro med Bispeengbuen som nærmeste nabo.
Lokalerne med god husleje er stillet til rådighed af afdelingsbestyrelsen i Lundtoftegade og understøttesaf KAB som led i deres bæredygtige strategi.
”Vi vil gerne skabe job og andet liv mellem husene i boligområderne, og derfor samarbejder vi med de socialøkonomiske virksomheder. Vi tror, der er kortere vej til arbejdsmarkedet, hvis man kan komme til at arbejde der, hvor man bor,” siger Sanne Kjær, der er kundedirektør i KAB.
Samarbejde er en stor fordel
Martha Ozmec og Liv Bejer Heckmann driver virksomheden, sørger for at skaffe brugte tekstiler, lave en overordnet forretningsplan og skabe et kreativt univers.
Kvinderne møder op og er på forskellig vis med i hele processen omkring produkterne, som både sælges i den fysiske butik i Lundtoftegade og i webshoppen.
For KAB er samarbejdet en fordel for begge parter.
”Da vi skulle flytte til et nyt kontorhus, fik vi I Tråd Med Verden til at sy gardiner til vores orangeri og puder til nogle store vindueskarme, og under energikrisen har de syet tæpper til huset. Der er også et lille udsalg i vores café, hvor vores medarbejdere kan købe en gave og dermed være med til at fortælle historien om I Tråd Med Verden. Vi bliver en anden virksomhed, når vi signalerer så tydeligt, at det her er vores indkøbspolitik,” fortæller kundedirektør i KAB, Sanne Kjær.
Hun fremhæver, at det har stor betydning, at mange forskellige mennesker hver dag cykler ind i et område som Lundtoftegade for at gå på arbejde.
”At en virksomhed vælger at ligge der – ikke bare fordi det er en billig husleje – men også fordi det er attraktivt og tæt på deres målgruppe gør en forskel for beboerne. Det er helt magisk at få aktører ind, som hjælper os med det, vi i forvejen arbejder med, og jeg tror bestemt, det gør en forskel for børn og unge, der vokser op i Lundtoftegade, når de ser det liv, der er med de forskellige virksomheder,” siger Sanne Kjær.
Skal finde model for vækst
For Liv Bejer Heckmann er det nye fællesskab, der opstår i boligområdet også afgørende.
”De udsatte boligområder er meget udskældte i medierne, men vi oplever et potentiale og fællesskab. Folk er faktisk virkelig glade for at bo her, og vi vil også gerne være med til at levere noget ind i det fællesskab. For eksempel har vi åben om onsdagen, hvor beboerne kan komme og få hjælp til at sy og reparere tøj,” siger hun og fremhæver det tryghedsskabende i, at man kender hinanden i sit boligområde.
Næste skridt for I Tråd Med Verden er at finde en model for organisk vækst. De to ledere går med tanker om at åbne endnu en systue i Jylland, men har langt hen ad vejen opnået mere, end de turde håbe på for fem år siden.
”At vi kan skabe så mange job, som vi kan og sælge så mange produkter, som vi gør – det har vi drømt om i fem år, så nu er det tid til at turde drømme endnu større,” siger Liv Bejer Heckmann.
Læs senere artikler
Designstudio ansætter kvinder fra kanten af arbejdsmarkedet
Om skribenten
Mest læste
Se alle artikler (2983)0