14. AUG. 2023 KL. 12:00

Tag hånd om byggeskader med det samme

Byggeskade

Foto: Byggeskadefonden

Beboer og bygherre har begge ansvar for at opdage skader på byggeriet. Og det gælder om at handle hurtigt, hvis man vil undgå huslejestigninger, lyder budskabet fra Byggeskadefonden.

Klimaskærme med fejl, revner i facaden og revner i fugerne omkring vinduerne.

Det er nogle af de mest almindelige skader ifølge Byggeskadefonden. Og har man fokus på at spare penge og passe på sine bygninger, gælder det om at handle meget hurtigt på alle former for synlige skader, lyder det fra fondens juridiske chef, Henriette Mygind Krempel:

”Du skal handle hurtigt, hvis fonden skal dække skaden. Ellers kan du tabe dine rettigheder. Skader, der springer i øjnene, skal du reagere på med det samme,” slår hun fast.

Kig efter fugt og skallet maling

Udover de tabte kroner fra fonden, kan det få konsekvenser for beboernes husleje, hvis der ikke bliver taget hånd om byggeskader i tide. De øgede udgifter til driften vil blive dækket over huslejen, hvis erstatningspengene mangler. Og både beboere og bygherre har ansvaret for at undgå den situation, lyder det fra Henriette Mygind Krempel:

”Det er bygherres ansvar at holde øje med sit byggeri løbende. Men beboere kan også være med til at spare boligorganisationen for mange penge og begrænse huslejestigning ved at holde godt øje med boligen. Er der en fugtig plet over vinduet? Skaller loftets maling af?” siger hun som eksempel på de skader, beboerne kan kigge efter.

Den juridiske chef opfordrer til, at beboere altid kontakter driftspersonalet, hvis de ser noget, der kan være i vejen med boligen eller byggeriet.

Bygherren derimod skal sørge for at begrænse skaden, så snart byggeskaden bliver opdaget - og selvfølgelig huske at melde skaden til Byggeskadefonden.

Styr på sikkerhed forebygger skader

Selvom det er godt at handle hurtigt på byggeskader, er forebyggelse den billigste løsning. Det gælder om at kigge på risikovurdering frem for blot kroner og øre, når der skal besluttes, hvordan det nye byggeri skal bygges eller renoveres.

En risikoerklæring er vigtig at lave først, så fokus hele tiden er på de mest sikre løsninger.

”Hvordan kan vi gøre det sikkert? Kan vi vælge en anden vinduestype? Skal vi have en ekstra rådgiver? Et tæt samarbejde med en bygherrerådgiver mindsker risikoen for fejl,” siger Henriette Mygind Krempel.

En god risikoerklæring er en garant for sikkerhed – selv når der bliver bygget med genbrugsmaterialer. Faktisk viser en ny rapport fra Realdania, at almene boliger, der er bygget primært af genbrugsmaterialer, ikke har hverken flere svigt eller øget brug for vedligeholdelse.

Rapporten undersøger tre boligafdelinger, der er opført i op mod 90 procent genanvendte materialer i halvfemserne og 30 år senere bliver tilstandsvurderet.

TJEKLISTE – Sådan sparer du penge ved byggeskader

Det er vigtigt at reagere på byggeskader hurtigst muligt. Du kan stille dem, der har bygget eller projekteret byggeriet, til ansvar i de første fem år.

Når de ansvarlige kan blive stillet til ansvar:

Når de ansvarlige ikke vil tage ansvar for skaden:

Lær mere om byggeskader, renoveringer og konkurser

Læs senere artikler

Kan du spotte fejlene? Byggeskadefondens 10 mest sete svigt

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2887 )

0

Læseliste