18. AUG. 2023 KL. 10:28

Energisamarbejde: Få stor gevinst med intelligent varmestyring

Mikkel Jungshoved Portræt

Mikkel Jungshoved, teknisk konsulent i BL - Danmarks Almene Boliger

Almene boligselskaber og kommuner har opstartet nye samarbejder med forsyningsselskaber. Med få ændringer i varmestyringen har de sænket energiforbruget i afdelingerne og forbedret økonomien for beboerne.

I København og Aarhus er kommuner, boligorganisationer og energiselskaber gået sammen i partnerskabet Energispring om at lave forsøg med intelligent energistyring i almene boligafdelinger.

Det projekt har kastet store besparelser af sig på energiforbruget og dermed også på regningen til beboerne.

”De første 6-8 procent handler bare om at dreje på knapperne i varmecentralen. Og vælger man at arbejde med teknisk data i energistyringen, kan det blive til rigtig mange penge for afdelingerne og beboerne – samtidig med, at de understøtter den grønne dagsorden,” fortæller Mikkel Jungshoved, teknisk konsulent i BL – Danmarks Almene Boliger.

Et af de lette greb til at nedbringe energiforbruget er ifølge Energisprings erfaringer at indstille varmeanlægget korrekt, så fremløbs- og tilbageløbsvandet har den rigtige temperatur – altså det vand, som kommer ind i huset, og vandet, der løber ud af huset.

”Går boligafdelingen skridtet videre i den intelligente varmestyring og arbejder med vejrdata og prognoser – det vil sige tjekker vejrudsigten mere end én dag frem – så kan de spare helt op til 18-20 procent på energiforbruget,” fortsætter BL’s tekniske konsulent.

Det kan nemlig koste dyrt på energiforbruget, hvis driftspersonalet fra dag til dag skruer kraftigt op på varmeanlægget, fordi vejret bliver koldt i morgen, og beboerne skal have varme i radiatorerne.

Med vejrdata og prognoser kan man langsomt tilpasse den rette temperatur på varmeanlægget og spare en masse god energi.

Artikel fortsætter under citatet

TEMADAG OM ENERGIBESPARELSER

Tirsdag den 12. september 2023 afholder BL temadag i Aarhus i samarbejde med Super-i projektet og Miljø- og Energifonden. Se programmet her

På mødet vil der være fokus på, hvordan de almene boligafdelinger kan energieffektivisere gennem brug af data.

Der bliver også set på behovet for finansiering af den grønne omstilling i den almene boligsektor. Herunder den mulige integrering af ESCO-relaterede løsninger, blandt andet i forhold til den nye grønne garanti.

Alle kan deltage – og det er gratis.

Sted: Scandic City Aarhus, Østergade 10, 8000 Aarhus

Tilmelding: Kontakt Maja Rottbøll

Spørgsmål om indhold: Kontakt Mikkel Jungshoved

Går boligafdelingen skridtet videre i den intelligente varmestyring og arbejder med vejrdata og prognoser – det vil sige tjekker vejrudsigten mere end én dag frem – så kan de spare helt op til 18-20 procent på energiforbruget.

Mikkel Jungshoved, teknisk konsulent i BL - Danmarks Almene Boliger

Pulje til alment energiprojekt

Partnerskabet med Energispring startede tilbage i 2019, hvor de to kommuner, København og Aarhus, flere almene boligorganisationer og lokale energiselskaber tog initiativ til et energi-samarbejde. Et projekt, som skulle høste erfaringer med nye tiltag indenfor intelligent energistyring.

Miljø- og Energifonden har siden støttet projektet med 200.000 kroner, så energipartnerskaberne i Aarhus og København kan formidle deres erfaringer fra projektet ud til flere i den almene sektor. Det et indtil videre sket hen over tre temadage i Øst- og VestDanmark.

Fjerde og sidste temadag er den 12. september i Aarhus, hvor alle med interesse for energioptimering fra den almene boligsektor er velkomne – og det er ganske gratis at deltage.

”Det er en temadag, hvor boligorganisationerne kan hente inspiration til, hvordan de selv i afdelingen kan arbejde med intelligent energistyring. Og hvordan de i samarbejde med energiselskaberne kan omstille deres varmeanlæg, ” fortæller Mikkel Jungshoved fra BL, som håber at se mange repræsentanter fra sektoren på temadagen i Aarhus.

Han peger på, at partnerskabet med energiselskaberne og kommunerne på sigt vil gøre, at alle parter rent energimæssigt går i samme retning.

”Vi skal sammen lave en langsigtet plan, så vi kan omstille vores varmeforsyning korrekt og rettidigt. Med et tæt samarbejde undgår vi et scenarie med, at sektoren ombygger sine varmecentraler for mange millioner – og så ændrer kommunen eller fjernvarmeselskabet pludselig deres systemer,” forklarer Mikkel Jungshoved.

På temadagen den 12. september vil teknisk chef i Aarhus Kommune, Stig Tofteberg, holde oplæg om, hvordan de har arbejdet med energibesparelser i deres ældreboliger, blandt andet ved at optimere varmeanlægget.

OM ENERGISPRING

Energispring er et professionelt partnerskab mellem en lang række professionelle ejendomsejere, udlejere og ejendomsadministratorer.

Gennem videndeling og indsigt i forbrugsdata samarbejder de om at reducere energiforbruget i bygninger.

I København og Aarhus har Energispring et partnerskab mellem de to kommuner, almene boligorganisationer og forsyningsselskaber.

 

Miljø- og Energifonden

Miljø- og Energifonden er en lille privat fond, som årligt uddeler omkring 700.000 kr. til ca. danske 50 projekter.

Dens formål er at give tilskud til idéer inden for vedvarende energiformer og nye løsninger på miljøproblemer. For eksempel tilskud til at udvikle eller forbedre energianlæg, der fører til uafhængighed af fossile brændsler som kul, olie og naturgas.

Læs senere artikler

Alment Inside: Mikkel og de almene ladestandere

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Anja Andersen BL
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Boligdirektør: ”Jeg har det lidt svært med rigide systemer”

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Boligdirektør: ”Jeg har det lidt svært med rigide systemer”

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste