24. APR. 2023 KL. 12:31

Ghita er ”lim” mellem beboere: "jeg får energi af, at folk er glade"

Ghita

”Langt flere deltager i fællesskabet i dag end tidligere," siger Beboerformand Ghita Aagaard.

Beboerformand Ghita Aagaard fungerer som ”lim” mellem beboere i boligområdet Ringparken i Roskilde og boligorganisationen. Lige nu har hun travlt med at få festivalen Vi samles på skinner.

Når beboerne i Ringparken i Roskilde deltager til krea-aftener eller bankospil hver anden uge, står de der også for hinanden, når det virkelig gælder.

Det oplever Ghita Aagaard, der er afdelingsformand i området, gang på gang:

”Da der var snestorm for et par vintre siden, og vi alle sammen sneede inde, hjalp vi hinanden med at grave biler ud og sne væk fra stier og hoveddøre,” fortæller Ghita.

Det samme gjorde sig gældende under corona, hvor beboere hjalp hinanden med indkøb, når nogen var syge og ikke kunne gå ud.

”Langt flere deltager i fællesskabet i dag end tidligere. Det gør, at vi kender hinanden. Derfor løfter man jo også lige blikket, når man færdes rundt i området for at se, om alle har det godt, eller om der er nogen, der har brug for en hjælpende hånd,” siger hun.

Fra depression til aktiv beboerformand

Da Fagbladet Boligen ringer til Ghita er hun ude at køre for at købe præmier til aftenens bankospil. Bagefter skal hun købe ind til fællesspisning, og så er der lige et beboermøde i morgen aften. 

Ghita Aagaard betegner sig selv som en, der ikke kan sidde stille. Derfor var opgaven som beboerformand oplagt, da hun for otte år siden fik en rygskade og måtte opgive sit arbejdsliv.

”Jeg var sygemeldt med en rygskade længe og endte med at få en depression. Men en dag rejste jeg mig fra sengen og blev enig med mig selv om, at jeg skulle tage ansvar for mit eget liv. Jeg meldte mig til bestyrelsesarbejdet, og det gav mig meningen med livet tilbage. Efter kort tid blev jeg valgt som formand og har været det siden, men jeg skal understrege, at jeg ikke kunne gøre det her uden den dygtige bestyrelse”.

I dag er det Ghita, der står i spidsen for den årlige sommerfest, legedage med hoppeborge og pølsevogn, bestyrelsesmøder, banko, kreaaftener og alle de andre aktiviteter, der foregår i Ringparken. Beboere i området betegner hende som en ægte ildsjæl, der altid tager en ekstra tørn, og som altid har tid til at drikke en kop kaffe med dem, der føler sig alene.

Lige nu har hun travlt med at gøre klar til festivalen Vi Samles, der er en ny kampagne fra landets almene boligorganisationer, hvor der bliver sat fokus på, hvordan du og jeg kan gøre en forskel – sammen.

”Jeg har travlt, men jeg får energi af, at folk er glade. Og det er dét, der holder mig til ilden,” siger hun.

Om Vi Samles

’Vi samles’ er en ny kampagne fra landets almene boligorganisationer. Vi sætter fokus på, hvordan du og jeg kan gøre en forskel – sammen. For når vi engagerer os i hinanden og i vores lokalområde, er vi med til at styrke hverdagsdemokratiet og det sociale liv, der hvor vi bor.

I serien her møder vi nogle af de mennesker, der gør en forskel. Hver dag ser vi et stort engagement blandt beboerne i landets almene boligområder. Nogle hjælper med lektier i lektiecafeen eller med at sætte naboens lampe op. Nogle sørger for, at affaldet sorteres korrekt eller varetager beboernes interesser i afdelingsbestyrelsen. Andre igen tager en kop kaffe og en snak på trappen.

Alt dét er med til at skabe positive lokale fællesskaber, der giver bedre boligområder, og som er til glæde for den enkelte.  Men vi kan gøre det endnu mere.

Vi Samles foregår i Roskilde LØRDAG DEN 29.4 klokken 11-19 i Ringparken 44, Roskilde. 

Læs mere på visamles.dk

Det kan være svært at engagere

Men selvom flere deltager i områdets aktiviteter, kan det være svært at få folk til at tage fat og være med til at arrangere dem.

”Vi har en flok dedikerede beboere, der altid stiller op. Men det er altid den ”gamle garde”, og det kan være svært at få nye til at bidrage. Og det er da et problem, at ansvaret ligger på så få hænder,” erkender hun.

Selv har hun overvejet at flytte, da hendes kæreste gerne vil købe hus. Men det kommer ikke til at ske foreløbig:

”Ikke for at lyde selvfed, men jeg kan helt ærligt ikke se, hvem der vil tage over efter mig. Og så vil jeg jo også selv savne det her fællesskab helt enormt”.

Bryd opgaverne op

Ghita mener, hun kan se en tendens i samfundet, hvor folk holder sig mere for sig selv.

”Mange – især familier – kommer hjem fra arbejde og orker ikke at være sammen med andre. Det er mere dem, der bor alene eller er enlige med børn, der har brug for selskab og bidrager til det sociale,” siger Ghita.

Hun har et enkelt råd til andre, der forsøger at engagere naboer i fællesskabet:

”Når vi bryder opgaverne op i små enheder, som fx ”stille stole frem”, ”brygge kaffe” eller ”samle skrald”, så er det nemmere for folk at overskue, og så kommer der flere med,” forklarer hun.

Læs senere artikler

Fem fede folkefestivaler kommer til en by nær dig

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Christina Holm 05008
Christina Ove Holm

Christina Ove Holm er kommunikationschef og uddannet journalist. Hun bidrager i det redaktionelle arbejde med sparring og idé- og konceptudvikling.

Seneste Artikel

Morten Pape undersøger sin historie i ny roman: ”Min families forfald var ikke Urbanplanens skyld”

Christina Ove Holm er kommunikationschef og uddannet journalist. Hun bidrager i det redaktionelle arbejde med sparring og idé- og konceptudvikling.

Seneste Artikel

Morten Pape undersøger sin historie i ny roman: ”Min families forfald var ikke Urbanplanens skyld”

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2979 )

0

Læseliste