07. SEP. 2022 KL. 17:52

Boligdirektør: ”Det er nærmest som at få et kinderæg”

COLOURBOX Sparegris

Regeringen har sparet landets almene beboere for 1 milliard kroner ved at ændre på bogføringsreglerne for kursreguleringer. Foto: Colourbox

Der er gode nyheder til landets almene beboere. De kan slippe for at betale en ekstraregning på cirka 1 milliard kroner over huslejen i 2023.

Nye regler afværger en stor ekstraregning til landets almene beboere, som ellers ville komme oven i huslejen i 2023.

Der er nemlig gennemført nye bogføringsregler, som betyder, at kursudsving i de obligationer, som boligforeningen har placeret afdelingernes henlæggelser i, ikke direkte slår ud i beboernes husleje.

”Vi er rigtig glade for, at regeringen har lyttet og fulgt vores anbefaling til en ændring af reglerne. Med de nye regler får vi afværget en kæmpestor regning til de almene beboere. Og det er ekstra vigtigt i en tid med høj inflation og mange andre stigninger i budgettet,” siger Bent Madsen, adm. direktør i BL – Danmarks Almene Boliger.

I dag er reglerne for det almene område, at kurstab bliver bogført i de enkelte boligafdelingers regnskaber, og det har direkte konsekvenser for beboernes husleje.

Ændringen i reglerne gælder fremadrettet, og det betyder umiddelbart, at boligorganisationer med regnskabsafslutning før 15. september først omfattes fra næste år. Der arbejdes dog på at etablere overgangsregel for regnskaber afsluttet i 2022.

Hør her reaktionerne fra tre af landets boligdirektører:

Det betyder, at vores lejere ikke får de store udsving i deres huslejer på grund af uro på de finansielle markeder. Det er ikke fair, at de skal ligge under for det.

Christian Høgsbro

Adm. direktør i AAB

Bjarne Larsson – fsb

”Den løsning er nærmest som at få et kinderæg, og den er ekstrem vigtig for os,” er Bjarne Larssons spontane reaktion på nyheden om de nye regler for kontering af kursreguleringer.

Bjarne Larsson er administrerende direktør i boligorganisationen fsb, som har 13.000 boliger i hovedstaden. Han har længe ventet på en løsning fra Christiansborg, som tager hensyn til de almene beboere og den svære økonomiske situation, det vil sætte dem i, at de på grund af ustabilitet i verdenen får en voldsom skævvridning af huslejen. 

”Det ville være fuldstændig urimeligt for vores lejere med de andre stigninger i fødevarer og driftsudgifter, vi oplever, at de også skulle have et måske fiktivt kurstab lagt oveni deres husleje,” siger fsb’s administrerende direktør og fortsætter:

”For hvis ikke vi handler vores værdipapirer, er der jo ikke et reelt tab. Derfor er det er en ekstrem vigtig ændring af reglerne for os og vores lejere,” påpeger han.

Allan Werge – AL2bolig

”Jeg er en meget glad mand. Det er supergodt for vores beboere, at reglerne bliver ændret for de kurstab, vi oplever på vores investeringer. Det ville have været helt uoverskueligt, hvis beboerne havde skullet betale for det tab over huslejen,” siger Allan Werge, direktør i AL2bolig og formand i BL.

Allan Werge følger dagligt kurserne på boligorganisationens investeringer. Denne onsdag formiddag kan han konstatere, at kurstabet er helt oppe på 21 millioner kroner. Et beløb, som de færreste kan forholde sig til.

Det svarer til, at hver husstand i AL2Boligs cirka 4.300 boliger i gennemsnit ville stige med 135 kroner i husleje hver måned – bare for at dække det aktuelle kurstab.

”Det er jo en skræmmende stigning for enhver – samtidig med, at afdelingens henlæggelser også er blevet mindre værd. Så hurra for sektoren. Jeg er en meget lettet direktør, som glæder sig til at bringe det glade budskab videre til vores afdelinger,” siger Allan Werge, boligdirektør i Tilst uden for Aarhus.

Christian Høgsbro – AAB

”Vi er meget glade for ændringerne i måden, vi fremover kan bogføre kurstab på vores investeringer. Det betyder, at vores lejere ikke får de store udsving i deres huslejer på grund af uro på de finansielle markeder. Det er ikke fair, at de skal ligge under for det,” siger Christian Høgsbro, adm. direktør i AAB.

Han fortæller, at Boligforeningen AAB ved udgangen af maj måned konstaterede et samlet tab på foreningens formue på 77 millioner kroner. Det svarer til, at landets AAB-afdelinger i gennemsnit skulle betale 6 procent mere i husleje i 2023. Og helt op til 13 procent i en enkelt afdeling.

”Det tab slipper vores lejere heldigvis for at skulle dække nu med de nye regler. Det ville have været helt forfærdeligt for vores beboere, som i forvejen kæmper med at få økonomien til at hænge sammen med de voldsomt stigende priser, vi alle oplever lige nu,” siger direktøren.

Han kan nu berolige sine afdelinger med, at de nye bogføringsregler vil skabe mere stabilitet i huslejerne, fordi de slipper for at betale for regningen for store urealiserede tab på afdelingens henlæggelser.

Læs mere om de nye regler her

Læs senere artikler

Nye regler kan dæmpe huslejestigningerne i 2023

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Anja Andersen BL
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Kredsformand: "Vi skal sikre de rigtige boliger til de personer, der vil bo her”

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Kredsformand: "Vi skal sikre de rigtige boliger til de personer, der vil bo her”

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2887 )

0

Læseliste