25. OKT. 2022 KL. 10:15

”Udsatte boligområder skal løftes”

10 1 BL 06127

Otte anbefalinger blev på vegne af Grow afleveret til konferencen af Bent Madsen, der også er formand for Grow-projektet. Foto: Andreas Holm Hansen, BL

”Lykkes det, frigives potentielle menneskelige ressourcer, der er milliarder værd for samfundet."

Sådan lyder anbefalingen fra præsidenten for NBO Housing Nordic, Bent Madsen, administrerende direktør i BL – Danmarks Almene Boliger.

Anbefalingen blev afleveret, i forbindelse med at cirka 150 repræsentanter fra ministerier, nationale politi-etater og ikke mindst 19 kommuner fra fem nordiske lande mandag og tirsdag er samlet til konference i København. Konferencen Nordic Safe Cities Summit er arrangeret af Nordic Safe Cities.

Et uforløst potentiale

”Man skal stoppe med at se på de udsatte boligområder som uløselige problemer. I stedet skal man se på dem som et uforløst potentiale med gevinster så store, at det oplagt kan betale sig at investere i udviklingen af områderne. Det er grundlæggende årsagen til, at et velfærdssamfund også er et velstandssamfund,” uddybede Bent Madsen.

BL-direktøren erkendte, at udfordringen ikke just bliver lettere af, at der aktuelt er inflation, og at arbejdsløsheden næsten med sikkerhed vil stige.

”Men det gør det jo bare endnu vigtigere at arbejde med de gode løsninger. Ellers risikerer vi voksende udfordringer med opdeling af samfundet til skade for både velstanden og sammenhængskraften.”

Bryd isolationen

I alt otte anbefalinger blev på vegne af Grow afleveret til konferencen af Bent Madsen, der også er formand for Grow-projektet, som er finansieret af Nordisk Ministerråd.

Grow er et samarbejde mellem Nordic Safe Cities, NBO og SLA Architects, der igennem de sidste 10 måneder har samlet praktikere og eksperter fra hele Norden med det formål at udfordre, udveksle og inspirere til udviklingen af udsatte by- og boligområder i Norden.

Resultatet er blandt andet et såkaldt policy paper, hvori der præsenteres otte anbefalinger til bekæmpelsen af uligheder og andre utryghedsskabende forhold i by- og boligområder.

Udover anbefalingen om, at kommuner og stater skal finde modet til at investere i at løse udfordringerne, blev det anbefalet, at man skal bryde isolationen og åbne de udsatte bydele op.

Artiklen fortsætter under billedet.

Om Nordic Safe Cities

En uafhængig forening, der har 19 byer fra fem nordiske lande som medlemmer. Dertil kommer en række associerede myndigheder og organisationer.

Organisationens erklærede målsætning er at hjælpe medlemsbyerne med at udvikle modstandsdygtige lokalsamfund, der beskytter borgerne mod polarisering, had og ekstremisme.

6 1 BL 06127

1 / 1Festsalen på Københavns Rådhus dannede ramme om konferencen Nordic Safe Cities Summit, som er arrangeret af Nordic Safe Cities. Foto: Andreas Holm Hansen, BL

”Det er ikke usædvanligt, at folk, der bor mindre end 100 meter væk i et nabokvarter, aldrig får besøgt det udsatte boligområde,” forklarede administrerende direktør for SLA Arkitekterne, Mette Skjold.

Mette Skjold

administrerende direktør for SLA Arkitekterne

Udover anbefalingen om, at kommuner og stater skal finde modet til at investere i at løse udfordringerne, blev det anbefalet, at man skal bryde isolationen og åbne de udsatte bydele op.

”Det er ikke usædvanligt, at folk, der bor mindre end 100 meter væk i et nabokvarter, aldrig får besøgt det udsatte boligområde,” forklarede administrerende direktør for SLA Arkitekterne, Mette Skjold.

Der blev vist og beskrevet, hvordan Gellerup i Aarhus er under fysisk forandring og Vollsmose i Odense vil være det i de kommende 10 år. Alt sammen med henblik på at skabe en transformation af områderne.

En anden af anbefalingerne fra Grow sætter fokus på de unge mennesker i boligområderne og det helt afgørende i, at de har en tro på og ambitioner for deres fremtid. Denne anbefaling blev underbygget med konkrete eksempler fra Finland og Norge, hvor der netop arbejdes med unge mennesker og styrkelse af deres tro på fremtiden.

På Nordic Safe Cities-konferencen var også et særligt møde med deltagelse af den politiske ledelse i byer på tværs af Norden for mere i dybden at drøfte forskellige anbefalinger til inspiration og konkret politisk handling.

Læs de otte anbefalinger her


Om konferencen i øvrigt

Nordic Safe Cities første konference siden før covid-epidemien har været ramme om foredrag om, at fremtidens mest udbredte kriminalitet er digital. At løsningerne skal understøttes af det lokale og centrale demokrati, som for øvrigt er afhængig af digital sikkerhed.

Konferencen kan opleves her

Om Grow projektet

Selv om vi i de nordiske lande tror på idealer om retfærdighed og lighed, er mange nordiske byer delte. Både når det gælder indkomstniveauer, beskæftigelsesstatus, etnicitet, hvor hurtigt bydelene udvikles, boligmarked, immigration og andre socioøkonomiske faktorer. Visse kvarterer og boligområder er efterladt.

Disse kvarterer (udsatte boligområder) er typisk præget af lavere uddannelses- og beskæftigelses-muligheder, dårligere helbred, højere kriminalitetsrater og flere mennesker, der føler sig utrygge og udelukket fra samfundet.

For at imødegå disse udfordringer er organisationerne Nordic Safe Cities, NBO – Housing Nordic og SLA Architects gået sammen om at udvikle og fremme en dagsorden, der anviser, hvordan vi kan udvikle sikre, inkluderende, robuste og socialt bæredygtige byer, hvor alle, uanset hvor de bor eller deres sociale og økonomiske baggrund, får mulighed for at realisere deres fulde potentiale.

Om skribenten

Regnar Nielsen BL
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Efter fem år virker hjemløsegaranti stadig

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Efter fem år virker hjemløsegaranti stadig

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2879 )

0

Læseliste