07. NOV. 2022 KL. 12:00

Mette og Jakob hjælper beboere med at undgå udsættelser

BL Mette Jakob Slagelse 141022 011

Mette Jensen og Jakob Holmgaard Larsen har været en del af Økonomirådgivningen Slagelse siden 2013. Foto: Carsten Andersen.

To økonomiske rådgivere har haft succes med at nedbringe antallet af udsættelser i fem vestsjællandske boligselskaber. Svaret skal findes i det gode samarbejde.

I Slagelse samarbejder Mette Jensen og Jakob Holmgaard Larsen om den økonomiske rådgivning af almene beboere.

Deres erfaringer og uddannelser er forskellige, men det er netop deres store styrke, siger Mette Jensen.

”Vi har to vidt forskellige baggrunde. Og det giver en god dynamik, at vi tager os af to forskellige ting. Jakob tager sig af den hardcore økonomiske del, og jeg står for den første og opsøgende kontakt til beboeren og den administrative del,” siger Mette Jensen. 

Hvor Jakob Holmgaard Larsen har en uddannelse som bankrådgiver, har Mette Jensen en baggrund i Psykiatrifonden og en kandidatgrad i dansk og kommunikation.

Oprindeligt blev de to rådgivere ansat i et prøveprojekt, på vegne af fem almene boligselskaber, i Slagelse. Projektet skulle forebygge og afværge udsættelser af beboere. 

Mette Jensen og Jakob Holmgaard Larsens økonomiske rådgivning dækker over 10.500 lejemål, og de arbejder under boligselskaberne Slagelse Boligselskab, FOB, Skælskør Boligselskab, Slagelse almennyttige Boligselskab og BoligKorsør.

”Vi er til for at slukke nogle brande – at beboere ikke kan betale deres husleje. Men vi bruger lige så meget, hvis ikke mere, tid på at forhindre de brande i at opstå,”

Jakob Holmgaard Larsen

Og det gav pote. Faktisk er andelen af udsættelser i 2021 helt nede på 17 procent, i forhold til hvad den var i 2013. 

”Vi startede som et projekt tilbage i 2013, og efter tre et halvt år valgte boligorganisationerne at forankre det, fordi de kunne se, at det gav mening, både på bundlinjen, men også i forhold til det sociale ansvar, boligorganisationer tager ved at tilbyde rådgivningen,” siger Mette Jensen.

I dag bruger de to økonomiske rådgivere meget af deres tid på det forebyggende arbejde.

”Vi er til for at slukke nogle brande – at beboere ikke kan betale deres husleje. Men vi bruger lige så meget, hvis ikke mere, tid på at forhindre de brande i at opstå,” fortæller Jakob Holmgaard Larsen.

Konkret består den økonomiske rådgivning i alt lige fra budgetlægning til et kig på skattefradrag.

”Vi laver budgetter og hjælper med at oprette budgetkontoer og betalingsaftaler. Boligstøtte er også komplekst og svært, og det skræmmer nogen. Det hjælper vi også meget med. Det samme er tilfældet med skat, hvor vi sikrer, at folk får de fradrag, de skal have,” siger Mette Jensen.

Stor succes med at forebygge udsættelser

Og noget tyder på, at den økonomiske rådgivning batter.

Tal fra 2013 frem til 2021 viser nemlig, at antallet af udsættelser i det område, Mette Jensen og Jakob Holmgaard Larsen arbejder i, ligger markant under landsgennemsnittet.

 

Hvor antallet af udsættelser på nationalt plan i 2021 lå på 57 procent af niveauet i 2013, lå antallet af udsættelser og frivillige fraflytninger (personer indstillet til Fogeden, men som nåede at flytte) for de fem boligselskaber i Slagelse og omegn på blot 17 procent af niveauet i 2013. Grafen begynder i 2013, hvor Mette og Jakob blev ansat som økonomiske rådgivere. Kilde: Økonomirådgivningen og Danmarks Domstole – tilvirkning: Økonomirådgivningen. 

Behovet for økonomisk hjælp er større

I tider som disse med prisstigninger og inflation kan det være svært for mange at få pengene til at slå til. Og det mærker de også i økonomirådgivningen i Slagelse.  

”Vi kan mærke presset. Der er kommet langt flere, der har brug for hjælp,” siger Mette Jensen og fortsætter.

”I gennemsnit er der årligt 220 beboere, der får hjælp af os. Det niveau er vi næsten allerede nået her i oktober måned. Vi kan generelt bare se, at vi får langt flere igennem i år,” siger Mette Jensen. 

De to økonomiske rådgivere kan give beboerne det overblik tilbage, som ofte forsvinder, når man har økonomiske problemer. 

”Det fylder meget hos folk. Tanker om, hvad den næste elregning mon er på. Det bedste, vi kan gøre, er at give dem et overblik, ved for eksempel at lægge et budget. Bare det at få det overblik, giver ro for mange,” siger Mette Jensen.

For de to økonomiske rådgivere skyldes en stor del af deres succes, at de laver opsøgende arbejde. De opfordrer de almene beboere med økonomiske problemer til at benytte sig af tilbuddet.

”Vi opsøger dem, der kommer bagud med huslejen. Men vi er et tilbud til alle beboere. Det er alle slags mennesker, der kan søge rådgivning,” siger Mette Jensen. 

På kortet kan du se et udsnit af boligselskaber, der tilbyder gratis økonomisk rådgivning. På kortet kan du klikke dig videre til boligselskabernes hjemmeside.

 

Fagfællesskab for økonomiske rådgivere

Boligsocialnet samler et fagfællesskab for økonomiske rådgivere, som mødes flere gange om året og deler erfaringer.

Fagfællesskabet er for dig, som laver økonomisk rådgivning og er med til at sikre at udsatte og gældsatte beboere får overblik over hverdagsøkonomien og fastholder boligen.

Læs om fagfællesskabet

Læs senere artikler

Økonomisk rådgiver: Vi skal bryde tabuet og tale om privatøkonomi

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Fælleslugning giver stærkere sammenhold og bedre økonomi

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Sussis økonomi er presset: "Hvor længe skal det her vare?"

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2877 )

0

Læseliste