22. NOV. 2022 KL. 12:53

Kunst og beboerdemokrati forvandler utrygge opgange

Emil Lundtoftegade

Søren-Emil Schütt, der er tidligere beboerformand i Lundtoftegade, har siddet med i kunstudvalget og været med til at skabe større tryghed i opgangene. Foto: Andreas Holm Hansen

I Lundtoftegade er beboerne kommet utrygheden til livs ved at udsmykke trappeopgangene med samtidskunst. Nu leger børn i opgangene, og nye nabofællesskaber opstår på tværs af lejlighederne.

Når man bor alment, har man indflydelse på det sted, man bor. Og ønsker man noget forbedret, kan man stille forslag om det og beslutte forbedringerne ved beboermøderne.

Det gjorde beboerne i boligafdelingen AKB Lundtoftegade på Nørrebro i København.

Her gav flere beboere udtryk for, at trappeopgangene gjorde dem utrygge, så de besluttede på demokratisk vis at gøre noget ved det.

Men i stedet for at betale et malerfirma for at male de slidte opgange hvide igen, blev de enige om at få en række kunstnere til at gøre arbejdet.

Resultatet blev, at forskelligartet kunst nu pryder væggene på tolv etager i fire boligblokke.

”Vi er alle glade for det, både unge og ældre. Førhen var det meget klaustrofobisk, men nu er der kommet glade farver på væggene, og børn leger på gangene igen,” siger beboeren Ana-Magdalena.

Se forvandlingen af de slidte opgange i videoen her:

Artiklen fortsætter under citatet

De fem udvalge kunstnere

  • Madelin Wilian
  • Halfdan Pisket
  • Kongstad Studio
  • Nils Elvebakk Skalegård
  • Kasper Oppen Samuelsen (skal male vaskeriet)
BL Lundtoftegade Andreas Holm Hansen (155)4 Min

Sådan ser opgangen ud i dag... Foto: AHH

Skærmbillede 2022 11 17 Kl. 10.48.35 Min

....og sådan så opgangen ud før. Foto: AHH

Vi har alle muligheder for at påvirke vores hjem. Hvis vi gerne vil have et andet udtryk på fællesarealerne, kan vi bare beslutte at gøre noget ved det.

Søren-Emil Schütt

Beboer og med i kunstudvalget i Lundtoftegade

Demokratisk proces

Der var afsat 50.000 kroner per opgang, hvilket var, hvad kunstnerne fik som ramme for opgaven. Dermed kostede den farvestrålende udsmykning nogenlunde det samme, som det ville have kostet at hyre et professionelt malerfirma.

Lundtoftegades beboere fik selv lov til at bestemme, hvilke kunstnere de ville have til at male opgangene.

For som den tidligere beboerformand, Søren-Emil Schütt, fortæller, så har vi langt mere medbestemmelse over tingenes tilstand, end mange selv tror.

”Vi har alle muligheder for at påvirke vores hjem. Hvis vi gerne vil have et andet udtryk på fællesarealerne, kan vi bare beslutte at gøre noget ved det,” siger Søren-Emil Schütt og fortsætter:

”Det behøver heller ikke at være dyrt at gøre tingene anderledes. Fordi vi henvendte os til den lokale kunstplatform ’Til Vægs’, der er specialiseret i netop at gøre kunsten mere tilgængelig og har et bredt netværk, kostede det ikke meget mere, end et malerfirma ville have gjort.”

I alt har fire opgange i fire boligblokke fået udsmykket væggene. I fremtiden drømmer beboerne om at give resten af boligblokkene samme behandling.

Artiklen fortsætter under billederne

Sådan får I kunst i afdelingen

”Til Vægs” er et udstillingssted for kunst i det offentlige rum i Lundtoftegade, men også en forening, der på landsplan rådgiver almene boligforeninger i større og mindre kunstopgaver samt deltagende og fællesskabende byrumsudvikling. Til Vægs blev i 2020 kåret til årets udstillingssted i Danmark. 

BL Lundtoftegade Andreas Holm Hansen (155)5 Min

Kunstplatformen ’Til Vægs’ har lavet kunstværkerne i Lundtoftegades opgange. Foto: AHH

BL Lundtoftegade Andreas Holm Hansen (155)9 Min

Kunstplatformen ’Til Vægs’ har lavet kunstværkerne i Lundtoftegades opgange. Foto: AHH

BL Lundtoftegade Andreas Holm Hansen (155)6 Min

Kunstplatformen ’Til Vægs’ har lavet kunstværkerne i Lundtoftegades opgange. Foto: AHH

Nye fællesskaber opstår

Vægdekorationerne har vist sig ikke kun at gøre noget ved trygheden i opgangen. Den har også forenet beboerne på en helt ny måde, forklarer Søren-Emil Schütt.

”Det er fantastisk at opleve, at hvor der tidligere var utrygt at opholde sig, mødes folk nu. Uanset alder og baggrund snakker naboerne nu med hinanden på en helt ny måde. De har indtaget opgangene og gjort det til et fællesrum.”

Ana-Magdalena er enig. Hun mærker selv, hvordan det har skabt liv på en helt ny måde.

”De, som tidligere omtalte Lundtoftegade som en ’ghetto’, vil se, at det er et fint sted at bo. Et kunstnerisk sted,” siger Ana-Magdalena.

AKB Lundtoftegade har tidligere været på parallelsamfundslisten. I dag er de på listen over forebyggelsesområder. Søren-Emil og beboerne håber, at kunsten fremover vil få flere til at tage forbi boligområdet og opleve hverdagen på Lundtoftegade.

Om skribenten

Andreas Holm 01745
Andreas Holm Hansen

Andreas er videojournalist og har fokus på at planlægge, udvikle og producere forskelligt videoindhold på tværs af BL’s platforme.

Seneste Artikel

Alment bofællesskab huser beboere med 19 forskellige behov

Andreas er videojournalist og har fokus på at planlægge, udvikle og producere forskelligt videoindhold på tværs af BL’s platforme.

Seneste Artikel

Alment bofællesskab huser beboere med 19 forskellige behov

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3003 )

0

Læseliste