09. NOV. 2022 KL. 12:48

Fra nytår bliver tusinder af pensionister rigere

DSC6768

1. januar bliver en god dag for mange pensionister, som lever i parforhold. Fra den dato bliver samleverens arbejdsindtægt ikke modregnet pensionen. Foto: Simon Jeppesen

Fra den 1. januar 2023 får cirka 100.000 pensionister igen deres fulde pension. Fra den dato bliver ægtefællens eller samleverens arbejdsindtægt ikke længere modregnet i pensionen.

Pensionister, som lever i parforhold, kan i det ny år se frem til at få mere i pension. Det gælder både for folkepensionister, førtids- og seniorpensionister.

I den almene boligsektor bor der 226.000 65+-årige. En del af dem bor alene, men også mange lever sammen som par og får altså glæde af de nye regler, som bliver lavet om fra januar 2023.

Fra den dato bliver pensionen ikke længere sat ned på grund af ægtefællens eller partnerens arbejdsindkomst.

Det betyder, at uanset hvor stor en arbejdsrelateret indkomst ægtefællen eller samleveren har, så har det ingen konsekvenser for beløbet, der kommer til udbetaling til pensionisten.

Fremover vil det kun være andre, samlede skattepligtige indtægter hos parret – for eksempel ATP, private pensioner og aktieudbytte – der kan påvirke pensionen.

Når partnerens indtægt fra løn ikke længere tæller med, vil mange pensionister også få en højere personlig tillægsprocent. Det betyder, at flere vil få ret til varmetillæg, ældrecheck, helbredstillæg og mediecheck.

Beskæftigelsesministeriet skønner, at omkring 100.000 borgere – folkepensionister, førtidspensionister og seniorpensionister – vil få gavn af de nye regler. Og nogle kan se frem til at få godt 2.000 kroner mere udbetalt om måneden med de nye regler.

Udover at give en økonomisk gevinst, vil de nye regler formentlig også få flere seniorer til at overveje at fortsætte på arbejdsmarkedet, når de ikke længere skal bekymre sig om, at det har konsekvenser for ægtefællens eller samleverens pension.  

Folkepensionister må arbejde uden at blive modregnet

Der er lovgivning på vej, der betyder, at det fra den 1. januar 2023 også bedre vil kunne betale sig at arbejde, hvis man er folkepensionist og har kræfterne til det.

Vedtages forslaget vil det fra nytår også være slut med modregning af egen arbejdsindtægt i folkepensionens grundbeløb og pensionstillæg.

Så har man som pensionist overskud til at arbejde, kan man roligt det, uden at det giver bagslag på pensionen.

Lovforslaget om stop for modregning af egen indtægt er endnu ikke fremsat, men det forventes fremsat og vedtaget med virkning fra 1. januar 2023.

Om lov om stop for modregning af indtægt

Med reformaftalen ’Hurtigere i job og et stærkere arbejdsmarked’ vedtog et flertal i Folketinget i juni 2022 lov nr. 875, som medfører, at folke-, førtids- og seniorpensionens størrelse ikke skal blive påvirket af en eventuel ægtefælles eller samlevers arbejdsindtægt.

Med reformaftalen blev det samtidig besluttet at afskaffe modregning i folkepensionens grundbeløb og pensionstillæg som følge af pensionistens egen arbejdsindtægt. Den del af aftalen vil blive udmøntet i et selvstændigt lovforslag, som forventes fremsat i slutningen af året med virkning fra den 1. januar 2023.

Beskæftigelsesministeriet forventer, at det potentielt kommer cirka 100.000 pensionister til gode. Ændringen vurderes samtidig at medføre en stigning i arbejdsudbuddet svarende til omkring 1.650 fuldtidspersoner.

Kilde: Beskæftigelsesministeriet

Om skribenten

Anja Andersen BL
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Se de nyvalgte i BL’s kredse

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Se de nyvalgte i BL’s kredse

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2898 )

0

Læseliste