07. NOV. 2022 KL. 12:00

Almen naturpark er nomineret til endnu en international pris

Gellerup Ny Naturpark

Med Gellerup Ny Naturpark har Brabrand Boligforening skabt et stort, grønt og socialt fællesrum for både beboere og besøgende. Foto: Green Cities Europe

Gellerup Ny Naturpark i Aarhus er nomineret til endnu en fornem pris, fordi de har øget biodiversiteten og fremmet det sociale liv i det grønne område. Denne gang står slaget i Green Cities Europe.

Det kan godt være, at der er meget beton i Gellerup, men de høje boligblokke ligger side om side med den skønneste naturpark – Gellerup Ny Naturpark.

En naturpark, som Brabrand Boligforening har designet til at give mennesker, dyr og planter et godt sted at leve og bo. Og på grund af den forvandling er de nu nomineret til at kunne vinde den internationale ”Green Cities Europe Award 2022”.

Kristian Würtz, adm. direktør i Brabrand Boligforening, er utroligt stolt af, at Gellerup Ny Naturpark er udpeget til at være det danske bidrag i Green Cities Europe Award 2022.

”Naturparken er et særdeles vellykket greb i forvandlingen af Gellerupparken fra et socialt udsat boligområde til en attraktiv bydel i Aarhus. Vi har fået en fantastisk park, der bliver brugt til koncerter, grill, leg og afslapning for områdets beboere – ligesom parken også bruges som et åndehul for besøgende fra resten af Aarhus,” fortæller boligdirektøren.

Ifølge juryen bag den internationale udvælgelse er der et uforløst potentiale i mange almene boligområder. De mener, at Gellerup skiller sig ud med den nominerede aarhusianske naturpark, fordi den har formået at udnytte det grønne område til at øge biodiversiteten og fremme det sociale liv i området.

”Gellerup Ny Naturpark er et mønstereksempel på, hvordan et smukt koncept for grønnere byer kan få stor effekt ved at være til inspiration for mange andre almennyttige områder," siger jurymedlem Susanne Grunkin, Danske Landskabsarkitekter.

Gellerup Ny Naturpark blev i 2021 også nomineret til Arkitektprisen - Mies van der Rohe Award - som er EU’s officielle arkitekturpris og en af verdens vigtigste hædersbevisninger for ny arkitektur. 

Sådan bliver projekterne vurderet

De 13 projekter vil i de kommende uger bliver vurderet af en international jury. Prisoverrækkelsen finder sted i Paris den 8. december 2022.

De nominerede projekter bliver vurderet ud fra, hvordan de udnytter merværdien af de grønne infrastrukturer:

  • Klima
  • Biodiversitet
  • social sammenhængskraft
  • trivsel
  • økonomi.

Læs mere om projekterne her

Gellerup Ny Naturpark er et mønstereksempel på, hvordan et smukt koncept for grønnere byer kan få stor effekt ved at være til inspiration for mange andre almennyttige områder.

Susanne Grunkin, jurymedlem, Danske Landskabsarkitekter.

Over 2.000 træer og buske

Brabrand Boligforening har sammen med Tegnestuen SLA skabt Gellerup Ny Naturpark.

Der er plantet over 2.000 nye træer og buske i parken. Alle træerne er specielt håndplukkede til Gellerup, og de er plantet, så de skaber et optimalt mikroklima, effektivt håndterer skybrud og øger trygheden i parken.

Træerne er udvalgt med en stor artsvariation, hvilket er en bevidst hyldest til Gellerups etniske og kulturelle mangfoldighed, og som også gør, at så mange dyr, bier og insekter som muligt kan finde levesteder i parken.

”Som ny bynatur skaber parken på én gang opmærksomhed og tilføjer en aktuel og positiv fortælling til området. Dertil udmærker projektet sig ved at være det projekt af alle indsendte, der ser ud til at løfte sig mest muligt i forhold til at øge biodiversiteten,” siger Susanne Grunkin.

Med nomineringen konkurrerer Gellerup Ny Naturpark med 12 andre EU-lande og deres nominerede projekter om den prestigefyldte pris.

De 13 projekter vil i de kommende uger bliver vurderet af en international jury. Prisoverrækkelsen finder sted i Paris 8. december 2022.

Læs mere om Green Cites kampagnen her

Læs senere artikler

Almen bypark nomineret til Europas fineste arkitekturpris

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Anmelder: Gellerup Bypark er en fornøjelse

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Anja Andersen 02823
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2995 )

0

Læseliste