07. MAR. 2022 KL. 11:26

Nu bliver det lettere at søge boligstøtte

DSC0865

Foto: Simon Jeppesen

Udbetaling Danmark har udviklet en ny selvbetjeningsløsning, der fremover gør det meget nemmere for ansøgere at søge boligstøtte. Også når man flytter fra en bolig til en anden.

Udbetaling Danmark, som udbetaler boligstøtte til cirka 600.000 husstande, har nu åbnet for en ny selvbetjeningsløsning, der er langt lettere at ansøge i end tidligere.

I en pressemeddelelse fra Udbetaling Danmark fremgår det, at hele strukturen i ansøgningsprocessen er forenklet og i højere grad tager udgangspunkt i den enkelte ansøgers livssituation.

Den nye løsning er resultatet af et omfattende analysearbejde, hvor det har været centralt at involvere kunderne.

”Vi ved, at boligstøtte er svært for mange borgere, og det gælder også, når de skal ansøge. Vi kan ikke ændre reglerne, men til gengæld kan vi som myndighed have et mål, om at gøre det så let som muligt for kunderne. Derfor har vi analyseret deres brug af den tidligere ansøgningsproces, lyttet til, hvad de typisk ringer til Udbetaling Danmark om, og ladet dem teste og komme med vigtige input til den nye løsning. For eksempel var vi klar til at udvikle en app, men brugerne ville meget hellere have en web-baseret løsning,” fortæller Britt Blichfeld Davidsen, der er underdirektør for boligstøtte i Udbetaling Danmark.

Nem adgang til rette ydelser

Boligstøtte er komplekst, og der er mange spørgsmål, man som borger skal forholde sig til, når man ansøger. Alle disse forhold har Udbetaling Danmark forenklet i den nye selvbetjeningsløsning.

”Det er et mantra for Udbetaling Danmark at gøre det let for den enkelte dansker at få adgang til de rette offentlige ydelser. Det er i alles interesse. I sidste ende handler det om, at vi i ATP administrerer så effektivt som muligt, for så rækker velfærdskronerne så meget desto længere,” forklarer Britt Blichfeld Davidsen.

Udbetaling Danmark har derfor haft fokus på, at den nye selvbetjeningsløsning er enkel og handlingsorienteret, så kunden kan komme videre til det, de har brug for. For eksempel ved at kunden giver samtykke til, at de kan anvende vedkommendes data fra Skattestyrelsen.

Nemt at flytte sin boligstøtte til ny bolig

Udbetaling Danmark tog allerede i april 2021 den nye selvbetjeningsløsning i brug for den mindre gruppe af boligstøttemodtagere, som søger boligstøtte til en ny adresse og i forvejen modtager boligstøtte på en tidligere adresse.

I dag behandler Udbetaling Danmark boligstøtte-sagen fra den dag, de modtager ansøgningen i systemet. Det betyder, at man kan få boligstøtte på den nye adresse, allerede dagen efter man er flyttet ind i sin nye bolig.

En brugerundersøgelse fra Udbetaling Danmark viser, at 9 ud af 10 er glade for den forbedrede og sammenhængende løsning.    

Læs mere om at ændre boligstøtten, hvis man flytter fra en lejebolig til en anden.

 

Fordele ved den nye selvbetjenings-løsning

  • Inden ansøgeren starter sin ansøgning, ved de, hvilke informationer de skal finde frem fra f.eks. Skattestyrelsen, banken eller udlejer. Der forklares også, hvordan man vil blive guidet gennem ansøgningen.
  • Forventningsafstemning tidligt i processen om, hvorvidt man kan få boligstøtte. Hvis huslejen eksempelvis er under 1.900 kr., er det ikke muligt at modtage boligstøtte. Når borgeren taster disse situationer ind, bliver de på de aktuelle trin gjort opmærksomme på, at de formentlig får afslag.
  • Der er væsentligt flere trin i den nye løsning, til gengæld er der meget færre spørgsmål pr. side, hvilket gør det langt mere overskueligt og intuitivt at svare.
  • Der er indsat hjælpetekster, som borgerne kan klikke frem ved behov.
  • Det er altid muligt at følge sin sag i selvbetjeningen ved at logge ind på sin status.
  • Al kommunikation i selvbetjeningen er skrevet i et sprog, der er så enkelt og forståeligt som muligt.

Læs senere artikler

Om skribenten

Anja Andersen BL
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Boligforening uddanner viceværter til brobyggere

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Boligforening uddanner viceværter til brobyggere

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2919 )

0

Læseliste