17. MAJ. 2022 KL. 15:55

Opråb til politikerne: ”Ældre har ikke den luksus at kunne vente”

Sundbo Seniorbofællesskab Vis

Dette skulle have været et nyt seniorbofællesskab i Sundparken på Amager. Men projektet er lagt i graven, fordi fsb ikke kan finde en entreprenør, som har mulighed for at bygge indenfor maksimumbeløbet. foto: Norconsult Arkitektur

Drømmen om fællesspisning og et otium i selskab med andre seniorer var lige ved at blive til virkelighed på Amager. Men ingen entreprenører vil tage byggeopgaven – på grund af maksimumbeløbet!

Omkring 25 seniorer mellem 60 og 70 år stod klar til at tage første spadestik til deres specialdesignede seniorkollektiv i Sundby på Amager.

Sammen med fsb har de brugt syv år på at udvikle, tegne og beregne byggeriet af et nyt seniorbofællesskab ved Lergravsparken.  

Et rødt murstensbyggeri med grønne udearealer og en beboercafé, som skulle danne ramme om et otium i selskab med de andre fra seniorgruppen, som har arbejdet hårdt på at få indfriet deres drømme om den perfekte seniorbolig og fællesskaber med ligesindede.

”I dag er virkeligheden, at de 25 seniorer formentlig aldrig kommer til at opleve det byggeri, som de selv har været med til at skabe. Det gør utroligt ondt på os, at vi ikke kan gennemføre deres drømmeprojekt,” siger Lone Zeeberg Nielsen, der er bygge- og udviklingschef i fsb.

 

I deres alder har de jo ikke den luksus at kunne vente på, at byggepriserne går ned igen. Der kan gå år, før det sker. Så vi kan kun håbe, at politikerne tager denne her byggekrise meget alvorligt – og finder en løsning!

Faktum er, at fsb må lægge byggeprojektet i skuffen for nu – og måske endda helt i graven, hvis tiderne ikke vender for byggeriet.

De kan nemlig ikke finde en entreprenør, som kan bygge de 22 seniorboliger inden for det maksimumbeløb, som boligorganisationen ifølge den almene lovgivning må bygge for.

Materialepriserne er steget så dramatisk de sidste år, at det er umuligt at bygge i en holdbar kvalitet indenfor den økonomiske ramme.  

”Vi står nu med en vision, en lokalplan og en byggegrund, som kunne være den perfekte ramme om et sundt og godt seniorliv. Og værst har vi en gruppe ældre, som lige nu frygter, at de fortsat skal bo alene og blive ensomme i deres nuværende boliger,” fortsætter en nedslået bygge- og udviklingschef i fsb.

”I deres alder har de jo ikke den luksus at kunne vente på, at byggepriserne går ned igen. Der kan gå år, før det sker. Så vi kan kun håbe, at politikerne tager denne her byggekrise meget alvorligt – og finder en løsning!” afslutter Lone Zeeberg Nielsen.

I bofællesskabet skulle der have været en cafe med fællesspisning og andre arrangementer. Illustration: Norconsult Arkitektur

Ensomhed er et stort problem blandt seniorer

Hos BL – Danmarks Almene Boliger er viceadministrerende direktør, Solveig Råberg Tingey, også meget ked af, at de stigende materialepriser bliver en stopklods for fællesskaberne.

Og særligt i en tid, hvor ensomheden vokser. 

”Ensomhed er en stigende samfundsudfordring og et stort problem blandt seniorer. At bo i et fællesskab kan være et stærkt våben mod ensomhed. Livskvaliteten stiger simpelthen. Derfor er det også et kæmpe problem, når byggeplanerne ikke kan føres ud i livet,” siger hun. 

Udover at ensomheden har store menneskelige konsekvenser, koster det også samfundet otte milliarder kroner om året i ekstraregninger til sundhed og i tabt arbejdsfortjeneste.

Læs senere artikler

”Nu skal der findes en løsning på maksimumbeløbet”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Forstå maksimumbeløbet på 1 minut

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Fsb og Domea.dk: Hæv nu maksimumbeløbet

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Anja Andersen BL
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Kredsformand: "Vi skal sikre de rigtige boliger til de personer, der vil bo her”

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Kredsformand: "Vi skal sikre de rigtige boliger til de personer, der vil bo her”

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2884 )

0

Læseliste