05. JUL. 2022 KL. 10:20

Ny database kan accelerere grøn omstilling

Illustration Til Bygningshub

På sigt skal Bygningshub.dk udvikle sig til et regulært benchmarking-værktøj, hvor man ud fra forskellige parametre som blandt andet opførelsesår og størrelse kan sammenligne energiforbruget i sin egen ejendom.

Bygningshub.dk indsamler alle de data, de kan komme i nærheden af om forbrugs- og energimærker fra udvalgte bygninger. Her bliver data sat i system, så det bliver nemmere at beslutte, hvordan man energieffektiviserer bygninger.

Energispild er én af de store sten på vejen mod grøn omstilling, og det er ikke altid lige nemt at spotte, hvorfra energien forsvinder. Men det kan adgang til data om bygningens energimærke, energiforbrug og meget andet i fremtiden være med til at afsløre.

Desværre er det ikke data, der er nemme at få fat i, og forskellige data-formater, GDPR-regler og andet gør det endnu mere besværligt at danne sig et overblik over energiregnestykket. Men hjælp er på vej.

Med Aarhus Kommune som testgrundlag, har Bygningshub.dk sat sig for at komme forhindringerne til livs. Bygningshubben indsamler alle de data, de kan komme i nærheden af, om forbrugs- og energimærker fra udvalgte bygninger. I den forbindelse opfordres også de almene boligorganisationer til at aflevere det efterspurgte data.

De indsamlede data bliver sat i system, så de er nemmere at forstå og bruge for bygningsejere og virksomheder. Sidst, men ikke mindst, bliver det holdt op mod vind, solindstråling og temperatur fra DMI’s friedata, så man får et billede af, hvordan energiforbruget i ens ejendom reagerer i forskelligt vejr.

Et vigtigt værktøj

”Efterhånden, som bygningshubben udvikles, bliver det en cocktail, der kan give bygningsejere og -administratorer et kvalificeret beslutningsgrundlag for, hvilke energieffektiviseringer der bedst kan betale sig og hvornår,” siger teknisk konsulent ved BL – Danmarks Almene Boliger, Mikkel Jungshoved, der rådgiver landets almene boligorganisationer inden for energiforsyning. Herunder el, gas, varme, vand og afløb med mere.  

”Det kan hjælpe os, så vi på den ene side foretager de investeringer, der er nødvendige for at undgå energispild. På den anden side skal det også hjælpe os til eventuelt at undgå investeringer i noget, der måske slet ikke er nødvendigt,” forsætter han.

Store perspektiver

På sigt skal Bygningshub.dk udvikle sig til et regulært benchmarking-værktøj, hvor man ud fra forskellige parametre som blandt andet opførelsesår og størrelse kan sammenligne energiforbruget i sin egen ejendom med 10 lignende bygninger, som udvælges af databasen.

Foreløbig er databasen i en testfase og under udvikling. I fremtiden vil bygningshubben blive et meget vigtigt værktøj for den almene boligsektor. Landsbyggefonden vil blandt andet arbejde for, at oplysninger fra Energistyrelsens bygningshub kan kobles direkte til Det nye Centrale Almene Bygningsregister (DCAB). Bygningshub.dk kan dog allerede besøges, og man kan allerede nu udvælge bygninger og se, hvad der ligger af oplysninger.

Du kan læse mere om #bygningshubben på bygningshub.dk

Om bygningshub.dk

I 2021-2022 etableres Bygningshubben som en testfacilitet i Aarhus Kommune. Testfaciliteten består af et samarbejde mellem Energistyrelsen, Energinet, Kredsløb, Aarhus Kommune og Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering. Testfaciliteten omfatter data for bygninger i Aarhus Kommune, og skal bidrage til at vurdere fordelene ved etablering af en landsdækkende Bygningshub, samt give konkrete erfaringer med brugervenlighed og tilgængelighed.

Bygningshubben samler og formidler følgende data

  • Data fra fjernaflæste målere om el- og varmeforbrug på timebasis.
  • Data fra BBR, herunder bygningernes anvendelse, arealer, fysiske karakteristika, mv.
  • Data fra Energistyrelsens database om energimærkninger, herunder baggrundsdata for energimærkningerne.
  • Data fra DMI’s vejrstationer om lokale vejrforhold.

Om skribenten

Regnar Nielsen BL
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Den almene bolig er stadig til at betale i København

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Den almene bolig er stadig til at betale i København

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste