12. JAN. 2022 KL. 12:00
Skab liv i gadeplan: Vis, at I er et positivt sted, hvor folk er stolte af at bo
12. JAN. 2022 KL. 12:00
Mange boligorganisationer kunne godt tåle at tage et tjek på, om fælleslokalerne og butikkerne signalerer ”kig ind” eller ”skynd dig forbi”. Få gode råd fra KAB til, hvordan I får vækket en død facade til live – og hvordan små ændringer kan påvirke hele bymiljøet.
Lyset er tændt, og gardinerne er trukket fra, så man kan kigge ind i lokalet. To damer sidder udenfor på bænken og sludrer, og man kan høre grin inde fra beboerlokalet. Det er, hvad nogle oplever, når de om aftenen går forbi beboerlokalet i deres boligafdeling.
Andre møder tomme butikker og lokaler, der ligger hen i et evigt mørke, uanset om det er nat eller dag. Kun et skilt afslører, om det er et beboerhus, et cykelrum eller et ejendomskontor. Og man skynder sig forbi.
”De fælles lokaler og butikker i et boligområde er med til at fortælle en historie. De er et kig ind i det liv, der leves, og den kultur, der hersker, i området. Er der god eller dårlig stemning? Men vi udnytter ofte ikke det fulde potentiale i den fælles stueetage,” fortæller Cecilie Ellis Weber, der er proceskonsulent i KAB.
KAB’s fokus på den fælles stueetage startede i 2017, hvor Boligselskabet AKB, København ansatte en erhvervskoordinator, der skulle skabe bedre kvalitet og mere liv i butikkerne i det gamle Sydhavnen i København. Her har flere af de ældre boligafdelinger nemlig mange erhvervslokaler i gadeplan.
”I det arbejde blev vi opmærksomme på, at det, der i høj grad afgør, om der er tale om en velfungerende butik, kan oversættes direkte til andre typer af lokaler i stueetagen. At udseendet på driftskontorene og vaskerierne også påvirker bymiljøet og folks opfattelse af, om det er et rart område at færdes i,” fortæller Cecilie Ellis Weber.
AlmenNet har støttet KAB’s arbejde med at udvikle projektet ”Aktive stueetager”. På deres hjemmeside kan man finde alt projektmaterialet. Blandt andet en guide ”Stueetagen her-og-nu”, som er en konkret værktøjskasse til, hvordan man trin for trin kommer i gang med at bruge lokalerne i stueetagen til at skabe nyt liv i boligområdet.