01. FEB. 2022 KL. 16:27
Forvandlingen af Vollsmose er begyndt
01. FEB. 2022 KL. 16:27
Bid for bid er Bøgeparkens iøjnefaldende profil ud mod Vollsmose Alle ved at blive revet ned.
For 50 år siden var forventningerne store til de høje boligblokke i den nye bydel, der skulle opføres på det, der reelt var det sidste stykke jord i kommunen. 3600 nye boliger skulle i fremtiden huse den del af middelklassen, der ellers forlod kommunen for at flytte til forstadskommunerne. Et forhold der betød store tab for Odense, da de fraflyttede dermed ikke leverede skat af de indtægter, som byens job sikrede dem. For at friste målgruppen skulle de nye boliger og området være eksklusivt. Derfor blev den bedste af de bedste af den tids modernistiske arkitekter, Jørgen Stærmose, sat til at tegne det nye paradis for mellemklassen.
Stort og prestigiøst
”Boliger, der er rigtige nu og i fremtiden”, hed det i 1972 i en rubrik i Fagbladet Boligen. På det tidspunkt var man påbegyndt anden etape af det, der dengang ville blive og stadig er Danmarks største sammenhængende almene boligområde. Anden etape var de høje parker ud mod Vollsmose Allè. Uvirkelige 13 etager var de tre højhuse, som markerede den nordøstlige afslutning af både Egeparken, Bøgeparken og Birkeparken. Ser man bort fra tårnene på byens to centrale kirker var det nu de højeste bygninger i byen. – Højere end den ellers så prestigefulde bygning, der husede administrationen for Thrigeimperiet. Den var kun 12 etager høj.
Klippes ned
Nu er enden nær for en af mastodonterne. Siden 2019 er boligerne i Bøgeparken ud mod Vollsmose Allé som konsekvens af udviklingsplanen for Vollsmose blevet tømt for beboere. Og siden november er de tømte bygninger langsomt blevet strippet for alt af værdi. Hvor beboerne tidligere havde deres garager, er pladsen ryddet til fordel for containere, der er stakket med alt fra komfurer over gamle gulvbrædder til glas.
Nedrivningen af de lavere blokke er begyndt. Betonstykkerne sorteres og køres væk. I løbet af foråret kommer en kæmpe maskine fra Tyskland. Bid for bid skal den klippe den 13 etager store beboelsesblok ned til grunden.
I mange år har profilen af Vollsmose Allé, været det, der bød besøgende velkommen til Odense, når de ankom med toget. – Snart er profilen ændret for altid.
I alt skal 1000 af Vollsmoses 5.000 almene boliger nedrives. Til gengæld skal der opføres 1.600 nye boliger, der får andet ejerskab end alment.
Om arkitekten Jørgen Stærmose
”Den fremmeste af Le Corbusier’s elever”. Både i Danmark og internationalt var det opfattelsen af Jørgen Stærmose. Arkitekten havde sin tegnestue i Odense. Ud over Vollsmose er han især kendt for byggeriet af Odense Universitetshospitals højhus, Rosengårdcentret, udvidelsen af Katedralskolen og Sct. Knuds Gymnasium i Odense, gymnasierne i Nyborg, Svendborg og Middelfart samt af Sønderborg Statsskole og Tønder Statsskole. Desuden har han stået for flere sygehusbyggerier i både Danmark og udlandet. I 1955 vandt han sammen med Kay Boeck-Hansen eksempelvis konkurrencen om Rigshospitalet, der blev opført i flere tempi.
Kommunalreformen
Den 1. april 1970 blev kommunalreformen, der af et flertal i Folketinget blev vedtaget året får effektueret. 1098 kommuner blev til kun 277. Det betød at omegnskommuner i forhold til Odense som Tarup, Næsby, Bellinge med flere, der i årevis havde tiltrukket byens skatteborgere, kom ind under Odense Kommune. Da skatteindtægterne nu vendte tilbage til Odense, tabte kommunen efterhånden interessen for det store projekt i Vollsmose, der ellers var projekteret til at skulle blive dobbelt så stort.
Om skribenten
Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.
Seneste Artikel
Ny ledelse i Bo42Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.
Seneste Artikel
Ny ledelse i Bo42Mest læste
Se alle artikler (3007)0