07. DEC. 2022 KL. 14:52
Repræsentantskabsmøde med fokus på akut krise og langsigtede mål
07. DEC. 2022 KL. 14:52
Verden og Danmark står midt i flere kriser. Derfor skal vi i den almene sektor kunne kunsten at arbejde på både den korte og den lange bane samtidig. Sådan lød det på tirsdagens repræsentantskabsmøde i BL, der også bød på livlig debat om sektorens kerneopgaver.
BLs repræsentantskab, den øverste myndighed, mødtes tirsdag til en spændende dag på Axelborg i København, hvor der både blev kigget på de store udfordringer, vi står med i vores samfund, men hvor blikket også var rettet på, hvordan den almene sektor kan bidrage med løsninger i fremtiden.
Fokus i formandens beretning var blandt andet den aktuelle inflation:
”Det er helt nødvendigt, at der bliver etableret en effektiv og let administrerbar inflationshjælp, som hurtigt kan komme ud til de familier, der er mest i økonomisk klemme,” sagde Allan Werge, der aflagde sin første beretning i sin formandstid til årets repræsentantskabsmøde, hvor knap 200 repræsentantskabsmedlemmer deltog.
”Den lette administrerbare inflationshjælp er BL kommet med et elegant forslag til. Nemlig at bruge vores velkendte systemer til boligsikring og boligydelse til at målrette hjælp til de mest trængte familier,” sagde Allan Werge og uddybede, at når vi bruger de velkendte systemer, så kan hjælpen komme hurtigt ud, så vi forebygger ulykkelige situationer, hvor trængte familier sættes ud af deres hjem.
Han understregede, at målretningen af hjælpen er vigtig for at nå de mest trængte.
”Vi har regnet ud, at vi kan hjælpe mange af de mest udsattealmene familier for 350 millioner kroner. Dét står i skærende kontrast til vedtagelsen i Folketinget lige før valget, hvor man brugte 3,5 milliarder kroner til generelt at sænke el-afgiften for alle”.
Artiklen fortsætter under billederne.
"Landsbyggefonds renoveringer er også klimapolitik. Det er vigtigt at huske. Og så skal vi heller ikke glemme den daglige drift. Den fylder meget, også klimamæssigt," fortalte Allan Werge i sin beretning. Foto: Andreas Holm Hansen
Der er altid plads til spørgsmål og debatter, når repræsentantskabet mødes. Foto. Andreas Holm Hansen
Der blev lyttet, da Allan Werge holdt sin første beretning for repræsentantskabet. Foto: Andreas Holm Hansen
Klima er en gigantisk dagsorden
Et andet vigtigt område, Allan Werge kom ind på i sin beretning fra talerstolen på Axelborg, var klima.
”Solceller på en fjerdedel af vores almene tage vil øge den danske solcellestrøm med 40 procent. Men love og regler og bureaukrati spænder ben. Det arbejder BL benhårdt for at løse i samarbejde med kommuner og erhvervsliv. De har nemlig også mange tage, der kan komme solceller på,” sagde han.
Også renoveringer har en stor betydning på den grønne dagsorden. I den almene boligsektor har man i forbindelse med Grøn Boligaftale igangsat renoveringer for mere end 20 milliarder kroner. Mange af dem er renoveringer af facader og tage, og det giver store energibesparelser.
”Landsbyggefonds renoveringer er også klimapolitik. Det er vigtigt at huske. Og så skal vi heller ikke glemme den daglige drift. Den fylder meget, også klimamæssigt. Vi drifter hver dag boligområder med næste 600.000 boliger! Her kan vi virkelig flytte noget,” sagde Allan Werge.
Debat om psykisk sårbarhed
Efter formandens beretning var ordet frit, og deltagerne stod i kø for at komme til orde.
Særligt fokus på, hvordan vi skaber de bedste rammer for mennesker med psykisk sårbarhed i den almene boligsektor, var et emne, mange havde en holdning til. De hårde fakta viser, at hver 8. beboer i almene boliger har mindst én psykisk lidelse. Det er mange. Og det er en stor opgave. Men fra flere talere i salen lød det, at det også er en af den almene boligsektors vigtigste samfundsopgaver: At huse mange mennesker, der er sårbare.
”I min egen boligorganisation i Aarhus uddanner vi alle medarbejdere - dem inde i administrationen - dem ude i boligområderne - til at kunne have det gode møde og samtale også med personer, der har det psykisk svært. Det er vi utrolig stolte af,” sagde Allan Werge.
Udvikling af almene mål
Efter formiddagens ordinære repræsentantskabsmøde drøftede medlemmerne af repræsentantskabet om eftermiddagen, hvordan de Almene Mål, som blev vedtaget i 2021, er i fuld gang med at blive realiseret i egen kreds og i boligorganisationerne.
Drøftelser ved bordene viste, hvordan man i boligorganisationerne har taget fat på de to mål; Byer i balance og En grønnere almen sektor, og hvordan man er i gang med at implementere konkrete handlinger.
I kreds 6 er man i fuld gang med at implementere grøn drift og Vild med vilje-projekter. Lige som alle områder er blevet sprøjtefri. I 3. kreds er det solceller og lokale energifællesskaber, der fylder på dagsordenen, i 7. kreds har man nedsat et udvalg, som arbejder med renovation og mere retfærdige og balancerede takster for de almene beboere, mens man i 2. kreds med målet Byer i Balance har taget fat på de fælles strategiske udlejningsaftaler, som midlet til at skabe en mere blandet by.
Ambitionen om, at Almene Mål skal være et levende målsætningsprogram, ser dermed ud til at tage fart i hele landet.
Om skribenten
Christina Ove Holm er kommunikationschef og uddannet journalist. Hun bidrager i det redaktionelle arbejde med sparring og idé- og konceptudvikling.
Seneste Artikel
Allan Werge genvalgt som formand for BLChristina Ove Holm er kommunikationschef og uddannet journalist. Hun bidrager i det redaktionelle arbejde med sparring og idé- og konceptudvikling.
Seneste Artikel
Allan Werge genvalgt som formand for BLMest læste
Se alle artikler (2949)0