22. AUG. 2022 KL. 11:00

Direktør på topledertræf: "Vi skal klæde beboerdemokrater på til lederskab"

Flemming Jensen Aab Silkeborg (1)

"Beboerdemokrater er også ledere, og du er nødt til at blive klogere på dig selv, før du kan lede andre. Det er lige meget, om du er frivillig eller professionel. Det er stadigvæk en lederrolle,” siger Flemming Jensen, der er direktør i AAB Silkeborg.

I AAB Silkeborg lærer beboerdemokrater deres egen personlighedstype at kende, så de bedre kan lede andre frivillige og samarbejde med medarbejdere i boligorganisationen.

Mange af de topledere, der i disse dage er samlet i Nyborg til topledertræf i den almene boligsektor, har gennemført op til flere personlighedsanalyser i løbet af karrieren.

De fleste kender deres egen personligheds stærke og svage sider og bruger dem i deres lederskab.

Men det er ikke kun topledere, der har glæde af at kende sig selv. Det har beboerdemokrater også, mener Flemming Jensen, direktør i AAB Silkeborg.

"Beboerdemokrater er også ledere, og du er nødt til at blive klogere på dig selv, før du kan lede andre. Det er lige meget, om du er frivillig eller professionel. Det er stadigvæk en lederrolle," siger Flemming Jensen.

Derfor spiller den enkelte beboerdemokrats personlighedsprofil også en stor rolle i AAB Silkeborgs arbejde med at uddanne sine beboerdemokrater.

Boligselskabet har udviklet kurset ”Talent i Bestyrelsen”.

På kurset gennemfører hver enkelt beboerdemokrat en personlighedsanalyse, der oprindelig er udviklet til erhvervslivet.

Fokus på styrker

"Udgangspunktet er, at vi alle har nogle styrker, og når du har fokus på dine styrker, så bliver du også klogere på, hvordan du skal arbejde sammen med andre. Så får du helt grundlæggende styrket dit talent," siger han.

Deltagerne lærer også om den almene sektor, regnskaber, konflikthåndtering, rekruttering af frivillige og kommunikation.

”Det hele tager udgangspunkt i, hvem de selv er som personer, og hvordan vi kan udvikle dem på individ-niveau. Hvis du for eksempel selv har en meget udadvendt profil, og du skal arbejde sammen om et haveprojekt med en, der er lidt indadvendt – hvad skal der så til for, at du kan gøre ham interesseret i opgaven? Det giver uddannelsen nogle redskaber til," forklarer Flemming Jensen.

Beboerdemo

Hvordan rekrutterer jeg frivillige? Det er et af temaerne, når beboerdemokrater deltager i kurset ”Talent i Bestyrelsen” hos AAB Silkeborg. Foto: AAB Silkeborg.

Udgangspunktet er, at vi alle har nogle styrker, og når du har fokus på dine styrker, så bliver du også klogere på, hvordan du skal arbejde sammen med andre. Så får du helt grundlæggende styrket dit talent.

Flemming Jensen

Direktør i AAB Silkeborg

Medarbejdere understøtter demokratisk kultur

Flemming Jensen har haft fokus på at styrke beboerdemokratiet, siden han som ny direktør mødte repræsentantskabet for første gang i 2015.

"Repræsentantskabet følte sig rigtigt dårligt klædt på til at være beboerdemokrater, om det så var at forstå økonomi, konflikthåndtering eller klagesager. Siden har vi arbejdet med at klæde dem på til lederskab," fortæller han.

AAB Silkeborg uddanner beboerdemokrater på alle niveauer i organisationen. Det sker blandt andet på seminarer for organisationsbestyrelsen og repræsentantskabet.

"Min tese er, at hvis vores medarbejdere ikke understøtter den beboerdemokratiske kultur, så kan beboerdemokraterne ikke lykkes med deres hverv," siger han.

Sagsbehandler på alle forslag som beboere stiller

Andre beboere i AAB Silkeborg bliver også understøttet i den demokratiske proces. Administrationen sagsbehandler alle forslag, som beboere ønsker til afstemning på afdelingsmøderne.

"Hvis en beboer stiller forslag om et nyt cykelskur, så tager en af vores medarbejdere en snak med beboeren om, hvad det skal være for et skur og beregner en pris på det, så afdelingsmødet kan stemme om det. Dermed sikrer vi en dialog, hvor alle kan komme til orde," siger han.

Administrationen sagsbehandler indtil 14 dage før afdelingsmødet og sender forslaget til afdelingsbestyrelsen.

Talent i Bestyrelsen: Det lærer beboerdemokraterne i AAB Silkeborg

Kurset foregår om aftenen på 5 onsdage og varer 4,5 timer per gang. Det afsluttes med en ekstra dag, hvor alle arbejder med cases og modtager et diplom.

1: Almen sektor og personprofilanalyse

Direktør Flemming Jensen fortæller om den almene sektor og dens kultur, love og regler. Deltagerne udfylder en tipskupon med de svære emner, for eksempel beslutningskompetence. De introduceres til personprofilanalysen.

2: Regnskab og personprofilanalyse

Økonomichef Torben Bennekov gennemgår budget og regnskab. Beboerdemokraterne får at vide, hvad der forventes af dem, og hvordan de kan få hjælp. Anden del af personanalysen.

3: Ledelse af frivillige og den enkelte beboer i centrum Personprofilanalysen klæder deltagerne på til at forstå sig selv i forhold til andre, når de skal lede frivillige. Det kan handle om, hvordan en beboerdemokrat giver en frivillig med en bestemt personlighedsprofil lyst til at være med til at lave fællesspisning, bygge et shelter med unge eller spille petanque.

4: Det sociale liv i afdelingerne

AAB Silkeborg er med i organisationen Flere i Fællesskaber, der bekæmper ensomhed. Det handler om at få dem, der ellers aldrig deltager, med. Teamleder i kommunikation, Loa Benedikte Theibel, underviser i god tone og sociale medier. Fokus på konfliktløsning.

5: Rekruttering og opbygning af netværk

Hvem skal vi have med, for at et projekt lykkes? Regnenørden, den praktiske eller den, der tænker store tanker? Markedsføring af boligområderne – sådan kan beboerdemokrater bruge medierne til den positive fortælling.

6: Eksamen og diplom

Deltagere arbejder med cases, for eksempel om ledelse af frivillige. Der er eksamen, men ingen stress. Alle består. Afslutning med diplom og middag.

”Det er en kæmpe succes. I 2015 var der 54 forslag til afdelingsmøderne, og i 2021 var der 156 forslag. Det er, fordi vores beboere tror på, at deres forslag bliver taget alvorligt,” siger Flemming Jensen, direktør i AAB Silkeborg.

Læs senere artikler

Danmarks yngste formand: ”Jeg er drevet af at kunne gøre en forskel”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Aktive fællesskaber i DAB: Sådan får I flere beboere med til fællesaktiviteter

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3003 )

0

Læseliste