Borgmester og 9 boligorganisationer skriver under på fælles aftale for endnu bedre boligområder
Forrest Anje Holmstad, Benedikte Kiær, Lars Schmidt. Midten Palle Wørmann, Tina Nielsen, Uffe Andreasen. Bagerst Bent Frederiksen, Lars Lehmann samt beboer i Fremtidens Almene Boliger. Foto: Redaktionen
Alle almene boligorganisationer i Helsingør Kommune står sammen i ny aftale for bred og bæredygtig beboersammensætning i boligafdelingerne.
Hvem flytter ind i den næste ledige almene bolig i Helsingør Kommune? Det har alle lokale boligorganisationer og kommunen nu lavet en fælles aftale om. Aftalen skal sikre en socialt bæredygtig beboersammensætning i alle almene boligområder i kommunen. Målet er, at ingen nye områder fremover bliver omfattet af lovgivningen mod parallelsamfund. Derfor var der også kransekage og bobler i glassene, da kommunens boligorganisationer skrev under på aftalen den 10. august. Det foregik på Helsingør Rådhus, hvor borgmester Benedikte Kiær glædede sig over aftalen.
”Vi har formaliseret vores i forvejen tætte samarbejde. Det sætter en tyk streg under, at hvis vi skal undgå at få boligområder på de officielle lister, så er der brug for, at vi alle står sammen,” sagde borgmester Benedikte Kiær.
BL bistod med aftalen i Helsingør Kommune
BL har assisteret de almene boligorganisationer og Helsingør Kommune i arbejdet med den strategiske udlejnings- og anvisningsaftale siden 2021.
Boligorganisationer er velkomne til at kontakte deres kredskonsulent.
1/ 4Aftalen er med til at sikre, at vores boligområder kan udvikle sig i den rigtig retning, siger direktør i Boliggården Bent Frederiksen.
2/ 4Jeg synes, det er fint, der er blevet lavet en aftale, sagde Tina Nielsen, formand for Lejerbo Helsingør.
3/ 4Direktør for Boligkontoret Danmark Lars Lehmann og formand for Boligselskabet Nordkysten Palle Wørmann skriver under på aftalen.
4/ 4Jeg synes, det almene skal være dagsordensættende i sin kommune, og derfor er det vigtigt at samarbejde på tværs, sagde Anje Holmstad, formand for Boliggården.
”Vi har formaliseret vores i forvejen tætte samarbejde. Det sætter en tyk streg under, at hvis vi skal undgå at få boligområder på de officielle lister, så er der brug for, at vi alle står sammen.”
Benedikte Kiær (C)
Borgmester i Helsingør Kommune
Store og små boligorganisationer skrev under
Repræsentanter for små og store boligorganisationer snuppede kuglepennen og skrev under på aftalen. Den er allerede vedtaget af alle organisationsbestyrelser, blandt andet i Boligselskabet Nordkysten, der har cirka 1.865 boliger.
”Vi kan nu friholde nogle afdelinger fra boligsociale anvisninger, og det er typisk der, hvor vi har boligsociale udfordringer i forvejen. Det er godt for os, for så vil vi få en blandet beboersammensætning,” sagde Palle Wørmann, formand for Boligselskabet Nordkysten.
Fremover vil boliger i afdelinger med høj arbejdsløshed blive udlejet efter fleksible kriterier, der sætter boligsøgende i job foran i køen. Samtidig vil kommunen i højere grad benytte afdelinger med lav arbejdsløshed til boligsocial anvisning.
”Aftalen er med til at hjælpe dem, der har færrest ressourcer, fordi de kommer til at bo et sted, hvor der er ressourcer,” sagde Palle Wørmann.
Ingen kan noget alene
Lejerbo Helsingør bakker også op om aftalen, fortalte Tina Nielsen, der er formand for cirka 130 boliger i 5 afdelinger.
”Jeg synes, det er fint, der er blevet lavet en aftale, og det er også fint, der skal løftes i flok, men det kan ikke undgås, at der er nogle afdelinger, der kommer til at løfte mere end andre indtil det bliver udlignet. Måske kommer vi til at slæbe lidt her og nu, og sådan er det,” sagde Tina Nielsen.
Formanden for kommunens største boligorganisation Boliggården lagde vægt på det nye samarbejde.
”Det, at organisationerne kan være i samme hus og lave de tværgående samarbejder – det er jeg helt vild med, fordi ingen kan noget alene. Jeg synes, det almene skal være dagsordensættende i sin kommune, og derfor er det vigtigt at samarbejde på tværs,” sagde Anje Holmstad, formand for Boliggården, der har cirka 6.000 lejemål.
Fælles løsning giver god udvikling
Boliggården har tidligere haft et boligområde på listen over parallelsamfund. I 2021 fik boligselskabet et område på den nye liste over forebyggelsesområder. Den nye aftale bygger på erfaringerne med at ændre beboersammensætningen uden blot at flytte udfordringerne til nye boligområder. Det er blevet en god aftale, mener Boliggårdens direktør Bent Frederiksen:
”Den er med til at sikre, at vores boligområder kan udvikle sig i den rigtig retning. Det er ikke en aftale, der ændrer boligområder fra uge til uge. Man skal have det lange lys på,” sagde Bent Frederiksen.
Ret svært – men det lykkedes
Uffe Andreasen er regionsdirektør i det almene administrationsselskab Domea.dk og var mødt op for at skrive under på vegne af Boligselskabet af 1961 i Tikøb med 339 boliger:
”Jeg synes, det er fantastisk, at vi kan sidde så mange omkring bordet og blive enige om en aftale,” sagde Uffe Andreasen.
Boligkontoret Danmark sad også med ved bordet som administrationsselskab for Marienlyst Boligselskab, Andelsboligforeningen Røntofte og Boligselskabet Nordkysten. Direktør Lars Lehmann tror, at aftalen kan blive startskuddet til, at boligorganisationerne i Helsingør Kommune kan tale mere med en fælles stemme.
”Det, at vi kan samarbejde om noget, der er ret svært at samarbejde om, fordi vi har forskellig historie og identitet – det er ret imponerende. Det stiller den almene sektor stærkt. Vi har stået sammen overfor en fælles udfordring og leveret på det,” sagde Lars Lehmann.