20. APR. 2022 KL. 10:00
Der mangler faglærte i byggeriet: ”Er der penge i det – ellers gider jeg ikke”
![1 (6)](/media/bhzneys2/1.png?anchor=center&mode=crop&width=1580&height=889&rnd=132942444627630000)
Fatma Sara Kücükakin, Bygherreforeningen, Henri Estrup, i lære som bygningssnedker, Yunus Cetiner, Kbh's Socialforvaltning, Muhammed Temel, vvs'er, og Soufian fra ungdomsklubben er dagens hovedpersoner til ungenetværksmødet i Brønshøj.
20. APR. 2022 KL. 10:00
Der bliver stor mangel på faglærte i byggeriet i fremtiden, hvilket de almene byggeprojekter også vil mærke konsekvensen af. Ungenetværksmøder skal nu lokke flere unge til at tage en uddannelse som håndværker.
Det er torsdag aften i en baggård i Brønshøj. Klokken nærmer sig 18.00. Det pibler ind med unge piger og drenge i alderen 14-18. De ved ikke, at de om lidt skal ind at høre en peptalk om erhvervsuddannelser. Et emne, som normalt ikke fylder ret meget over brætspillet i ungdomsklubben.
”Vi er ret spændte på, hvor mange der går med ind og hører vores oplæg om det at blive håndværker,” siger Yunus Cetiner fra Borgercenter Børn og Unge Brønshøj-Husum-Vanløse, inden han går ind i sidelokalet, der om lidt skal danne ramme om Muhammad Temels og Henri Estrups fortællinger om livet som håndværker.
Yusuf Cetiner er opsøgende medarbejder i Københavns Kommunes Socialforvaltning med base i Brønshøj. Med projektet ”Ny Start Bellahøj” og Bygherreforeningens ”Byg med Unge Alliance” har de indgået et samarbejde om at brande håndværkeruddannelserne på erhvervsskolerne.
Blandt andet ved at møde de unge, hvor de er – som for eksempel i ungdomsklubben denne aften. For faktum er, at alt for få unge søger ind på erhvervsskolerne. Og alt for mange dropper ud igen.
”At uddanne sig til håndværker er desværre blevet talt helt ned de sidste mange år. De unge går efter gymnasiet og en videregående uddannelse, for det har de fået at vide er det rigtige at gøre. Både af deres forældre og af samfundet. Derfor vil vi vise dem, at der er et godt alternativ,” fortæller Yunus Cetiner.
Prognoser viser, at der i 2025 vil mangle omkring 17.000 faglærte i byggeriet som vvs’ere, tømrere og murere. Et skræmmende tal, som også vil blive en kæmpe udfordring i forhold til fremtidens almene byggeprojekter.
Lykkes det ikke at få flere dygtige hænder i byggebranchen, så risikerer hele byggemarkedet, inklusive de almene byggeprojekter, at skulle slås om arbejdskraften – og det kan blive dyrt. For byggeriet buldrer afsted i de kommende år.
”Bygherrer skaber lærepladser”
Projektet ”Bygherrer skaber lærepladser” er blevet til i samarbejde med Landsbyggefonden, BL – Danmarks Almene Boliger og AlmenNet. Projektet bliver realiseret med bevillinger på i alt 5,6 millioner kroner fra Landsbyggefonden, TrygFonden og Grundejernes Investeringsfond.
Med projektet bliver der udviklet konkrete metoder og værktøjer, som bygherrer, entreprenører og erhvervsskoler kan bruge til at sikre, at de politiske krav om 14 procent lærlinge på almene byggerier bliver realiseret.
Det forventes, at der vil blive skabt 3.400 lærepladser, som et direkte resultat af kravet. Indsatsen skal desuden hjælpe hele byggebranchen til at rekruttere og fastholde unge og unge voksne.
10-15 almene boligafdelinger er inddraget i projektet, som skal lægge konkrete byggerier til. Indtil videre har BO-VEST med renoveringerne af Galgebakken i Albertslund indgået en samarbejdsaftale med Bygherreforeningen om at deltage i projektet.
Det samme har KAB, som i marts måned skrev under på en aftale om, at de fremover sikrer 14 procent lærlinge, når der skal bygges/renoveres i KAB-fællesskabet.
Kilde: Bygherreforeningen