19. APR. 2022 KL. 10:25

Byggestop har konsekvenser langt ind i fremtiden

Generationernes Hus

Foto: Lars Græsborg Mathiasen / Ørestads Boulevard 126 - Her skulle håndværkere og entreprenører være i gang med at opføre Generationernes hus for fsb. Men maksimumbeløbet forhindrer det.

Selvom nybyggeri af almene boliger aktuelt vil blive dyrere, end maksimumbeløbet tillader, er det alligevel vigtigt at gennemføre byggerierne af hensyn til dem, der også om 20 år er udsatte på boligmarkedet.

Stigende priser på byggegrunde og materialer har i hovedstaden nærmest gjort det umuligt, at igangsætte og færdiggøre almene boligprojekter. Og meget svært i en lang række andre store byer som Aarhus og Odense såvel som mindre byer.

Det er ikke kun et problem for den aktuelle boligforsyning. Det er ifølge adjungeret professor ved Instituttet for Byggeri, By og Miljø ved Aalborg Universitet, Hans Skifter Andersen et problem, der vil række langt ind i fremtiden.

”Boligerne bør bygges. Det kan godt være, at de ved færdiggørelsen bliver dyrere, end rammebeløbet for almene boliger kræver. Men de vil stadig være billigere end andre nybyggede boligtyper. Men de vil ikke blive dyrere, end at de vil være overkommelige for mange mellemindkomster som eksempelvis lærere, håndværkere, betjente, sygeplejersker med flere. Grupper, der i dag grundet de høje boligpriser på andre boligtyper, har meget svært ved at få fodfæste på boligmarkedet,” siger Hans Skifter Andersen.

”Også de private huslejer er steget voldsomt. Store dele af befolkningen har efterhånden kun mulighed for at stå på venteliste og vente på at en almen bolig bliver ledig,” fortsætter han.

Også vigtigt for de svageste

Ifølge professoren vil stoppet for alment boligbyggeri på sigt også få omfattende konsekvenser for de mest udsatte på boligmarkedet.

Artiklen fortsætter under citatet og boksen. 

”Hvis grundpriser og materialepriser stiger, og man gerne vil have almene boliger, så er der kun en måde at gøre det på. Det er at betale, hvad det koster,"

Hans Skifter Andersen

professor ved Instituttet for Byggeri, By og Miljø ved Aalborg Universitet

Læs senere artikler

Forstå maksimumbeløbet på 1 minut

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Akut behov for hjælp: 73 procent af planlagt alment nybyggeri aflyst eller sat i stå

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Forligspartier udtrykker bekymring for gennemførsel af boligaftale

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

”En af fordelene ved de almene boliger er, at de ikke stiger så meget i husleje som andre boligtyper. Derfor bliver det aktuelle hul i boligforsyningen også et stort problem om 20 år, hvor de ikke byggede boliger, skulle være en del af udbuddet af billige boliger,” siger Hans Skifter Andersen.

Desperat situation

Ifølge professoren har boligsituationen i de store byer livsomvæltende konsekvenser for mange mennesker.

”Selv med en relativ høj løn er det blevet vanskeligt at komme ind på boligmarkedet. Eneste alternativ til at stå flere år på ventelisten er, at man skal kende en privat udlejer, der har en gammel ejendom med gamle udlejningspriser, eller at man finder en andelsboligforening, der stadig har lave indskud. Og begge dele er sjældne,” siger Hans Skifter Andersen.

”Derfor er stadig flere og flere med lave indkomster, der må flytte ud af København. De må på trods af, at de måske endda arbejder i Hovedstaden, flytte til Lolland eller fjerntliggende steder på Sjælland, hvor boligmarkedet er mere overkommeligt," fortsætter han.

Fejlen fra 90’erne

Efter Hans Skifter Andersens opfattelse er det aktuelle byggestop ikke årsagen til den akutte boligkrise i København. Det er en konsekvens. En væsentlig grund til den aktuelle mangel på billige boliger skal findes i historien.

”Det var en stor fejl, at man tilbage i 90’erne begyndte at sælge ud af de kommunale boliger, der var billige. Samtidig blev det almene byggeri jo nærmest sat i stå," siger professoren.

”Det var en ganske alvorlig fejlvurdering, at man ikke forudså den enorme vækst byen kom ind i. Lignende var jo sket i mange af verdens andre store byer,” siger han.

Vejen ud

Ifølge Hans Skifter Andersen er der kun en vej ud af krisen. Det er mere alment byggeri. Også selv om det bliver dyrere end forventet, og hvad der er hensigtsmæssigt.

”Flere boliger til en moderat pris er vejen til at lette trykket på efterspørgslen og dermed også boligmarkedet,” siger han.

”Hvis grundpriser og materialepriser stiger, og man gerne vil have almene boliger, så er der kun en måde at gøre det på. Det er at betale, hvad det koster," fortsætter han.

Om skribenten

Regnar Nielsen BL
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

3. kreds prioriterer forebyggelsen af tomgang

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

3. kreds prioriterer forebyggelsen af tomgang

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2887 )

0

Læseliste