10. SEP. 2021 KL. 09:13
”Frederiksbergs grimmeste facade” vinder Renoverprisen

Ørsteds Haver har gennemgået en stor facaderenovering. Den modtager nu Renoverprisen 2021.
10. SEP. 2021 KL. 09:13
Gellerup var nomineret til Renoverprisen, men blev overhalet af betonbyggeriet Ørsteds Haver, som er lykkedes med en helt særlig facaderenovering, lyder det.
"Ørsteds Haver er et projekt der har taget en generisk facaderenovering til et helt nyt niveau og herigennem fremtidssikret en stærkt kritiseret bygning til gavn for miljø, beboere og det omkringliggende byrum."
Bygningen, der i år vandt Renoverprisen, har været voldsomt udskældt og blev før sin renovering kaldt Frederiksbergs grimmeste facade af beboerne selv. Efterhånden har renoveringen modtaget en del priser. Og torsdag 9. september endnu en.
Renoverprisen 2021 går til Ørsted Haver på Frederiksberg for transformationen af et noget betonpræget boligbyggeri. Bygningen er tegnet af Ole Hagen arkitekter og opført i 1968 med tidens typiske ensartede facader af betonelementer og altangange mod gaden.
"Med renoveringen har ejendommen fået et radikalt anderledes udseende, der både højner det arkitektoniske udtryk, mindsker klimaftrykket og skaber glæde blandt beboerne," hedder det i en pressemeddelelse fra Sekretariat for Renoverprisen, som uddeles af Realdania og Grundejernes Investeringsfond (GI).
Sådan så Ørsteds Have ud før renoveringen. Foto: Google
Tjener som eksempel for mange andre facader
Formanden for nomineringsudvalget, tidligere Freja-direktør og nu en del af Home.Earth, Karen Mosbech, beskriver feltet som sjældent stærkt.
"Projektet er et rigtig spændende eksempel på, hvordan man ved at renovere en facade faktisk kan ændre en hel bygnings værdi, Holdet bag renoveringen har brugt ét enkelt hovedgreb – nemlig at renovere facaden – og det er der noget meget værdiskabende over. Så der ligger en enorm eksempelværdi i renoveringen, fordi der findes mange lignende bygninger rundt omkring i Danmark," siger hun i meddelelsen.
Ørsteds Haver var nomineret sammen med fem andre renoveringsprojekter, heriblandt Pilotprojekt Blok 4B i Gellerup. De nominerede er blevet udvalgt af et nomineringsudvalg på baggrund af 128 indstillede projekter.
Særlig hæder til flexbolig
Udover Renoverprisen blev Specialprisen uddelt. Specialprisen går til et originalt og særligt projekt, der ikke lever op til alle Renoverprisens kriterier, men som alligevel fortjener hæder.
Prisen gik i år til en flexbolig i Jungshoved på Sydsjælland, der tidligere var en frugtlade, men som i dag fungerer som et sommerhus for en børnefamilie. Huset står som eksempel på, hvordan ubeboede og forfaldne huse i landdistrikterne rundt omkring i landet kan få fornyet liv.
Læs senere artikler
Den gyldne port går efter Renoverprisen
Generationernes Hus viser nye veje for fællesskab
Nyt KAB-hus: ”Vi er ikke et revisionskontor, vi er et foreningshus"
Om skribenten

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.
Seneste Artikel
Ekspertgruppe vil have almene løsninger frem i arkitekturenKristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.
Seneste Artikel
Ekspertgruppe vil have almene løsninger frem i arkitekturen