10. NOV. 2021 KL. 13:25

To almene projekter nomineret til Den Kriminalpræventive Pris 2021

Foto DKR Prisen 2021

KAB og Boliggården er begge nomineret til at vinde Den Kriminalpræventive Pris 2021 for indsatser, der forebygger kriminalitet. Foto: DKR

Den 18. november overrækker justitsminister Nick Hækkerup prisen til vinderen af Den Kriminalpræventive Pris 2021. KAB og Boliggården ligger blandt de fire nominerede projekter.

Fire meget forskellige projekter er i år nomineret til Den Kriminalpræventive Pris. Men de har alle samme formål – at skabe tryghed og hjælpe børn og unge til et liv uden kriminalitet.

To af de fire nominerede er projekter, som er skabt af beboere i almene boligområder – nemlig KAB i København og Boliggårdens afdeling Nøjsomhed i Helsingør:

Den Kriminalpræventive Pris gives hvert år til en person, et projekt eller en gruppe, der har gjort en særlig indsats til at forebygge kriminalitet. Prisen vil sammen med 50.000 kroner blive overrakt til vinderen den 18. november.

Det Kriminalpræventive Råd har i år nomineret fire projekter, som har fokus på henholdsvis kriminalitetstruede unge i udsatte boligområder, tryghedsskabende møder under corona, skolebørn med højt fravær og elever i specialklasser.

Artiklen fortsætter under boksen. 

Det Kriminalpræventive Råd

Det Kriminalpræventive Råd ønsker at finde løsninger på samfundets udfordringer med kriminalitet – løsninger, der kan skabe en reel effekt og nedbringe kriminaliteten.

De arbejder også for at gøre forebyggelse til et centralt emne på samfundets dagsorden og bidrage til debatten med fakta og viden og formidle rådgivning til forskellige målgrupper.

Den Kriminalpræventive Pris bliver hvert år uddelt af Justitsministeriet til en person, gruppe eller et projekt, der har gjort en særlig indsats for at forebygge kriminalitet i løbet af året.

Læs senere artikler

Mange flere unge i almene boliger bryder social arv

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Ny undersøgelse skaber bekymring: Unge tror, flere er i bander og færre i uddannelse

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

KAB: ALL IN – Kriminalitetstruede unge skaber tryghed i udsatte boligområder 

Siden 2017 har ALL IN i København givet marginaliserede og kriminalitetstruede unge i udsatte boligområder indflydelse på fremtiden for deres nabolag. I ‘Fremtidsværksteder’ får de unge hjælp fra socialrådgivere, pædagoger og akademikere til at udpege, hvilke utryghedsskabende problemer, der er i boligområderne.  

Når de unge selv inviteres til at komme med løsningsforslag, bliver de set og hørt på en måde, de ellers sjældent oplever i debatten om kriminalitet og utryghed i udsatte boligområder.

ALL IN er forankret i det almennyttige boligselskab KAB. Projektet er nomineret til Den Kriminalpræventive Pris, fordi det anerkender de unges ressourcer i kriminalitetsforebyggelsen, og fordi indsatsen taler med en gruppe af mennesker, der ofte kun bliver talt om. 

Boliggården: Indkøbspatruljen – Unge fra udsatte boligområder skaber tryghed ved at hjælpe sårbare ældre

Under corona-pandemien måtte to af Helsingørs socialpædagogiske tilbud, Cube og Tetriz, lukke ned. Dermed manglede en gruppe unge fra udsatte boligområder de aktiviteter, de plejede at deltage i. Samtidig gjorde pandemien livet vanskeligere for ældre sårbare borgere i nabolaget.

Derfor udsprang idéen til Indkøbspatruljen, hvor de unge købte ind og leverede varer til de ældre beboere. Løsningen gav de unge en meningsfuld aktivitet og praktisk hjælp til de ældre beboere. Derudover byggede projektet bro og nedbrød barrierer mellem beboerne. Møderne dannede nye, tryghedsskabende relationer i lokalområdet, som rækker udover pandemiens nedlukning.

Indkøbspatruljen er nomineret til Den Kriminalpræventive Pris for at se mulighederne i corona-pandemiens udfordringer og starte et tryghedsskabende projekt, der ser unge mennesker som ressourcer, der kan gøre en forskel for andre i en svær tid.

De to andre nominerede til prisen er:

U-start: Succesfuld indsats mod skolefravær mindsker risiko for kriminalitet

I Hvidovre Kommune har U-start siden 2018 arbejdet systematisk med at få børn og unge med højt fravær tilbage i skole og inkluderet i sociale fællesskaber. Omkring 50 børn er dermed blevet hjulpet tilbage i skole eller videre i specialforløb.

Manglende skolegang og højt fravær er en risikofaktor for at begå kriminalitet, og U-start er nomineret til Den Kriminalpræventive Pris, fordi projektet har fokus på, hvor vigtigt det er, at børn og unge kommer i skole.

SSP-S: Unge i specialklasser inkluderes i kriminalitetsforebyggelse

Projektet SSP-S er en særlig indsats målrettet unge, der går i specialklasse i Skanderborg Kommune. SSP-S udvikler undervisningsmateriale til unge med særlige, kognitive udfordringer. Diagnoser som ADHD og autisme påvirker de unges indlæring og adfærd, så de har en større risiko for at blive involveret i kriminalitet.

SSP-S er nomineret til Den Kriminalpræventive Pris på grund af dets fokus på et vigtigt, men overset emne inden for kriminalitetsforebyggelse.

Om skribenten

Anja Andersen 02823
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2995 )

0

Læseliste