01. NOV. 2021 KL. 12:00

To almene byparker dyster om at vinde Dansk Landskabspris 2021

Finalister Kollage

Foto: COAST (Remiseparken) og SLA/COAST (Gellerup Ny Naturpark)

To ud af de tre finalister til Dansk Landskabspris 2021 er naturparker, som ligger i tilknytning til to store almene boligområder – Gellerupparken i Aarhus og Urbanplanen på Amager.

I 2021 går årets Landskabspris til et grønt byrum i enten København eller Aarhus.

De tre finalister er nemlig:

To ud af tre finalister er altså byparker, som tusinder af almene beboere kan hygge sig i eller trave igennem i deres dagligdag.

Ifølge en pressemeddelelse fra Park- og Naturforvalterne, Danske Arkitektvirksomheder og Danske Landskabsarkitekter er det nu 10. gang, at Dansk Landskabspris uddeler prisen for at hædre landskabsarkitektoniske værker og fejre deres samfundsmæssige betydning.

Steen Himmer, landskabsarkitekt i Gladsaxe Kommune og talsperson for juryen fortæller, at juryen er imponeret over årets indstillinger:

”Landskabsarkitekturen er en integreret del af den grønne omstilling, og Corona-nedlukningen har blot yderligere synliggjort behovet for rekreative områder. Derudover bidrager landskabsarkitekterne med konkrete løsninger på en række af de store samfundsmæssige udfordringer, hvilket de tre finalister på hver deres måde illustrerer,” forklarer Steen Himmer.

Juryen, som i det tidlige efterår har gennemgået de indstillede projekter, består af en repræsentant fra Park- og Naturforvalterne, Danske Arkitektvirksomheder, Danske Landskabsarkitekter og to uvildige medlemmer.

FINALISTER 2021

De tre finalister til Dansk Landskabspris 2021 er:

Gellerup Ny Naturpark – Landskabsarkitekt: SLA / Underrådgivere: Effekt og COWI / Konsulenter: Social Action, GAME og Boris Brorman Jensen / Bygherre: Brabrand Boligforening / Areal: 130.000 m2/ Periode: Færdig 2019 / Sted: Aarhus

Remiseparken – Landskabsarkitekt: BOGL / Samarbejdspartnere: Rambøll, SNE Architects / Bygherre: Københavns Kommune / Areal: 35.000 m2/ Periode: 2016 -2020 / Sted: København

Forpladsen til K.B. Hallen – Landskabsarkitekt: Marianne Levinsen Landskab / Totalrådgiver: CCO / Hovedentreprenør: Zøllner A/S / Belysning: Jesper Kongshaug / Bygherre: Frederiksberg Kommune / Areal: 3.800 m2 / Periode: 2018 / Sted: Frederiksberg

De tre finalister til Dansk Landskabspris viser, at mange landskabsprojekter er flere-i-én-løsninger, hvor projekterne ofte både har en klimamæssig og social dimension

Steen Himmer, talsperson for juryen

DL Finalister 21 04

1 / 1

Derfor er de indstillet til prisen

Juryens begrundelse for, at de tre byparker er med i finalerunden, er, at de alle tre viser, hvordan landskabsarkitekter arbejder med at løse samfundsmæssige problemer som blandt andet klimaudfordringerne og sociale forhold.

”De tre finalister til Dansk Landskabspris viser, at mange landskabsprojekter er flere-i-én-løsninger, hvor projekterne ofte både har en klimamæssig og social dimension,” siger Steen Himmer.

Foto: SLA/COAST

Gellerup Ny Naturpark

I naturparken er der etableret udearealer imellem blokkene i Gellerupparken og Toveshøj, som har givet et ”vildt” landskab med naturoplevelser og mødesteder for beboerne. 

Jury: "Med udgangspunkt i en omfattende borgerinddragelsesproces løser Gellerup Ny Naturpark uderummenes sociale, fysiske og miljømæssige udfordringer ved at etablere en sammenhængende og frodig bypark, der giver plads til mennesker, dyr og planter."

Foto: COAST

Remiseparken

Remiseparken ligger midt i Urbanplanen på Amager og er en offentlig park med både grønne områder, legeområder, ophold og grillpladser, nyttehaver og de to bemandede legepladser, Bondegården og Byggeren.   

Jury: "I Remiseparken viser et kombineret kultur-, bevægelses- og naturlandskab, at grønne byrum med et samlet greb kan klimasikre byer, øge biodiversiteten og sikre social bæredygtighed."

Foto: Adam Mørk

Forpladsen ved K.B. Hallen

Jury: "Forpladsen ved den nyrestaurerede K.B. Hallen skaber sammenhæng og fungerer i dagligdagen som en plads for ophold og uformelle møder, mens den ved forskellige koncerter og events fungerer som et samlende ankomstrum for en bred skare af borgere."

Udover æren følger også en pris på 50.000 kroner, som bliver uddelt til vinderen torsdag den 18. november i Valencia-bygningen i København.

Læs senere artikler

Anmelder: Gellerup Bypark er en fornøjelse

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Podcast-serie sætter fokus på det boligsociale arbejde

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Anja Andersen BL
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Nye tal: Kun få fejl i renoveringer af alment byggeri

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Nye tal: Kun få fejl i renoveringer af alment byggeri

Fik du

læst disse?

BL Tingbjerg 111018 014 Nu er der færre parallelsamfund på Boligministeriets liste
Finnmuus Boligdirektører: Kæmpe problem at udskyde energirenoveringer og andre nødvendige renoveringer
RW 210922 FAB Elbiler 0024 Boligselskab: "Planlæg ladestandere til fremtiden"
Katja Lindblad Domea Beboerrådgivning bremser udsættelser
Se alle artikler ( 2657 )

0

Læseliste