22. NOV. 2021 KL. 16:28
Forebyggelsesområder betyder nye kriterier og regler
22. NOV. 2021 KL. 16:28
Den 1. december præsenterer Indenrigs- og Boligministeriet en ny liste over forebyggelsesområder. Med listen følger nye kriterier og regler, som blev gennemgået på en temadag i BL.
Parallelsamfund, omdannelsesområde og obligatorisk fleksibel udlejning. Hvad er det for nogle begreber, og hvornår skal hvad gælde for hvilket område?
Det var en større gruppe deltagere fra den almene boligsektor og kommuner mødt frem for at høre mere om mandag den 22. november, hvor BL – Danmarks Almene Boliger havde inviteret til temadag.
”Den 1. december offentliggør ministeriet den nye liste over forebyggelsesområder. Med den skal I forholde jer til ny lovgivning og nye kriterier,” fortæller Rita Munk, Bolig- og Planstyrelsen, der indledte det fire timer lange seminar hos BL i København.
Lovforslaget om parallelsamfund, som blandt andet indfører forebyggelsesområder, blev vedtaget den 23. november 2021.
Rita Munk, som sidder med almenboliglovgivningen i Bolig- og Planstyrelsen, kan godt forstå, at lovforslaget giver anledning til mange opklarende spørgsmål.
Men i virkeligheden er der hovedsageligt tale om kendte anvisnings- og udlejningsredskaber, der kommer til at gælde i nye boligområder.
"Det nye er blandt andet, at grænseværdierne for udpegningskriterierne er lavere for de nye forebyggelsesområder end for udsatte boligområder. For eksempel er et af kriterierne for forebyggelsesområder, at andelen af ikkevestlige indvandrere og efterkommere er over 30 procent af beboerne," forklarer Rita Munk til deltagerne fra de almene boligorganisationer og kommuner.
Artiklen fortsætter under citatet og boksen.
Webinarer om forebyggelsesområder
Den 6. december afholder BL endnu et seminar om forebyggelsesområder - denne gang digitalt.
Du kan tilmelde dig her:
https://bl.dk/kurser-og-netvaerk/kursuskalender/?eventId=21-448
Formålet med temadagen er at give deltagerne en introduktion til de nye regler og et overblik over de lovgivningsmæssige forskelle for de forskellige typer af boligområder.
Indhold:
- Hvad betyder det at være et forebyggelsesområde – og et af de øvrige typer af boligområder? Hvad er baggrunden for lovgivningen?
- Hvad er forskellene og lighederne mellem forebyggelsesområder, udsatte områder, ghettoområder (parallelsamfund) og hårde ghettoområder (omdannelsesområder)?
Læs senere artikler
Se kortet med de 58 'forebyggelsesområder'
Regeringen til kamp mod parallelsamfund med nyt udspil
Ny områdetype: forebyggelsesområder
Grundkriterierne for at være et forebyggelsesområde vil fra december være, at boligområdet har:
- Over 1.000 beboere
- Over 30 procent beboere med ikke-vestlig baggrund
- Hvis man desuden opfylder 2 ud af 4 kriterier om:
- Andelen af beboere udenfor arbejdsmarkedet (over 30 %)
- Andelen af dømte (over 2 gange landsgennemsnit)
- Lavt uddannelsesniveau (Over 60 % har kun grunduddannelse)
- Lavt indtægtsniveau (tjener under 65 % af gennemsnittet i regionen)
I forebyggelsesområder indføres obligatorisk udlejning efter særlige kriterier (fleksibel udlejning), og kommunernes adgang til boligsocial anvisning begrænses.
De nuværende områdetyper videreføres. Men nogle af de allerede kendte områdetyper skifter navn til:
- Parallelsamfund (tidligere ghettoområder)
- Omdannelsesområde (tidligere hårde ghettoområder).
Udsatte områder fortsætter dog under samme navn.
Nye regler for bytte og fremleje
Der kommer også nye regler for bytte og fremleje i udsatte områder, herunder parallelsamfund og forebyggelsesområder.
Som led i lovforslaget bliver der indført regler for, at bytte og fremleje i udsatte områder kun kan ske til tilflyttere, som opfylder de samme kriterier for indflytning, der i forvejen gælder for tilflyttere via venteliste.
De almene boligorganisationer går en tid i møde, hvor de skal have tungen lige i munden, når de tygger sig igennem den nye lovgivning.
En lovgivning, der har betydning for den kommende beboersammensætning i forbindelse med udlejning og anvisning i flere almene boligområder.
Om skribenten
Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.
Seneste Artikel
Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.
Seneste Artikel
Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"Mest læste
Se alle artikler (3003)0