22. NOV. 2021 KL. 14:02

Ekstra varmeregning lander hos lavtlønnede i København

BL Tingbjerg 111018 004

I Tingbjerg har boligafdelingerne i mindst 5 år fået leveret fjernvarmevand med lavere temperaturer end andre steder. Foto: Carsten Andersen

Beboere i Tingbjerg og på Nørrebro har betalt urimeligt meget for varme fra HOFOR, siger boligorganisationerne fsb og KAB. På kant med loven om forskelsbehandling, mener BL.

På indre Nørrebro skruer beboere for tiden op for radiatorerne i almene boliger i Tjørnegade og Stengade. Boligerne tilhører boligorganisationen fsb og bliver alle varmet op med fjernvarme fra HOFOR. Men forsyningsselskabet leverer ikke lige så varmt vand til ejendommen i Tjørnegade som til den i Stengade, ifølge Poul Thrane, energikonsulent i fsb.

”Det giver en ekstra høj regning i Tjørnegade, fordi HOFOR afregner begge ejendomme på samme måde, og det er urimeligt,” siger Poul Thrane.

I Tjørnegade er fjernvarmevandet omkring 70 grader varmt, når det strømmer ind i ejendommens rør, mens det er cirka 80 grader i Stengade.

Varmeforsyningsloven

  • 20 d. Varmedistributions- virksomheder skal stille deres ydelser omfattet af § 20, stk. 1, til rådighed for forbrugerne på gennemsigtige, objektive, rimelige og ikkediskriminerende vilkår.
"Vi håber, at HOFOR vil medvirke til at løse udfordringerne, så alle byens beboere oplever, at de betaler en fair pris for deres varme."

John Kepny-Rasmussen, energi- og varmekonsulent i KAB

På kant med loven om varmeforsyning

Teknisk konsulent i BL - Danmarks Almene Boliger - Mikkel Jungshoved vurderer, at den ens prissætning og den store forskel på temperaturen er så uretfærdig, at den er i strid med paragraf 20 i loven om varmeforsyning. Den paragraf, der handler om forskelsbehandling.

”Vi mener, det er under al kritik, at nogle af de områder med de laveste indtægter i København har betalt en urimelig høj pris og en pris som, ifølge paragraf 20 i varmeforsyningsloven, kan være på kant med loven,” siger Mikkel Jungshoved.

Har kostet flere hundrede tusinde kroner i Tingbjerg

I Tingbjerg har boligafdelingerne også i mindst 5 år fået leveret fjernvarmevand med lavere temperaturer end andre steder. Det har kostet beboerne flere hundrede tusinde kroner årligt, ifølge fsb og KAB, der begge har boliger i området.

”Beboerne kan heldigvis ikke på nogen måde mærke det på temperaturen i deres boliger,” understreger John Kepny-Rasmussen, der er energi- og varmekonsulent i KAB.

Problemet er det samme som i Tjørnegade. Boligafdelingerne ender med at betale en strafafgift, fordi de ikke kan afkøle fjernvarmevandet nok, før det sendes retur til HOFOR. Fjernvarmevandet skal afkøles med omkring 31 grader, og det er teknisk set svært, når boligafdelingerne modtager vand, der kun er cirka 70 grader varmt.

”Beboerne har i flere år betalt strafafgift, og det finder vi er uretfærdigt. Vi kritiserer HOFOR for, at de ikke afregner efter den temperatur, boligafdelingerne rent faktisk modtager,” siger John Kepny-Rasmussen.

På Vesterbro er prisen mere fair

Der er faktisk et område i København, hvor HOFOR leverer vand med en temperatur på omkring 70 grader, men stiller lavere krav til afkøling. Nemlig på Vesterbro i København. Det område har HOFOR udnævnt til et såkaldt lavtemperaturområde.

”Vi oplever en uretfærdig forskelsbehandling mellem nogle af vores boliger og andre dele af byen,” siger Poul Thrane.

Poul Thranes seneste målinger i Tingbjerg viser dog, at HOFOR igen har skruet op for temperaturen på fjernvarmevandet. Han håber, det fortsætter.

BL ønsker forståelse for problemet hos HOFOR

BL har sammen med KAB og fsb gennem længere tid forsøgt at rejse sagen overfor HOFOR. Men uden at kunne skabe forståelse for problemet. 

Prissætningen og den lave temperatur er ifølge BL på kanten af paragraf 20 i varmeforsyningsloven om forskelsbehandling. Det kommenterer Hofor overfor Fagbladet Boligen:

Vi kan ikke garantere samme fremløbstemperatur over hele det store område, vi forsyner. Det er netop en af årsagerne til, at vi har en buffer omkring afkølingskravet, så man hverken får bonus eller ekstrabetaling, hvis man har afkølet fem grader mere eller mindre end selve afkølingskravet,” skriver Morten Skov, chefingeniør hos Hofor, til Fagbladet Boligen.

Energi- og varmekonsulent i KAB John Kepny-Rasmussen påpeger, at hvis den fysiske størrelse på HOFORs forsyningsområde spænder ben for en differentieret prissætning, kunne det være en mulighed at opdele byen i flere priszoner.

”Vi håber, at HOFOR vil medvirke til at løse udfordringerne, så alle byens beboere oplever, at de betaler en fair pris for deres varme,” siger John Kepny-Rasmussen.

Fjernvarme

Fjernvarme bliver brugt til opvarmning af boliger og til at varme vandet i fx bruser og vandhane op med. Derefter sendes det retur til leverandøren.

HOFOR (Hovedstadsområdets Forsyningsselskab) dækker cirka 98% af varmebehovet i Københavns Kommune.

Hos HOFOR afhænger prisen af den enkelte ejendom (fx størrelse, anvendelse, isolering), forbrug og temperaturen på returvandet.

For at fjernvarmenettet kan drives så effektivt som muligt, er det vigtigt, at der er en stor temperaturforskel på det fjernvarmevand, som ejendommen modtager, og det som sendes retur. Temperaturforskellen kaldes for afkøling.

Afkølingskravet for 2021 er 31°C. For lavtemperaturområdet ved Vesterbro er afkølingskravet 25°C.

Hvis afkølingen i ejendommen er op til 5°C højere eller lavere end afkølingskravet, opkræves der ingen ekstra betaling eller udbetales bonus. Er afkølingen over året i gennemsnit over 36°C (30°C for lavtemperaturområdet ved Vesterbro), udbetales der bonus. Omvendt opkræves der en ekstra betaling, hvis afkølingen i gennemsnit har været under 26°C (20°C for lavtemperaturområdet ved Vesterbro).

 

Kilde: HOFOR

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2894 )

0

Læseliste