26. MAJ. 2021 KL. 13:02

“Vi er villige til at gå på kompromis med meget for at bo i byen”

AHW

"Byen er stadig en magnet, men vi skal passe på, at det ikke går ud over kvaliteten, når vi bygger nyt,” siger Anne Hedegaard Winther, som netop har afsluttet en ph.d fra BUILD omkring det, hun kalder ‘urban compact living’.

Danskerne bor i sammenligning med resten af Europa på rigtig meget plads. I byerne bor vi på mindre plads. Men pas på med at skære alt for meget i kvadratmeterne, når man bygger nyt, lyder det fra forsker, der netop har afleveret en ph.d om små boliger.

Urban compact living, tiny living, micro living, small living. 

Kært barn har mange navne.

En trend i alverdens større byer er, at vi må indrette os på mindre plads og benytte os af kreative metoder for at få plads til både vores liv og privatliv i hjemmet. Hver kvadratmeter skal udnyttes til fulde med praktisk og funktionsdygtigt inventar. Nogle kan aktivt vælge, hvordan de vil bo, mens andre har indrettet sig på den plads, de har mulighed for.

Og selvom man måske har muligheden for at bo større i en provinsby eller på landet, så vælger mange fortsat byen. Byen er en magnet, når man skal bosætte sig. Og så er man villig til at bo på mindre plads, for at have tilbuddene tæt på.

Anne Hedegaard Winther har netop afsluttet en ph.d, hvor hun har set på alle de knuder, vi er villige til at slå på os selv for at blive boende i byen. Her er priserne skyhøje og valgmulighederne for at bo på mange m2 er små. Med mindre man da har mange penge. I sin ph.d ser hun på, hvordan man skaber hjem på lidt plads.

For mange er det sted, man bor ikke noget, man har valgt, men den mulighed, man har fået. Og så indretter man sig derefter. Også selvom pladsen er lille. Men har man midlerne til at flytte til mere plads udenfor byerne, så gør man det ikke nødvendigvis. 

"Det er nærmest kontroversielt, at vi er villig til at indrette os på så lidt plads i byerne for at have tilbuddene så tæt på. For mange har de ikke noget valg, men dem, jeg har kigget på i min forskning kunne godt flytte til noget større udenfor de store byer, hvor de kunne få adgang til en have og lidt mere ro. Men alligevel vælger mange at boende. Byen er stadig en magnet, men vi skal passe på, at det ikke går ud over kvaliteten, når vi bygger nyt," siger Anne Hedegaard Winther, som har lavet sin erhvervs-ph.d. ved BUILD på Aalborg Universitet og Fonden for Billige Boliger.

Artiklen fortsætter under billedet: 

Om ph.d-afhandlingen

Compact living får i stigende grad opmærksomhed som muligt bidrag til at mindske presset på storbyernes rødglødende boligmarked. Dette gælder også danske byer.

Men en komprimering af boligers størrelse indebærer en alvorlig risiko for at forværre boligforholdene for beboerne. Fordi der er tale om et nyt fænomen, mangler vi viden om hvilke motivationer, der ligger til grund for at vælge urban compact living, og om hvordan livet rent faktisk leves i en sådan kontekst. Anne Hedegaard Winther har undersøgt præcis disse forhold. Læs hendes ph.d her.

Compact Living

Her besøger Anne Hedegaard Winther en familie, der bor på meget lidt plads i byen. Motivationen kan læses i hendes ph.d: "en komprimering af boligers størrelse indebærer en alvorlig risiko for at forværre boligforholdene for beboerne."

"Det er nærmest kontroversielt, at vi er villig til at indrette os på så lidt plads i byerne for at have tilbuddene så tæt på."

Anne Hedegaard Winther

ph.d

En familie på fire på 60m2

I sin forskning har kun konkret besøgt forskellige familier, der bor i andelslejligheder eller ejer-lejligheder. En målgruppe som hun beskriver som ‘middelklasse’, som - hvis de ville - kunne få adgang til mere plads - uden for de store byer. 

F.eks. har hun besøgt en familie bestående af to voksne og to teenage-børn, som bor på 60m2. Og hun har besøgt en single, som bor på 30m2. Fælles for dem er, at de godt kunne bo større, men det ville ikke blive i byen.

Danskerne bor i gennemsnit på 52,5 kvadratmeter per person, men københavnerne må nøjes med 40 m2. Du kan i øvrigt læse her, hvor mange m2 hver person i gennemsnit har til rådighed i din kommune her. 

"Man kan sige, at for mange af dem er det et bevidst valg at blive boende, fordi man - hvis man flyttede - ville skulle bytte byen ud med landet. Det handler om de meget høje boligpriser. Så man vælger at få det bedste ud af det, hvor man bor," siger Anne Hedegaard Winther. 

"Jeg kiggede meget på, hvordan man så indrettede sig, og her er det tydeligt, at man går efter allermest fleksibilitet. Altså frihed til at indrette sig på sin egen måde og skabe sit eget hjem. Det kan en developer ikke gøre. Beboerne vil have mulighed for selv at skabe sine rum, og det er en god idé at tænke ind, når man bygger nyt," siger Anne Hedegaard Winther. 

At have fleksibilitet, når man skal bo på mindre plads er meget vigtigt. 

Anne Hedegaard Winther nævner bl.a. Almen Bolig Plus konceptet, som en måde at give beboerne maksimal frihed til at indrette sig, samtidig med at huslejen er holdt nede.

Almen Bolig Plus konceptet vægter fællesskab og initiativ højt og huslejen er rimelig, fordi man selv står for at slå græs, klippe hæk, feje og rydde sne. 

Anne Hedegaard Winther er med i et panel, som skal sikre billige boliger i København.

Vil man læse mere om 'urban compact living' og de cases, som Anne Hedegaard Winther har lavet, så kan ph.d’en downloades her.

Læs senere artikler

Hun er arkitekten, der tænkte børneværelset ind i vores boliger

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Skal jeres projekt vinde en New European Bauhaus Prize?

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Her er der penthouses til 7,5 mio. kr. på toppen af det almene

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Kristoffer
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Løb Mellem Husene har vokseværk

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Løb Mellem Husene har vokseværk

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2979 )

0

Læseliste