25. MAJ. 2021 KL. 11:34

"Trenden er, at folk holder sig for sig selv"

BL Lisbeth Elfort 240521 002

Kender du det? Det er svært at få folk til at hjælpe med opgaverne, når i laver arrangementer? Lisbeth Elfort fra Grantofte i Ballerup har lært at det er en god idé at dele opgaver ud i mindre bidder. Foto: Carsten Andersen

Lisbeth Elfort er fællesskabsambassadør i Grantoften i Ballerup, og det giver hende nye ideer til at få flere frivillige til fællesspisning og afdelingsbestyrelsen.

For et par år siden var Lisbeth Elfort med til at starte fællesspisning i Grantoften i Ballerup. Der var plads til omkring 60 beboere ad gangen, der betalte 25 kroner for et måltid mad som en gruppe beboere havde lavet.

"Men det var lidt svært at få folk til at hjælpe til," siger Lisbeth Elfort.

"Der var måske nogen, der ikke både ville være med til at dække bord, lave mad og vaske op. De ville måske kun lave mad eller vaske op. Og så fandt jeg ud af, at det måske var de der små ad hoc-grupper, hvor man kun var med til en ting, vi skulle satse på," siger hun.

Diplom og nål på jakken

Der blev sat ord på metoden med at dele arbejdsopgaver ud i mindre bidder, da Lisbeth Elfort i september 2020 blev uddannet som fællesskabsambassadør af boligorganisationen DAB.

Læs også: 5 råd: Sådan kan I starte aktive fællesskaber

Idéen med kurset er, at deltagerne bagefter kan hjælpe andre beboere med at starte aktiviteter op til glæde for fællesskabet i afdelingen. Efter kurset fik Lisbeth Elfort et diplom og en nål til at sætte på trøjen, der viser, at hun er fællesskabsambassadør.

"Jeg meldte mig til kurset, fordi jeg syntes, det kunne være meget sjovt at være med til at inspirere andre boligselskaber, men også lære af, hvad de laver af arrangementer for at engagere beboerne," siger hun.

Afdelingsbestyrelsen behøver ikke stå for det hele

Lisbeth Elfort er 55 år og arbejder til daglig som procesoperatør i en medicinalvirksomhed, hvor hun pakker kit til medicinforsøg.

Lisbeth Elfort har været frivillig i Beredskabsstyrelsen i mange år, men for cirka 10 år siden besluttede hun at lægge energien i afdelingsbestyrelsen, hvor hun i dag er konstitueret formand. Her vil hun bruge den inspiration, hun har fået fra uddannelsen til fællesskabsambassadør.

"Jeg vil rigtig gerne inspirere andre til at lave nogle fællesarrangementer for medbeboere," siger hun.

"Vi har blandt andet svært ved at få folk til at melde sig ind i afdelingsbestyrelsen, og det er måske fordi man ikke vil påtage sig det store arbejde, det er at sidde i en afdelingsbestyrelse," siger hun.

Grantoften er en stor afdeling i Ballerup almennyttige Boligselskab, der administreres af DAB. Afdelingen har over 1.300 boliger i rækkehuse og højhuse. Det er for eksempel især afdelingsbestyrelsen, der står for juletræsfesten med 600 deltagere. Men det kunne beboere udenfor afdelingsbestyrelsen måske gøre.

”Så kunne man måske sige, at I er kun med til at arrangere juletræ eller fællesspisning, så man fokuserede på det små i stedet for det store,” siger Lisbeth Elfort.

Sådan skriver VIVE om Fællesskabs-ambassadørerne:

”Idéen med fællesskabsambassadører er at have nogle beboere, der skal fremme fællesskabsdagsordenen og facilitere fællesskabsdannelse, men ikke nødvendigvis være dem, der udfører aktiviteterne.”

”DAB udviklede aktiviteten på baggrund af en erkendelse af, at det var svært at kommunikere direkte med de beboere, der var aktive. Det skulle hver gang gå igennem de formelle kanaler, beboerdemokratiet og bestyrelsesmedlemmer.”

”Kursisterne blev en blanding af beboere, der allerede var bestyrelsesmedlemmer, og beboere, der ikke er motiveret for afdelingsbestyrelsesarbejde, men er motiveret for at arbejde med fællesskaber og frivillighed.”

”Selve kurset var tilrettelagt således, at på den første kursusdag skulle deltagerne fortælle om deres motivation for at blive fællesskabsambassadør. Motivationen viste sig at dække over både nysgerrighed, ønsker om konkret redskaber og en form for indignation over, at fællesskaber opleves som værende under pres.”

Kilde: Aktive ældre i aktive fællesskaber i den almene boligsektor, 2021, VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd. Læs mere her. 

”Lige nu synes jeg trenden er, at folk hellere bare vil holde sig for sig selv, men jeg synes, det der med, at man kan inspirere folk til at have nogle små klubber og kende andre beboere, det synes jeg er prikken over i’et, fordi jeg synes, det er et fantastisk område og fællesskab, vi har herude.”

Lisbeth Elfort

"Fællesskabsambassadør" i sit boligområde Grantoften i Ballerup.

Trenden er at folk holder sig for sig selv

Foreløbig har DAB uddannet 18 beboere og beboerdemokrater til fællesskabsambassadører.

Tanken er, at der skal være en ambassadør i alle afdelinger. De skal indgå i et netværk som DAB driver. Nu er uddannelsen blevet evalueret af VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter. Forskerne skriver, at uddannelsen har et stort potentiale til at bringe dagsordenen om fællesskab ud til beboerne. Og den dagsorden er vigtig, mener Lisbeth Elfort.

"Lige nu synes jeg trenden er, at folk hellere bare vil holde sig for sig selv, men jeg synes, det der med, at man kan inspirere folk til at have nogle små klubber og kende andre beboere, det synes jeg er prikken over i’et, fordi jeg synes, det er et fantastisk område og fællesskab, vi har herude."

Læs senere artikler

5 råd: Sådan kan I starte aktive fællesskaber i jeres boligafdeling

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste