21. MAJ. 2021 KL. 12:33

Nybyggeri bliver udelukkende røgfrit

Skovbrynet

FABs "Skovbrynet", der blev taget i brug i 2011, var Danmarks første 100 procent røgfrie almene boligafdeling

På trods af bred politisk enighed om at Odense skal være røgfri om mindre end ti år, var der markant modstand mod røgfrie boligafdelinger, da spørgsmålet blev behandlet i Odense Byråd.

Når Fyns Almennyttige Boligselskab (FAB) fremover bygger nyt, må fremtidens beboere hverken ryge i boliger eller på fællesarealerne - heller ikke de udendørs. Det besluttede FABs organisationsbestyrelse i 2020. Som tilsynsmyndighed for de almene boliger, skal kommunens øverste myndighed – byrådet – dog forholde sig til beslutningen, før den kan føres ud i livet.

Det skete på et byrådsmøde den 14. april i år. Boligorganisationen fik efter opbakning fra Socialdemokratiet, SF, Venstre og Det Radikale Venstre grønt lys, men forud gik en voldsom debat. Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og De Lokalnationale stemte alle nej.

Argumenterne fra modstanderne var, at folk selv skal have lov til at bestemme, om der skal tændes cigaretter i deres private hjem - som de som lejere af en almen bolig endda er medejere af.

Overraskende stor modstand

Den ikke ubetydelige modstand mod forslaget var overraskende. Ikke mindst set i lyset af, at et enigt byråd i februar 2017 vedtog en strategi, der skal gøre Odense til den første helt røgfrie by inden 2030.

En målsætning der arbejdes hårdt på at opfylde i kampagnens oprettede sekretariat under Børn og Ungeforvaltningen, og som foreløbig 31 af byens virksomheder og institutioner har tilknyttet sig i et partnerskab. Blandt dem er FAB i selskab med blandt andet byens gymnasier, den årlige musikfestival ”Tinderbox” Odense Boldklub og en række industrivirksomheder.

Røgfrie pionerer

”Vi tager vores menneskelige ansvar alvorligt. Derfor har vi indgået partnerskab med Røgfrit Odense,” fortæller FABs formand, Erling Nielsen.

”Samtidig oplever vi efterspørgsel på røgfrie boliger,” fortsætter han.

Allerede i 2005 vedtog boligorganisationen at opføre ”Skovbrynet” der blev Danmarks første røgfrie boligafdeling. Boligerne der har der været stor efterspørgsel på. De næste røgfrie boliger er på vej i ”Gartnerbyen”, som opføres i den vestlige bydel ”Bolbro”. Afdelingen kommer til at bestå af 49 ungdomsboliger og 46 familieboliger.

”De kommende boliger i Gartnerbyen er udlejet. Vi vil gerne have flere. Det er et populært produkt,” siger Erling Nielsen.

Berøver ingens frihed

Erling Nielsen mener ikke, at FAB ved at bygge røgfrie boliger griber ind i folks personlige frihed?

”Der er masser af boliger, hvor man må ryge, og vil man gerne det, så er det selvfølgelig dem, man skal søge. Det er indtil videre under én procent af vores 9000 boliger, der er røgfrie, så vi lukker ikke nogen ude,” siger FAB-formanden.

”Det er jo det samme med husdyr. Vi har også boliger, hvor man ikke må bo med en stor hund".

Der er hos FAB ingen aktuelle planer om at gøre afdelinger, hvor man i dag må ryge, røgfrie. Men Erling Nielsen vil ikke udelukke, at det sker.

”Det er jo beboerne, der via beboerdemokratiet bestemmer, hvad der skal ske med den afdeling, de bor i. Det kan da godt være, at trenden om fem år er sådan, at der er stemning for det. Også hos dem der til den tid stadig ryger, siger FAB-formanden.

”Allerede nu er trenden, at folk ikke ryger i deres bolig. Det kan jeg se her, hvor jeg selv bor i Højstrupparken, der er nyrenoveret. Der går de fleste udenfor, siger Erling Nielsen.

 

Om ”Røgfrit Odense”

Odense Byråd har vedtaget en vision om, at ingen børn og unge skal ryge i 2025, og at Odense som by skal være fri for røg i 2030. Definitonen på røgfri by er, at de cirka 17 procent daglige rygere, der i dag har adresse i Odense, skal ned på kun to procent. Målsætningen gælder ikke kun røg. Den omfatter også, dem der bruger snus, vandpibe eller e-cigaretter..

Kampagnen tilbyder blandt andet målrettede rygestopkurser for mange forskellige grupper herunder unge og gravide. For særligt udsatte og psykisk syge er der hjælp til at stoppe med røgen på Cafe paraplyen, der ligger midt i Odense e, røgfrie skoler og legepladser og partnerskaber med for eksempel byens virksomheder og uddannelsesinstitutioner.

Om skribenten

Regnar 06111
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Regeringen vil ikke forpligte politi til at informere om kriminelle

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Regeringen vil ikke forpligte politi til at informere om kriminelle

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2983 )

0

Læseliste