21. MAJ. 2021 KL. 10:00

Ejendomsmester fik succes: Nu klarer beboere småopgaver selv med gratis redskaber

Gerd Lars Græsborg

Tilliden til ejendomsmester Gerd Wegener voksede efter servicebesøgene. Foto: Lars Græsborg

Før ringede beboere 300 gange om året efter hjælp – nu er det 5 gange. Det vildeste, der er sket, er at skimmelsagerne er væk!

En pose med gratis redskaber, et hæfte med billeder og et besøg af ejendomsmesteren. De tre ting har gjort beboerne på Lukretiavej i København gode til at vedligeholde deres egne lejligheder. Det fortæller Gerd Wegener, ejendomsmester i afdelingen, der tilhører boligorganisationen Bo-Vita. Tidligere fik hun alt for mange opkald fra beboere, fordi deres vaske stoppede, og køleskabene frøs.

”Beboerne på Lukretiavej var ikke så gode til at vedligeholde deres boliger. Der var ingen, der havde vist dem hvordan, eller fortalt dem, at det er deres ansvar. Nu er de bedre end i andre boligafdelinger,” fortæller Gerd Wegener.

Ejendomskontoret plejede hvert år at få omkring 300 opkald om småreparationer fra beboerne i de 72 lejligheder. Nu er det nede på cirka 5 opkald om året.

Lavede et hæfte med billeder

Opskriften på succesen var at lære beboerne at vedligeholde deres lejligheder selv. Ideen kom fra driftskonsulent Hans Háfjall fra Bo-Vitas beredskab. Han er tidligere ejendomsmester i afdelingen.

”Beboerne kan i realiteten håndtere rigtigt mange småproblemer selv, men hvad skal der til for, at de gør det? Det spurgte jeg mig selv om, og derfor lavede jeg et hæfte med billeder af de ting, de skulle vedligeholde i lige præcis deres lejligheder,” siger Hans Háfjall.

Hæftet viser for eksempel, hvordan filteret på vandhanen i køkkenet skal renses. Omkring 80 procent af beboerne har anden etnisk baggrund end dansk, så teksten er nem at læse. Hæftet har QR-koder til små videoer om vedligehold.

Posen der fikser næsten alt

Ejendomsmester Gerd Wegener havde også en stofpose med til beboerne. Den var fyldt med redskaber til vedligehold, blandt andet filtre til vandhaner, en svupper, en flaskerenser, en dåse smøremiddel og et indeklimakort.

”Jeg gennemgik hæftet med beboerne i hvert eneste rum i lejligheden. Jeg viste dem for eksempel, hvordan de skulle rense udsugningen med flaskerenseren, og det gav mening for dem,” siger Gerd Wegener.

”Det bedste er, at vi ikke længere har skimmelsager. Jeg forklarede dem, hvor vigtigt det er at lufte ud, holde trækventilen åben, flytte store møbler lidt ud fra ydervæggen og tage de store, tunge gardiner væk fra vinduerne,” siger hun.

Beboere var mistænksomme

Servicebesøgene blev varslet i god tid.

”Beboerne i den første opgang var meget mistænksomme. De troede, vi kom for at snage i deres liv, men allerede i den næste opgang havde de hørt, at det ikke var farligt, og at de fik noget ud af det,” siger hun.

”Efterhånden fik kvinderne et knus og mændene et håndtryk, når vi gik igen efter servicebesøget. Det var banebrydende vildt og slog en kolbøtte for alle,” siger Gerd Wegener.

En sandwich og en sodavand

Besøgene i hver enkelt opgang sluttede med et opgangsmøde i selskabslokalet med sandwich og sodavand, hvor næsten alle beboere deltog. Afdelingens netværkskonsulent Tanja Nyegaard kom og fortalte om klubber og aktiviteter i området.

”Vi så, at der kom lidt flere deltagere til aktiviteterne bagefter. Der var også et rigtigt godt socialt formål i, at folk fik mødt hinanden i opgangen. Og det gav mig et kæmpe forspring i at komme ind på folk og danne relationer,” siger Tanja Nyegaard.

Lidt svært at overtale andre

Besøgene fandt sted i 2019, og siden har corona bremset gentagelser. Hans Háfjall vil gerne bruge metoden i andre afdelinger.

”Men det er lidt svært at overtale Gerds kolleger til at kaste sig ud i det her, fordi det lyder som en tidsrøver, og de er ikke sikre på, at de får nok ud af det,” siger han.

Hvert besøg varede en halv time, men forberedelsen af hele konceptet med hæftet, posen og et tjek-skema til Ipad tog cirka 750 timer at lave for 7 involverede medarbejdere, anslår Hans Háfjall. Næste gang vil forberedelserne gå hurtigere.

Satte stopper for rygere i opgangen

Beboernes tillid til Gerd Wegener voksede efter servicebesøgene, og det hjælper hende i dag. Lukretiavej har nemlig også udfordringer med trygheden. Derfor deltog Bo-Vitas tryghedskonsulent også i alle besøg og spurgte ind til beboernes oplevelse af tryghed. Det tryghedsarbejde er støttet af Landsbyggefonden.

Samtalerne viste, at beboerne især var trætte af unge, der stod og røg i opgangene. Det fik Gerd Wegener stoppet ved at gøre forældrene opmærksomme på, at det var brud på husordenen.

”Det er også blevet et tryggere boligområde end det var,” siger Gerd Wegener.

Nu vil hun fortsætte arbejdet med at øge trygheden på Lukretiavej sammen med sine kolleger.

”Jeg oplevede, at beboerne gerne ville tage ansvar for deres lejligheder. Jeg tror, at de også gerne vil rykke sig og tage et større ansvar for trygheden, hvis de får hjælp til det,” siger Gerd Wegener.

Det fik beboerne i en stofpose

 

  • En svupper til afløb og toilet.

  • En flaskerenser til at rense udsugningsventiler i bad og køkken.

  • 2 filtre til vandhaner.

  • Et indeklimakort til at måle luftfugtigheden.

  • En flaske skimmelsanering.

  • En kabelstrip til at rense afløbet i bagvæggen i køleskabet.

  • Et hæfte med fotos og tekst om, hvordan beboeren skal vedligeholde fx udsugningsventiler, vandhaner, fliser, radiatorer, afløb, køleskab og ovn.

  • Oversigt over akuttelefonnumre.

  • Værdi: cirka 220 kroner.

Læs senere artikler

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3003 )

0

Læseliste