30. JUN. 2021 KL. 11:57

Pas på tyven i sommerferien

COLOURBOX41810335

Foto: Colourbox / 20 procent af alle indbrud i boliger sker i lejligheder.

Efter corona også lukkede ned for indbrudstyvens muligheder, er han eller hun nu ekstraordinært sulten. Og juli er en af højsæsonerne for indbrud.

Den ægte perlekæde far gav mor, da hun havde født hende – væk! Det samme er andre smykker, hun havde arvet eller fået af sin mand og sin familie.

Tomme smykkeskrin respektløst smidt ud over gulvet. Her blander de sig med ejendele, der er flået ud af skabe og skuffer i jagten på værdifulde genstande.  

Det påvirker mennesker meget mere, end de fleste er klar over at blive udsat for et indbrud.

Vores hjem skal være en tryg base. Det er hjemme, vi skal slappe af og være os selv med. Omgivet af ting, der har personlig betydning.

Corona

Desværre er indbrud en traumatisk oplevelse rigtig mange udsættes for i løbet af livet.

I 2020 var antallet af indbrud rekord lavt. 17.529 hjem blev sidste år krænket af indbrudstyven. Et fald på 40 procent i forhold til året før i 2019 - her var det tilsvarende tal 24.705.

”Det meget lave antal indbrud i 2019 hænger sammen med corona-pandemien, som har holdt os hjemme fra både arbejde, ferier med mere,” siger Lasse Nikolaj Staun, der er analytiker hos Det Kriminalpræventive Råd.

Der er dog rigtig mange grunde til ikke at hvile på laurbærrene.

Styrk beredskabet

Corona er nu på pause. Trangen til at komme ud og genopleve verden er for mange ekstraordinært stor.

Tyvene er efter at have været sat ud af spillet i lang tid sultne.

Og traditionelt er feriemåneden juli højsæson for indbrud. Det viser tal, som Københavns Universitet har udarbejdet for Det Kriminalpræventive Råd,

Mange tror, at lejligheder ikke er i speciel stor fare for indbrud, fordi man bor tæt, og det dermed øger risikoen for tyven.

Risikoen er mindre, end hvis man bor i eksempelvis en villa men alligevel betydelig.

20 procent af alle indbrud i private hjem i 2020 blev begået i lejligheder. Og specielt lejligheder i stueetagen er udsatte.

Af tallene fra Det Kriminalpræventive Råd, der virkelig er meget detaljerede, fremgår det også, at det specielt er omkring middagstid, at tyven vælger at bryde ind i lejligheder.

”Anbefalingen er naturligvis, at alle selv skal søge at forebygge indbrud i egen og naboens bolig. Som naboer, eller mennesker som bor i samme opgang, kan man lave aftaler om at holde øje både i hverdagen og i ferien,” siger Lasse Nikolaj Staun.

”Ejendomsfunktionæren og andre, som har et legalt ærinde, bør selvfølgeligt også være med til at holde øje med, hvad der foregår i boligområdet,” slutter han.

På Det Kriminalpræventive Råds hjemmeside kan du læse meget om Nabohjælp og andre tips til at undgå, at tyven besøger dig.

https://dkr.dk/

 

Når tyven har været der

Nedenstående er tips og råd fra Videncenteret Bolius om, hvordan du kommer videre, når indbruddet er sket.

  • Du kan få voldsomme ar på sjælen. I værste tilfælde kan du blive nødt til at flytte, da du ikke længere kan holde ud at være i huset.
  • Du kan få behov for at snakke med en psykolog for at komme videre.
  • Du skal fokusere på, at indbrudstyvene almindeligvis kun har været efter ude de materielle ting. De er ikke gået efter dig personligt. Det mest sandsynlige er også, at de allerede har glemt, hvilket hus, de har været inde i, og at du derfor ikke skal være bange for, at de samme tyve kommer igen.
  • Det er meget vigtigt at du får talt ud om det, der er sket. Du kommer nemmest ovenpå igen ved at få talt med familie og venner om oplevelsen. Men du kan også have behov for at tale med en psykolog for at lægge det hele bag dig. På den måde kan du få sat ord på angsten og mane den væk igen.
  • For at du kan komme videre, er det også meget vigtigt, at du sikrer boligen. Du kan fx sætte alarmer og overvågning op, melde dig til en naboovervågning eller sikre boligens døre og vinduer. Tjek, hvordan du sikrer boligen bedst mod indbrud på vores kampagneside botrygt.dk.

Læs senere artikler

Om skribenten

Regnar Nielsen BL
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Vi skal sikre de nødvendige plejehjemspladser

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Vi skal sikre de nødvendige plejehjemspladser

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2884 )

0

Læseliste