03. FEB. 2021 KL. 10:07

Regeringen: Gør skoler nær 15 ”ghettoer” til Unicef Rettighedsskoler

DSC6659

Foto: Simon Jeppesen

Børn i boligområder på ghettolisten skal lære deres rettigheder at kende i den lokale skole, lyder forslag i regeringens børnereform.

Regeringen foreslår, at skoler i nærheden af de 15 boligområder på den aktuelle ghettoliste, kan få penge til at blive Unicef Rettighedsskoler. Det er et af de i alt 43 forslag, der udgør regeringens udspil til en ny børnereform. Formålet er ifølge forslaget, at ”alle børn skal kende deres rettigheder og ikke mindst deres lovfæstede ret til ikke at blive slået af deres forældre”.

I dag er der 52 Unicef Rettighedsskoler spredt ud over det meste af Danmark, men ingen af dem ligger i nærheden af boligområderne på ghettolisten fra 1. december 2020. Der er både folkeskoler, privat- og friskoler blandt Rettighedsskolerne.

FAKTA

Regeringen foreslår:

  • Unicefs Rettighedsskoler etableres i nærheden af de 15 boligområder, der aktuelt er på regeringens ghettoliste for 2020, så børnene fra ghettoområderne får kendskab til og forståelse for deres rettigheder.

  • Det vil være frivilligt for skolerne at deltage.
  • Der afsættes øremærkede midler til at dække skolernes egenbetaling i de første 3 år, mens konceptet forankres.
  • Kilde: Regeringen, Børnene Først, 2021.


Unicefs Rettighedsskoler

  • Langelinieskolen i København blev den første danske Rettighedsskole i 2014. I dag er der 52.

  • Idéen blev udviklet i England. Der er Rettighedsskoler i en lang række europæiske lande. 
  • En Unicef Rettighedsskole forener elever, forældre, lærere og andet personale i et fællesskab, der er baseret på FN’s Børnekonvention.
  • Skolen er baseret på rummelighed, respekt, tryghed, engagement og ansvarsfølelse på en meget konkret måde, så værdierne bliver mere end bare ord.

Kilde: Unicef Rettighedsskole/Unicef.dk

Rettigheder på skoleskemaet

Rettighedsskolerne bygger på værdierne i FNs børnekonvention. Det er FNs børneorganisation Unicef, der står for det 1-årige forløb som fører til, at en skole bliver certificeret som Rettighedsskole. Undervisningen henvender sig til børn på alle klassetrin, og den tager ofte udgangspunkt i børnenes hverdag og inddrager dem i beslutninger, der vedrører dem selv og deres liv.

Langelinieskolen i København blev den første danske Rettighedsskole i 2014. Rettighedsskolerne har siden afholdt flere børnetopmøder med deltagere fra hele landet.

Regeringen vil øremærke midler til at dække skolernes egenbetaling i de første 3 år. Unicef Danmark oplyser, at organisationen ikke tager penge for, at en skole bliver en Rettighedsskole, men anbefaler, at der frikøbes en lærer, som kan bruge 20 % af sin tid som koordinator for projektet. 

Det er frivilligt for skolerne i nærheden af de 15 boligområder, om de ønsker at blive Rettighedsskoler.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Himmerland Boligforening 2020 Sankelmarksgade 9 Renejeppesendk Her er der penthouses til 7,5 mio. kr. på toppen af det almene
DSC01070 Opfordring til Christiansborg: ”Opret tænketank, der sikrer boliger til hele livet for alle”
Foto Holger Anderson Solveigraabergtingey 15 Ny BL-analyse: Behovet for boliger til seniorgruppen er stærkt stigende
Microsoftteams Image Se billederne: Konference satte lup på den blandende – og 'klumpede' – by
Keld Laursen Brabrand Boligforening Keld Laursen fratræder som Brabrand Boligforenings direktør
DSC2078 Generationernes Hus viser nye veje for fællesskab
Himmerland Boligforening 2019 Ole Nielsen Corona-regning: Lejetab kan give højere husleje til unge studerende
Se alle artikler ( 2061 )

0

Læseliste