03. DEC. 2021 KL. 11:43

Lovændring redder Aldersrogade - for nu

8

Der er ingen risiko for at Københavns 13 nye forebyggelsesområder bliver parallelsamfund, vurderer Københavns Kommune.

Beboerne i boligområdet Aldersrogade i København kan ånde lettet op indtil videre. Ingen af dem står til at miste deres bolig, selvom Aldersrogade nu har stået 4 år på listen over parallelsamfund, tidligere kaldet ”ghettolisten”. Beboerne er blevet reddet af en lovændring som et bredt flertal af politikere i Folketinget vedtog i november.

"Vi er voldsomt glade for den lovændring, der betyder at man får endnu et år til at forbedre beboersammensætningen," siger Kaare Vestermann, direktør i VIBO.

Boligorganisationerne VIBO og Bo-Vita ejer de 842 boliger i området. Lovændringen betyder, at Aldersrogade ikke bliver et omdannelsesområde i år og dermed skal fjerne op til 60 procent af de almene familieboliger i området.

"Vi er meget optimistiske og tror, at hvis vi får et år til, så ryger vi af listen over parallelsamfund. Det var lige ved at lykkes i år, og vi fortsætter arbejdet," siger Kaare Vestermann.

Hvis bare 0,1 procent flere beboere havde haft en uddannelse udover grundskolen, så havde boligområdet forladt listen allerede i år. Aldersrogade er det eneste boligområde i hele landet, der kan blive omdannelsesområde i 2022.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Fakta om listerne over parallelsamfund

Indenrigs- og boligministeren offentliggjorde 1. december listerne over omdannelsesområder, parallelsamfund og udsatte boligområder. Desuden blev en ny liste med forebyggelsesområder offentliggjort.

Listen blev tidligere kaldet 'ghettolisten', men ordet er ikke længere en del af listerne, men kriterierne er de samme. 

Rune Lyngvig Jespersen

Udviklingen går da også den helt rigtige vej i Aldersrogade, fortæller Rune Lyngvig Jespersen, der er chef i Center for Byudvikling i Københavns Kommune.

"Den boligsociale indsats gør et kæmpe arbejde for at få godkendt beboeres uddannelser. Boligselskaberne har ryddet op i ulovlig fremleje, og så bruger vi udlejningsværktøjerne som aftalt med første kreds i BL."

Rune Lyngvig Jespersen

Chef i Center for Byudvikling i Københavns Kommune

Lidt usikre tal på grund af corona

Udviklingen går da også den helt rigtige vej i Aldersrogade, fortæller Rune Lyngvig Jespersen, der er chef i Center for Byudvikling i Københavns Kommune.

"Vi er ret sikre på, at Aldersrogade ikke er på listen over parallelsamfund i 2022, men vores fremskrivninger er lidt mere usikre end de plejer at være på grund af corona, der betød at mange ufaglærte jobs forsvandt," siger Rune Lyngvig Jespersen.

Bo-Vita, VIBO, Københavns Kommune og den boligsociale helhedsplan arbejder i fællesskab for at undgå, at Aldersrogade bliver et omdannelsesområde. Kommunen har blandt andet en håndholdt indsats for at få unge i uddannelse i samarbejde med den boligsociale helhedsplan.

"Den boligsociale indsats gør et kæmpe arbejde for at få godkendt beboeres uddannelser. Boligselskaberne har ryddet op i ulovlig fremleje, og så bruger vi udlejningsværktøjerne som aftalt med første kreds i BL. Alle, der flytter ind, bidrager til, at området kommer den rigtige vej på listerne," siger han.               

Forebyggelsesområder måske af listen om 6 år

I år har Indenrigs- og Boligministeriet for første gang udpeget 13 forebyggelsesområder i København.

"Vores fremskrivninger viser, at ingen af forebyggelsesområderne er i risiko for at blive parallelsamfund," siger Rune Lyngvig Jespersen.

Han tror, de vil være forebyggelsesområder i op til omkring 6 år, blandt andet på grund af indkomstkriteriet.

"Indkomstkriteriet siger, at gennemsnitsindkomsten skal være omkring 25.000 kroner om måneden, og det er virkelig meget. Det vil sige, at selv om der er en positiv udvikling, så er der rigtig lang vej," siger han.

"Både kommunen og boligselskaberne har gennem årene gjort rigtig meget i de enkelte områder og kommer også til at sætte endnu flere initiativer i gang - men næppe i det massive omfang som med vores akutindsats i Aldersrogade," siger Rune Lyngvig Jespersen.

"Vores forventning om, at områderne ikke er ved at udvikle sig til parallelsamfund, giver derimod mulighed for, at vi kan koncentrere os om indsatser med et mere langsigtet perspektiv," siger han.

Hent listerne som .pdf

- 62 boligområder er på listen over forebyggelsesområder. 

Se listen som .pdf her.


- 20 boligområder er på listen over udsatte boligområder. 
Se listen som .pdf her


- 12 boligområder er på listen over parallelsamfund (tidligere ’ghettoer’). Disse områder er samtidig alle en del af listen over udsatte områder. 
Se listen som .pdf her.

- Ingen nye omdannelsesområder (tidligere ’hård ghetto’) er tilføjet listen.

Læs senere artikler

Listerne over udsatte boligområder har nu 62 nye forebyggelsesområder

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Se listerne over udsatte boligområder

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Se kortene: Hvilke boligområder er på listerne

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2877 )

0

Læseliste