30. AUG. 2021 KL. 10:11

Nu nedrives ikoniske Brøndby-højhuse

Billede 1 Nedhejsning Af 1

Metoden med at skære de enkelte betonelementer ud og hejse dem ned er »den mest skånsomme måde at rive så store huse ned på«, udtaler Nico Jørgensen fra Kingo Carlrsen.

Nedrivningen af 5 ud af i alt 12 højhuse opført i 1969-1974 er begyndt i Brøndby Strand.

"Jeg har deltaget i spadestik, rejsegilder, indvielse af nye afdelinger. Jeg har aldrig deltaget i nedrivningen af et højhus. Det prøver man kun én gang. Og det er jeg glad for."

Ole Jacobsen, direktør i DAB, som administrerer Brøndby almennyttige Boligselskab (BaB), indledte torsdag 26. august nedrivningen af de 5 markante højhuse i Brøndby, opført fra 1969-1974.

Regnen silede ned, da kranen kl. 14.15 begyndte at løfte et enormt beton-element ned fra 16. etage på det første hus. Næsten 100 mennesker var tilmeldt begivenheden. Alle ville se start-skuddet til nedrivningen af Danmarks første højhuse.

Og det var en speciel dag. Og på en måde vel længe ventet. Siden 2017 har det nemlig været besluttet at højhusene skal rives ned. Indholdet af miljøgiften PCB i husene er for højt til, at man må bo der.

Nedrivningen er også markeringen af en enorm forandringsproces i Brøndby Strand. Der skal rives ned og der skal renoveres.

"Det bliver meget mærkeligt og tomt, når de er væk. Det er meget sørgmodigt, at de skal rives ned, men det kan desværre ikke være anderledes. Vi er nødt til at se fremad og på de store planer og visioner, som både vores boligorganisationer og kommunen er i gang med for at udvikle bydelen til et endnu bedre sted at bo," siger Christian Bundgaard, som er formand for afdelingsbestyrelsen i Rheumpark BAB, der ejer de to første højhuse, der skal rives ned. 

Om nedrivningerne

OM BRØNDBY STRAND

  • Fem af Brøndby Strand Parkernes 12 ikoniske højhuse skal inden længe rives ned pga. miljøgiften PCB
  • En renovering af de fem pcb-ramte højhuse i Brøndby Strand ville have været så dyr, at det ikke var økonomisk forsvarligt for Landsbyggefonden at støtte en renovering.
  • Nedrivningen er en del af helhedsplanen HP4, igangsat af Brøndby Almennyttige Boligselskab, Postfunktionærernes Andels-Boligforening, Tranemosegård og Brøndby Boligselskab.
  • Boligblokkene er fra 1970’erne og 16 etager høje.
  • Nedrivningen kan tage op mod to år, da boligblokkene på grund af PCB-gift skal rives ned i etaper og transporteres væk.
  • Der er 64 boliger i hver af de 5 højhuse, altså forsvinder i alt godt 300 lejligheder.
  • Forstadsmuseet har meget dokumentation fra området, som man kan gå på opdagelse i her. 
"Det bliver meget mærkeligt og tomt, når de er væk. Vi er nødt til at se fremad og på de store planer og visioner, som både vores boligorganisationer og kommunen er i gang med for at udvikle bydelen til et endnu bedre sted at bo."

Christian Bundgaard

Formand for afdelingsbestyrelsen i Rheumpark BAB

Rives ned og genbruges

De fem 16-etagers højhuse skal rives ned et betonelement ad gangen.

Hvert betonelement skal skæres fri fra resten af huset og hejses ned med en tårnkran. En skånsom metode, som skal påvirke naboerne så lidt som muligt med støv og støj.

Herefter placeres elementerne på en lastbil og køres til Refshaløen i København, hvor de sendes videre på pram til Holland. Her bliver termisk behandlet og PCB'en oprenset, så elementerne kan genbruges i anlægs- og byggeprojekter.

"Det her er ikke bare 5 højhuse, der nu skal væk. Vi markerer også begivenheden som en forandringsproces i Brøndby Strand, som kommunen dygtigt har planlagt. Det er en milepæl i et område med en helt særlig karakter og ånd. Og ikke mindst alenlange ventelister," sagde Ole Jacobsen.

Danmarkshistoriens største nedrivning

Selve nedrivningen karakteriserer firmaet Kingo Karlsen som ’Danmarkshistoriens største af sin slags’. Alle fem højhuse forventes at være revet ned i slutningen af 2023.

Det er stadig ikke besluttet, hvad der skal ske med de tomme grunde. Grundene ejes af boligorganisationerne, der er i tæt dialog med Brøndby Kommune om mulighederne for udvikling af hele Brøndby Strand området.

Tidslinje for nedrivningen

- Nedrivning af højhus 1: august – december 2021

- Stripning og nedrivning af højhus 2: juni 2021 – maj 2022

- Stripning og nedrivning højhus 3: november 2021 – september 2022

- Herefter etableres en ny byggeplads i Tranumparken, hvor de sidste to højhuse skal rives ned. Forventet periode: 3. kvartal 2022 – 4. kvartal 2023

Læs senere artikler

Farvel til de 5 pastelfarvede højhuse i Brøndby Strand

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Kristoffer
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Løb Mellem Husene har vokseværk

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Løb Mellem Husene har vokseværk

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3003 )

0

Læseliste